Цветан Цветанов: Едни загубени избори не бива да се превръщат в драма

03.07.2016 г. 11:23:33 ч.
/
Цветан Цветанов: Едни загубени избори не бива да се превръщат в драма
Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов посети Добрич на 2 юли.  Резултатите на ГЕРБ в областта на последните местни избори бяха обсъдени на тричасово заседание с местния партиен актив. Цветанов определи резултата на ГЕРБ в областта като "абсолютно незадоволителен". Преди лятната ваканция през август ръководството на партията ще реши дали ще се оптимизират общинските структури на ГЕРБ в област Добрич.

- Г-н Цветанов, много сте смекчили тона. Какво означава „незадоволителен резултат”, след като непосредствено след изборите определихте представянето на ГЕРБ в област Добрич като „катастрофа”?
Когато се прави задълбочен анализ, би трябвало да съпоставим резултатите от един вид избори с всички останали избори, на които участва ПП ГЕРБ до този момент.
В община Добричка резултатите са по-добри от предишните години. Имаме по-добри резултати и в община Балчик. Убеден съм, че се движим в правилната посока и резултатите  в бъдеще ще бъдат много по-добри. Шабла е единствената община, която спечелихме.  И тук мога да дам за пример отстояването на принципите от общинската организация. В Каварна има какво да се прави още, в Тервел - също, защото не приемам за нормално да имаме подобни резултати и да бъдем винаги трета политическа сила на местни избори.
Народните представители работят много всеотдайно за развитието на областта. Убеден съм, че и Румен Иванов, и Живко Мартинов ще продължат да полагат максимални усилия.Това, което наблюдавам като начин на поведение в чисто организационен план, смятам, че се движим в правилната посока и ще можем да имаме действително добри резултати.
Имахме възможност да обсъдим всичко на това близо тричасово събрание. Чуха се абсолютно всички мнения, които биха могли да доведат до консолидация и по-голяма мотивация в структурите на партия ГЕРБ.
От това, което чух, и всичко, което усетих в залата, мога да Ви уверя, че на предстоящите президентски избори ГЕРБ ще бъде първа политическа сила в област Добрич. 
Колкото до самия град Добрич – не смятам, че е катастрофа. Имаме 17 общински съветници, така че можем да водим политиката, която искаме. Но единственото, към което ще се стремим в управлението на община Добрич, е да работим и да се водим единствено и само от интереса на хората.
Комплексен е изводът, който направихме. От една страна са хората, които е трябвало да бъдат максимално мобилизирани, и не са участвали достатъчно активно. От друга страна смятаме, че тези около 4000 недействителни бюлетини от преференциалния вот за ГЕРБ, също доведоха до изкривяване на изборния резултат.
- Може ли да бъдем по-конкретни? Защо паднаха толкова гласовете за Детелина Николова?
Този въпрос задаваме на цялата организация в град Добрич. Като че ли имаше едно успокоение, че имаме сигурен кмет, който ще бъде избран на първи тур. Абсолютно подценяване на обстановката и на ситуацията. Освен това всички бяха спокойни преди балотажа, защото разликата от първия тур беше много голяма и нямаше как да бъде стопена. Това доведе до демотивация и отпускане.
- Вярно ли е, че вътрешни сили в ГЕРБ, при това на високо ниво, са работили против кандидатурата на Детелина Николова? Това стана ли ясно тук в залата, ако е вярно, разбира се?
Има определено разминаване и се усеща напрежение. Но тази среща беше възможност да се обединим. Защото едни загубени избори не бива да се превръщат в драма. Трябва да извлечеш съответната поука, да направиш правилния извод, за да консолидираш хората да вървят напред. ГЕРБ има тази способност да прави обективни анализи.
- Не е ли лош знак издигането на неуспяла кандидатура за кмет като областен управител? 
Административните качества на Детелина Николова са безспорни. Тя натрупа много опит и имаше водеща роля в Националното сдружение на общините. Разговарял съм с много кметове, които признават, че са разчитали много на нейната методическа помощ и подкрепа. Мога да Ви уверя, че Детелина Николова познава нормативната уредба може би най-добре от всички кметове.
- Въпросът, който си задаваме от изборите до днес, е има ли виновни за резултата на ГЕРБ на местните избори? Това стана ли ясно по време на това заседание? Беше ли коментирано?
Всички са виновни, след като има такъв резултат. Както тези, които са участвали активно в кампанията, така и тези, които под една или друга форма са разделили кампанията на кметски избор и на общински съветници. Това, около което всички се обединихме, е, че е трябвало да има екипна игра, но тя не е била осъществена по време на изборния процес.
- А някой пое ли отговорност, поиска ли да подаде оставка? Ще има ли промени в ръководствата на местните структури?
Ще запозная централното ръководство и председателя Бойко Борисов и едва тогава можем да вземем решение за оптимизиране на общинските структури и областното ръководство. Това ще се случи в близките седмица-две, преди излизането в лятна ваканция през август.
- Готви ли се ГЕРБ за предсрочни парламентарни избори в началото на следващата година?
Не. Смятам, че с успеха, който постигнахме през 2015 година, българските избиратели дадоха ясен знак, че желаят да продължи тази стабилност, която има днес с правителството на Бойко Борисов. От 265 общини 130 са на ГЕРБ, като в тях живеят 5,5 милиона наши съграждани.
Победата на ГЕРБ на предстоящите президентски избори ще даде допълнителен импулс да бъде изпълнен сегашният мандат на правителството и всички партии да се готвят за редовни парламентарни избори, които са след три години.
- Все още ли стоите зад намерението да обявите кандидатпрезидентската двойка чак през септември?
Чисто тактически е по-добре да обявим кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ на по-късен етап. Ние искаме да има спокойствие и устойчивост в управлението. И да намалим тази политическа риторика и противопоставяне, които някой път излизат извън границите на нормалното поведение. Затова смятаме, че колкото по-късно влезем в реалната предизборна кампания за президентските избори, толкова повече правителството ще може да свърши много от набелязаните задачи, които трябва да се реализират в предстоящите месеци.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика