България е регистрирала само 22 иновации в ЕС за 2012 г.

21.07.2015 г. 08:52:07 ч.
/
България е регистрирала само 22 иновации в ЕС за 2012 г.
България е заявила в Европейското патентно ведомство едва 22 патента, докато водещата страна от Европейския съюз по този показател – Германия, има над 22 хил. Заявки. Това показва анализ на Евростат за регистрираните иновации през 2012 г. в ЕС, цитиран от БТА.

По данни на Националния статистически институт в областта на научно-изследователската и развойна дейност у нас през 2012 г. са работили над 22 хил. души, от които 16 хил. са били изследователи. За сравнение, през 2000 г. в същата област са работили 16 хиляди души, от които 10 хил. са били изследователи.

Наред с Германия, сред водещите по брой заявени патенти страни са Франция – 8 300, Великобритания – 5 100, Италия – 4 200 и Холандия – 2 800. Извън ЕС най-много заявки за патенти са регистрирани от САЩ – 28 500 и Япония – 22 700, следвани от Южна Корея – 5 900 и Китай – 5 500.

Най-малко заявени патенти европейската статистика отчита от страна на Малта – само 2, Кипър – 5, Латвия с 14 и Литва с 18.

Патентните заявки в областта на информационно-комуникационните технологии до Европейското патентно ведомство са сравнително концентрирани в една малка група от държави-членки. Най-много приложения за патенти са регистрирани в Германия, Франция, Великобритания, Холандия, Швеция, Белгия и Италия – общо над 87% от заявленията за 2012 г.

Европейската статистика класира и Топ 30-те региона в 28-те страни-членки, където най-мощно се развиват високите технологии. Прави впечатление, че половината от 30-те европейски града с най-високо развитие на технологиите са германски. Класацията се оглавява от Париж, следват Дюселдорф, Мюнхен, Шутгарт, Хамбург, Франкфурт на Майн, Нюрнберг, Берлин, Гренобъл и др.

Според анализа европейската рамка за патент е доста сложна, тъй като националните системи съществуват съвместно с европейския патент, като се включва и трета система - единния патент. Единният патент, или "европейски патент с единно действие" е издаван от Европейското патентно ведомство съгласно правилата и процедурите на Европейската патентна конвенция, към която, по искане на притежателя на патента, единно действие се дава за територията на 25-те държави-членки на ЕС, участващи в единна схема за патент.

Технологичните промени и иновации са основните области на икономическия анализ в индустриализираните страни, тъй като те са определящи фактори за производителността и конкурентоспособността, отчита анализът. В този контекст, науката и технологиите дейности са от решаващо значение за икономическото развитие и просперитета в ЕС, отбелязва анализът на Евростат.

По данни на германската статистическа служба на първо място в света по износ на продукти в областта на високите технологии е Южна Корея - около 30 на сто от износа на страната. На второ и трето място са Китай – 25% от износа и САЩ с 18 на сто. Германия се нарежда на девета позиция с около 11 на сто износ на продукти в областта на високите технологии.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Актуализират методиката на машините за гласуване
Актуализират методиката на машините за гласуване
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите



Яндекс.Метрика