Царевичните и слънчогледови хибриди на Пионер – подходящи за стресиращи климатични условия (ВИДЕО)

02.08.2018 г. 10:59:29 ч.
/
Царевичните и слънчогледови хибриди на Пионер – подходящи за стресиращи климатични условия (ВИДЕО)
Открит  ден  на  Пoртфолио  Фарм нa  “Пионер Семена България” се проведе  в землището на земеделската кооперация на село Победа. Събитието даде възможност  на производителите да се запознаят, в реални условия, с посевите от  царевични и слънчогледови хибриди  на фирмата.
Нашите хибриди царевица са изключително подходящи за стресиращи периоди и очакваните добиви  отново ще бъдат високи.  Това е разликата между генетиката на Пионер  и другите фирми, каза Георги Герджиков, промоутър на “Пионер Семена България” за Североизточна България и Добрич. В подкрепа на това, той изтъкна като пример сухият период в началото на вегетацията на царевицата и слънчогледа.
 Въпреки неблагоприятните условия, поникването на хибридите и развитието на кочаните е доста добро и на практика няма загуби на популация, коментира той. „Тази година  залагането на дебелината на кочана  на царевицата  стана в  стресиращи условия . Резултатът от това  е,  че основният кочан  е с по-малко редове в сравнение с  втория кочан. За наша радост времето помогна и късните дъждове доведоха до това, че над 50% от растенията имат втори добре развит кочан, който ще бъде пожънат”.
Стресът от месеците  април и май беше преодолян от  хибридите от системата Оптимум Аква Макс, изтъкна още Герджиков.  Очакванията на специалистите е за около 100 кг.  разлика  в добивите между тях и конвенционалните хибриди.
Тази година е показателна, за  това, че трябва да се сее по-широк спектър от хибриди, трябва и  да се рекултират и по- късни хибриди, защото никога не знаем каква ще бъде годината в агроклиматично отношение.  Това отбеляза  Илиян Илиев, регионален представител за Добрич и Силистра.  Според  думите му,  хибридите Оптимум Аква Макс  се развиват  добре. Нямат нито един прегорял лист в ниските етажи на стеблото и очакванията са за много добри резултати.
Над пет нови хибрида царевица ще пусне фирмата през следващата година.
Що се отнася до слънчогледовите хибриди, фирмата залага на P64LE25 , P64LE 99,  P63LE 113 и други.
Годината е уникална и отговори точно за условията на P64LE 99, a очакваните  добиви при него  са  за над 400 килограма.
„Пионер Семена България”  е фирма с бързо развиваща се селекция  и при рапичните хибриди и за последните 10 -12 години това се доказа на практика. Новите хибриди рапица, които се появяват на пазара, превъзхождат  изключително много старата генерация, както  по отношение на потенциал за добив , така и по отношение за толерантност спрямо икономически важни болести . Това коментира по време на открития ден  на  ПОРТФОЛИО ФАРМ на Пионер Семена България” Иван Костадинов, продуктов мениджър.
Именно в стресови условия на цъфтеж , като късна зима и сухи месеци април и май, нискостеблените хибриди от продуктовата линия Максимус показват  своята надеждност и стабилност. Тазгодишните добиви са  високи, с нормално развитие на храста и растението, коментира Костадинов.   При високостеблените хибриди се откроява  PT75. Добитото количество при него е между 480- 605 кг./ дка.  В Добруджа, стопаните доверили се на рапичните хибриди на Пионер,  са прибрали  около 380-430кг. среден добив, което е много над средния за страната, посочи Костадинов. 
Пример за настоящия сезон е PT 264 - хибрид, който притежава поливалентни гени за толерантност на разпукване на шушулките. Toй се характеризира със  стабилност в добива и представянето му  в годините,  при разнообразни климатични условия , е много-по добро и по- надеждно от всички останали хибриди от гледна точка на потенциал за добив.
Най- високодобивния хибрид  от портфолиото на фирмата за настоящия сезон е PT275. Той има изключително висока оценка за устойчивост при ниски темпертури.
В откритият ден, организиран от „Пионер Семена България” се включиха земеделски производители от Добрич и Силистра
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика