Начало >Добруджа >Общество

България празнува – 143 години от Освобождението

03.03.2021 г. 07:44:03 ч.
/ ИА Добруджа
България празнува – 143 години от Освобождението
Днес България отбелязва националния си празник - деня на Освобождението. Преди 143 години на този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. Русия и Турция подписват Санстефанския мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България.
За първи път празникът е честван на 19 февруари 1880 г. като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор", а от 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г.
 
Както и през миналата година, част от обичайните тържества са отменени. Преди седмица община Габрово след писмо от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев отмени създадената организация за църковно-военен ритуал на връх Шипка. Вместо това в памет на загиналите за свободата на България от 9.30 часа ще бъде отслужена панихида в храма "Успение на Пресвета Богородица", а в 10.00 часа на централния площад "Възраждане" в града ще бъде издигнат националният флаг.
 
Въпреки това държавният глава Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка, а в 18:40 ч. ще произнесе слово на площад "Народно събрание" след тържествената заря-проверка и приемането на почетния строй.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също ще участва в отбелязването на Националния празник на България в Габрово и на връх Шипка.

В Добрич

Празникът в Добрич ще започне в 9.30 часа с панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет в храм „Св. Георги“.
В 10.00 ч., за трета поредна година, от храма към Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“  ще тръгне празничното шествие „Първите“, водено от ученици на Професионална гимназия по аграрно стопанство – Добрич, която през тази година чества кръгла годишнина.

В 10.30 ч. на мемориалния комплекс „Хан Аспарух“ ще започне поклонение и военен ритуал за издигане на националното знаме, знамето на Обединена Европа и знамето на град Добрич. 

От 12.00 ч. на пл. „Свобода“ ще се състои празничен спектакъл с участието на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, с главен художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Иван Иванов, музикален ръководител Живко Желев, четвъртокласници от  СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с кл. ръководител Г. Кайпакова, седмокласници от СУ „Димитър Талев“ с кл. ръководител Рада Обрешкова и лауреати на Петия Областен конкурс рецитал „За да я има България“.

Успешният проект „Караул на паметта“, който се състоя за първи път на 18 февруари, ще се състои отново и днес, а намерението на Община Добрич е да се превърне в традиция. Този път в „караул“ в чест на празника ще застанат учениците от 7 до 12 клас на СУ „Димитър Талев“. Шатрата им ще бъде разположена на пл. „Свобода“. В часовете от 10.00 до 12.00 и от 13.00 до 15.00 учениците ще разказват на добричлии любопитни факти с акцент добруджанското опълчение и хората, дали живота си за свободата на родния край.
 
Националният празник 3 март ще премине при строги епидемиологични мерки. Независимо, че всички събития ще са навън, на открито, гражданите трябва да носят предпазни маски, защото няма да може да се спазва дистанцията от 1,5 метра, обяви на пресконференция в понеделник заместник-кметът на Добрич д-р Емилия Баева.
На основните места, където ще се състоят събитията, ще има информационни табели, а движението на гражданите към паметника на Хан Аспарух ще бъде указано със стрелки и табели, за да не се смесват потоците на отиващите към паметника и тръгващите си.  

Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика