Начало >Добруджа >Регионални

Чуждестранни археолози: Залдапа става все по-популярна (ВИДЕО)

31.07.2019 г. 16:46:51 ч.
/
Чуждестранни археолози: Залдапа става все по-популярна (ВИДЕО)
Мисля, че преди да започнат тези разкопки, много малко хора извън България, а в самата не я бяха чували за Залдапа. Сега вече Залдапа е известна навсякъде. Това заяви доц. д-р Доминик Моро от Университета на гр. Лил- Франция, който е част от международния екип археолози, работещи на крепостта Залдапа край с. Абрит.
Това е великолепен обект и е истинска привилегията, че българските ни колеги се съгласиха да го споделят с нас, заяви проф. д-р Никола Бодри - от университета Римуски - Квебек - Канада.
Това е обект, който ни позволява да проследим процесите, които са се случвали по римската граница. Това са процесите по военизиране и християнизация, които вървят паралелно, заяви канадският специалист. Той отбеляза, че освен чисто научната страна, това е обект, който има изключителен потенциал като школа за студенти, тъй като участват български, френски и канадски студенти.
Истинска привилегия е, че можем да споделим своите знания с новите поколения археолози и по този начин ще имаме по някакъв начин принос и към бъдещето на професията.
Третият важен момент е потенциалът, който крие този обект за неговото експониране, социализиране, добави проф.  Бодри.
Доц. Албена Миланова потвърди, че обектът става доста популярен. На конгреса по християнка археология и други международни форуми, колегите участват с доклади с които представят резултатите от Залдапа, посочи доц. Миланова, като сподели, че има студенти, които учат във Франция и от интернет са разбрали  за този обект и са кандидатстват за участие в разкопките. 
Доцент Доминик Моро отбеляза приноса на община Крушари в тяхната работа. Високо оценяваме безкрайната помощ, която ни оказват в ежедневието - с хора, с техника и с всичко необходимо за работата на екипа, каза френският археолог. Той се надява да успеят да облагородят базата на бившия дом за деца с увреждания в Крушари, който ползват сега, за да могат в бъдеще да идват с повече студенти.

Репортаж на Михаил Добромиров и Преслав Димитров
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на  младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево



Яндекс.Метрика