Д-р Баева: Ресорът, който наблюдавам, е този, който иска пари

24.06.2016 г. 12:00:32 ч.
/
Д-р Баева: Ресорът, който наблюдавам, е този, който иска пари
Д-р Емилия Баева e заместник-кмет на Oбщина град Добрич по хуманитарни дейности. В нейния ресор влизат култура, образование, здравеопазване и социални дейности. Д-р Баева е завършила Медицинския университет във Варна. През годините е работила като лекар в детско отделение в МБАЛ- Добрич, асистент по детски болести в Mедицински университет - Варна. Била е  зам.-директор „Медицински дейности“ в добричката болница. Секретар и зам.- председател на Районната лекарска колегия  в Добрич. През 2008 година д-р Емилия Баева е обявена за Лекар на годината от Българския лекарски съюз.
 
- Д-р Баева, оправдаха ли се очакванията Ви за работата в Общината?
Очакванията си трудно бих могла да систематизирам в няколко изречения. Управлението на една голяма административна единица е море от проблематика. В един и същи момент трябва да се навлиза, да опознаваш материята. А в същото време ежедневието непрекъснато предоставя нови и нови предизвикателства. Очакванията ми бяха за приемственост, за сътрудничество в работата, за доверие и работа в екип. Мисля, че се оправдаха, като говоря за приемственост най-вече в самата дирекция. Периодът на взаимно опознаване, на недоверие и на страха  от промяната остана  зад гърба ни. Не искам да се връщам толкова назад, за да  си спомня за усилията, които положих, както аз, така и директорът на дирекцията, всички експерти и сътрудници, за да мога да кажа, че сме преминали през този етап, че сме сформирали един екип. Ние вече сме  уеднаквили своите нагласи. Те са се съобразили с моите изисквания. Регулирали сме своите възможности и смея да кажа, че в Дирекция „Хуманитарни дейности” работят прекрасни специалисти. Това е в основата на нашата работа. Аз не бих могла да реализирам своите виждания, ако нямам тяхната експертност, техните мнения за задълбочаване в детайлите, за задълбочаване в методиката. Когато встъпвах в длъжност, аз не можех да си представя по-голям и по-всеобхватен ресор, с толкова много различни проблеми с фокус в общественото внимание.
- Наложи ли се преструктуриране на сектора? Наложиха ли се смени?
Като всяка нова администрация, която има свои виждания, след проучване на дирекцията и други общини, които също проучих, направихме някои промени. Решихме, че като второстепенен разпоредител с бюджета, а през нашата дирекция минава половината от бюджета на общината - това са всички делегирани държавни  дейности, за да има всеобхватност и някакъв контрол, е достатъчно само да има директор на дирекция.Така е в други големи общини от нашия ранг. Няма нужда от началник отдели, има нужда от експерти.Защото един заместник- кмет очаква експертни мнения. Моето виждане, подкрепено от целия кметски екип, е да има един обединяващ счетоводител, който да може да следи бюджета на дирекцията. Оперативните счетоводители за всяка функция се запазиха. В същото време да има  и един експерт кадрова политика, защото нашата дирекция е най- големият работодател на служители. Всички социални услуги , детски градини,  детски ясли и културни институти наброяват над 1000 души. Основното мое желание беше да има едно уеднаквяване на документацията и на изискванията. Начинът, по който се излиза в отпуск, по който се издава заповедта, начинът по който се замества, когато някой излиза в отпуск. Защото се долавяше  едно напрежение по този въпрос. Хора, работещи един до друг, вършещи едни и същи услуги, имаха различни възнаграждения. Не говоря за приравняване. Говоря за някакъв елемент на справедливост. Общинската администрация е една пирамидална структура, но индивидуализмът е вкоренен в нас. Поне така смятам, изхождайки от  всички позиции, които съм заемала в кариерата си,  от пациенти, от хора, с които съм се срещала. Тук ние работим за общината, за общностния интерес ,за жителите на общината.
- Имаше ли хора, с които трудно се разделихте?
От дирекцията напуснаха двама служители. Началник отдел „Здравеопазване  и социални дейности” като държавен служител се премести в дирекция „Социално подпомагане”, а началник отдел „Образование” напусна. Това са Иванка Титова и Нейчо Нейчев. Тези длъжности като началник отдели не съществуват.  В началото на седмицата бяхме на обмяна на опит в няколко общини - Велико Търново , Стара Загора и Пловдив. Говорила съм и с Ямбол. Има такива структури, където има само директор и експерти. Експертите са разпределени  по функции.Структурата ни сега е следната.Има директор на дирекция, който е разпоредител с бюджета,  и главни експерти.Във функция „Култура” главните експерти са трима, във функция „Образование”  също са трима.Единият отговаря за училищното образованието, друг -за детските градини.Има един главен експерт, на който са възложени контролиращите функции и има за цел да дава идеи за това как да се променят нещата към по-добро.Как да се адаптираме към изискванията на новия закон, който ще влезе в сила. Има един, който се занимава само с IT обслужването на сектора, защото непрекъснато даваме справки за броя на децата.Има експерти в социалните услуги – трима.
- Актуална е темата за детските градини. Колко са и как върви приемът там?
В момента  в община Добрич има 17 детски градини, 83 групи. Най-малката, само с две групи, е ЦДГ 33 в кв. Рилци. Останалите ни градини са с по 4,5,6 и 7 групи. В тези  детски градини към момента има 2 268 деца, като 546 деца са новоприетите за тази учебна година. Това е ориентировъчна цифра. Записването  още тече. Имаше 49 свободни места и ние ги обявихме. Тече прием на заявления в няколко градини. За съжаление, не можахме по първо желание да осъществим целия прием.  Има три заведения - 8,9,10, които са в централната част на града и напливът е най-вече към тях.Това са градини,  които са строени по назад във времето. Нямат възможност да бъдат увеличавани като капацитет и брой групи. Например 9-та градина има четири групи, 8-ма и 10-та- имат по шест. В приемния ми ден идват граждани, които са недоволни от класирането.Опитвали сме се да задоволим техните желания, защото има такива, които се записват, но не се класират. Приемът в  детски градини и ясли тази година за мене приключи успешно.Нашата идея за следващата учебна година е да въведем електронно класиране. Това ще бъде добър пример за нас и успокоение за гражданите, за да не остават в тях съмнение и подозрения, които, разбира се, винаги съществуват. Трудно  е да бъдат убедени гражданите, когато местата са ограничени, а капацитетът е малък. Не само, които живеят в центъра, но и тези, които работят тук, предпочитат централните  детски градини.
- Като лекар сигурно Ви е по-лесно да определите нивото на здравните и социални услуги. Какви проекти и проблеми имате в тази сфера?
Общинското здравеопазване най-вече са детските ясли, където направихме един чудесен празник 65-години яслено дело.Нашите детски ясли са едни прекрасни детски заведения. Родителите могат да бъдат спокойни , че децата им се отглеждат правилно.Като база имаме какво още да желаем. Сега през месец юли, когато част от яслите затварят, ще направим доста освежителни процедури. Ще има и по-сериозни ремонти. Здравните кабинети в детските градини и училища са ангажимент на общинското здравеопазване, а и детската млечна  кухня.Имаме три търговски дружества. Две изцяло общински  - ДКЦ-2 и ЦПЗ, и ДКЦ-1 с мажоритарно участие на Общината. Имаме и дял в болницата. Имаме едни стабилни лечебни заведения, мога да заявя като лекар.Те могат да отговорят напълно на изискванията на нашите граждани.В тях работят доказани специалисти.Остава проблемът с възрастовата структура .Това е проблем в цялата страна. Много пенсионери работят.Една четвърт от лекарите са в предстоящо пенсиониране. Д-р Мариян Ананиев  от 16 юни е в длъжност като управител на ДКЦ-1, след проведен конкурс.
- Социалните дейности, които предлагате в общината?
В нашата община предлагаме 19 социални услуги, като две от тях са местна дейност, а останалите - държавно делегирана дейност.Имаме всякакъв тип услуги като резидентни, например. Такива са центровете за настаняване  на деца и младежи без увреждания. Имаме две защитени жилища, центрове дневни за деца с увреждания и лица с психични заболявания. Два центъра за обществена подкрепа, един център за социална рехабилитация и интеграция, Дом за стари хора. Социалните ни услуги са сравнително добре застъпени.Разбира се, има какво още да желаем. Имаме програма. Ще искаме да изградим приют за временно настаняване, както и наблюдавано жилище. Проблемите  в социалните услуги са предимно с резидентните услуги, където единният разходен стандарт е недостатъчен и имат нужда от дофинансиране, което Общината не може да откаже. Ресорът, който имам удоволствието да наблюдавам, е ресорът, който иска пари. От 1 декември 2015 година работим по един проект – „Приеми ме”. Проект за настаняване на деца в приемни семейства, където бенефициент е Агенцията за социално подпомагане и тя ни насочва контингент. Имаме 20 приемни семейства, в които са настанени 16 деца. Имаме 4 свободни, но тече и процес на осиновяване.Има и малка част деца, които успяваме да върнем в биологичните им семейства. По този проект имаме подписан договор за личен асистент, социален асистент и домашен помощник,където сумата е до 500 000 лв. Заложили сме 110 потребители. Ще се опитаме да задоволим всички желания. Но трябва да е ясно, че няма начин това да стане с тази сума.
Последния проект, за който имаме одобрение, но все още не сме сключили договор, е „Услуги за ранно детско развитие”, на стойност 658 000 лева  за срок от 24 месеца. За него ще предлагаме интегрирани услуги. Това е новото, за което толкова се говори . Интегрирани здравни и социални услуги за подкрепа на деца от 0 до 7 години и техните семейства.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика