Начало >Добруджа >Общество

Читалище „Добрич-2017” отбелязва празника си - 1-ви март с благотворителен бал

20.02.2018 г. 12:57:23 ч.
/
Читалище „Добрич-2017” отбелязва  празника си - 1-ви март с благотворителен бал
Читалище „Добрич -2017”  организира благотворителен бал на 1 март.  Дата, която е приета за официален  празник на новата  читалищна институция. Това съобщи на пресконференция неговият председател Николай Нейчев. Участие в програмата ще вземат камерна група  при ансамбъл „Добруджа” с ръководител Живко Желев, като една от солистките ще бъде Калинка Вълчева. В инициативата  се включват още  проф. д-р Стефка Оникян, Ирина Жекова - сопрано и солист на Националната опера и балет, пианистът Пламен Желев, както и сформираната при читалището творческа формация  Singing River.  Събитието се организира  със съдействието на Клуб “Майчина грижа’’, Ротари клуб и Лайънс клуб. Набраните средства ще бъдат използвани за ремонтни дейности на сградата, в която ще се помещава читалището, защото по правилник, през първата година от своето учредяване, то няма право на субсидия.  Очаква се напролет читалище „Добрич-2017”  да има  вече свой дом.
Миналата седмица, в общината е входирано искане за такъв.  Искаме сградата на затвореното училище „Дора Габе.” Достатъчни са ни първия и втория етаж, каза по този повод Николай Нейчев.  Изборът на училището е продиктуван от факта, че в него има голяма зала, която е необходима за концертни изяви. Освен това, квартал „Дружба” е достатъчно голям и там има нужда от подобна културна институция, допълни още той. Очаква се предложението да получи одобрение от Общинския съвет на Добрич.
Различни школи ще намерят място в работата на Читалище „Добрич -2017”.  Фолклорен център, който ще носи името на Калинка Вълчева, където самата тя ще води майсторски класове. Обучение  по различни музикални инструменти, характерни за нашата фолклорна област, детски духов оркестър, художествена галерия, библиотека и други извънкласни форми са залегнали в бъдещата дейност на културната институция..  Николай Нейчев иска да възстанови и своята певческа школа, която пък ще си сътрудничи със Стефка Оникян.
В програмата на  културната институция е включено и възстановяване на фестивала „Пеещо езеро”. „Аз съм израснал с този фестивал. Имам уговорка с общината, в един ден от седмицата, около езерото да провеждаме различни концерти”, каза той. 

Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика