Начало >Добруджа >Общество

Бурканът е предпочитан за съхранение на финанси (ВИДЕО)

06.12.2018 г. 11:47:13 ч.
/
Бурканът е предпочитан за  съхранение  на финанси (ВИДЕО)
Бурканбанк е предпочитан пред  истинските банки. Това сочи анкета на МГ“Добруджа“ свързана с празника на банкера 6 декември. Допитването показа, че ако имат пари хората ще ги държат в буркани защото са лъгани от банкери и фалити.  Гражданите не знаят защо Св.Никола е закрилник на банкерите и не всеки е настроен празнично към хората работещи  в банките. Ако все пак натрупат големи авоари добричлии са склонни да заложат на банкова институция, но правят уговорка за лихвите.
Според легендата свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.
След 44-годишно прекъсване през 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.


Анкета на Севдалина Сарандева и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Икона на Светите братя Кирил и Методий на над 120 години повежда шествието в Добрич
Икона на Светите братя Кирил и Методий на над 120 години повежда шествието в Добрич
Честит празник на буквите добруджанци!
Честит празник на буквите добруджанци!
Мъж на 47 години загина при тежък инцидент в бетонов възел
Мъж на 47 години загина при тежък инцидент в бетонов възел
Шестима педагози  от Добрич отличени с наградата "Неофит Рилски"
Шестима педагози от Добрич отличени с наградата "Неофит Рилски"Яндекс.Метрика