Царевичните и слънчогледови хибриди на Пионер – подходящи за стресиращи климатични условия (ВИДЕО)

02.08.2018 г. 10:59:29 ч.
/
Царевичните и слънчогледови хибриди на Пионер – подходящи за стресиращи климатични условия (ВИДЕО)
Открит  ден  на  Пoртфолио  Фарм нa  “Пионер Семена България” се проведе  в землището на земеделската кооперация на село Победа. Събитието даде възможност  на производителите да се запознаят, в реални условия, с посевите от  царевични и слънчогледови хибриди  на фирмата.
Нашите хибриди царевица са изключително подходящи за стресиращи периоди и очакваните добиви  отново ще бъдат високи.  Това е разликата между генетиката на Пионер  и другите фирми, каза Георги Герджиков, промоутър на “Пионер Семена България” за Североизточна България и Добрич. В подкрепа на това, той изтъкна като пример сухият период в началото на вегетацията на царевицата и слънчогледа.
 Въпреки неблагоприятните условия, поникването на хибридите и развитието на кочаните е доста добро и на практика няма загуби на популация, коментира той. „Тази година  залагането на дебелината на кочана  на царевицата  стана в  стресиращи условия . Резултатът от това  е,  че основният кочан  е с по-малко редове в сравнение с  втория кочан. За наша радост времето помогна и късните дъждове доведоха до това, че над 50% от растенията имат втори добре развит кочан, който ще бъде пожънат”.
Стресът от месеците  април и май беше преодолян от  хибридите от системата Оптимум Аква Макс, изтъкна още Герджиков.  Очакванията на специалистите е за около 100 кг.  разлика  в добивите между тях и конвенционалните хибриди.
Тази година е показателна, за  това, че трябва да се сее по-широк спектър от хибриди, трябва и  да се рекултират и по- късни хибриди, защото никога не знаем каква ще бъде годината в агроклиматично отношение.  Това отбеляза  Илиян Илиев, регионален представител за Добрич и Силистра.  Според  думите му,  хибридите Оптимум Аква Макс  се развиват  добре. Нямат нито един прегорял лист в ниските етажи на стеблото и очакванията са за много добри резултати.
Над пет нови хибрида царевица ще пусне фирмата през следващата година.
Що се отнася до слънчогледовите хибриди, фирмата залага на P64LE25 , P64LE 99,  P63LE 113 и други.
Годината е уникална и отговори точно за условията на P64LE 99, a очакваните  добиви при него  са  за над 400 килограма.
„Пионер Семена България”  е фирма с бързо развиваща се селекция  и при рапичните хибриди и за последните 10 -12 години това се доказа на практика. Новите хибриди рапица, които се появяват на пазара, превъзхождат  изключително много старата генерация, както  по отношение на потенциал за добив , така и по отношение за толерантност спрямо икономически важни болести . Това коментира по време на открития ден  на  ПОРТФОЛИО ФАРМ на Пионер Семена България” Иван Костадинов, продуктов мениджър.
Именно в стресови условия на цъфтеж , като късна зима и сухи месеци април и май, нискостеблените хибриди от продуктовата линия Максимус показват  своята надеждност и стабилност. Тазгодишните добиви са  високи, с нормално развитие на храста и растението, коментира Костадинов.   При високостеблените хибриди се откроява  PT75. Добитото количество при него е между 480- 605 кг./ дка.  В Добруджа, стопаните доверили се на рапичните хибриди на Пионер,  са прибрали  около 380-430кг. среден добив, което е много над средния за страната, посочи Костадинов. 
Пример за настоящия сезон е PT 264 - хибрид, който притежава поливалентни гени за толерантност на разпукване на шушулките. Toй се характеризира със  стабилност в добива и представянето му  в годините,  при разнообразни климатични условия , е много-по добро и по- надеждно от всички останали хибриди от гледна точка на потенциал за добив.
Най- високодобивния хибрид  от портфолиото на фирмата за настоящия сезон е PT275. Той има изключително висока оценка за устойчивост при ниски темпертури.
В откритият ден, организиран от „Пионер Семена България” се включиха земеделски производители от Добрич и Силистра
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
Заменят  линоловия  с олеинов  слънгоглед . От Кортева Агрисайънс са категорични, че новият хибрид не е  конюнктурна стока, която след 2 г.ще фалира (ВИДЕО)
Заменят линоловия с олеинов слънгоглед . От Кортева Агрисайънс са категорични, че новият хибрид не е конюнктурна стока, която след 2 г.ще фалира (ВИДЕО)
В Добрич бе открит новият технически център на „Бош Кар Сервиз” (ВИДЕО)
В Добрич бе открит новият технически център на „Бош Кар Сервиз” (ВИДЕО)
Веселин Банковски: Добрич и Северното Черноморие имат потенциал за целогодишен туризъм (ВИДЕО)
Веселин Банковски: Добрич и Северното Черноморие имат потенциал за целогодишен туризъм (ВИДЕО)Яндекс.Метрика