Начало >Добруджа >Общество

Д-р Емилия Баева: Отворени през лятото и без сборни групи остават ДГ и яслите в Добрич (ВИДЕО)

05.06.2020 г. 13:07:56 ч.
/
Д-р Емилия Баева: Отворени през лятото и без сборни групи остават ДГ и яслите в Добрич (ВИДЕО)
Пореден вандалски акт в детска градина в Добрич възмути обществеността. Преди дни ДГ №32 осъмна с изпочупени столчета и пейки в двора си. Пространството пред детското заведение бе пълно с бутилки от бира, енергийни напитки и други отпадъци.
„Това не е първия вандалски акт в тази детска градина. Тези посегателства са голяма болка за мен, защото извършителите са деца, които ние сме възпитавали.“ Това каза за медийна група „Добруджа“ зам.-кметът „Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич д-р Емилия Баева. Тя бе гост в предаването „Моят град“. В седмицата, в която отбелязахме Международния ден на детето, „Моят град“ е с фокус върху най-малките жители на областния град, грижите за тях и условията, в които малчуганите растат …и вандализма в забавачниците.
Още на 5 май при посещение след направеното обновяване на сградата на ДГ №32 зам.-кметът вижда върху прясно боядисаната фасада множество кални следи от топка, включително и вдлъбнатини върху изолацията заради силните удари. „Това е съвсем наскоро обновена сграда и подобни прояви ни съсипват“, коментира д-р Баева. Заради работа по отстраняване  на проблем с канализацията забавачницата не е отворила врати на 1 юни, очаква се това да се случи на 16 юни. Така на фона на всички усилия да се подобрят условията за децата, недобросъвестни граждани усложняват работата ни, добави д-р Баева. Това е ужасно и тъжно, но и срамно, коментира тя.
Според зам.-кметът електронният прием на деца за детските градини и ясли в Добрич, който стартира през месец май, протича успешно. Това показват анализите на Община Добрич, каза тя.
Електронният прием за детските градини и ясли в Добрич е въведен от 2017 година. Приемът е по точкова система и всички обстоятелства, декларирани от родителите, които им носят допълнителни точки, трябва да бъдат доказани. По-различното тази година е в начина, по който ще се записват децата. Има ясни правила, с които са запознати директорите на детските заведения и родителите.
В детските ясли в Добрич са обявени 276 свободни места. Класирани са 270 деца, от които по първо желание - 244, тост 90% от класираните деца. Това е най-сигурния показател, че електронният прием е успешен, коментира д-р Баева. С годините нашите съграждани разбраха, че декларираните данни, които носят точки, трябва да могат да се докажат. В първите години имаше случаи, при които се злоупотребяваше, като се даваше фалшива информация. Тези неточности са вече изчистени и резултатът е този висок процент на класирани по първо желание деца за детските ясли. Д-р Баева поясни, че в яслите в Добрич все още има свободни места. Второто класиране ще бъде през месец август.
В детските градини, при обявени 730 свободни места, има класирани 439 деца, от които по първо желание са 415 или 94,5% от всички деца. И в тези детски заведения има много незаети места. Второто класиране ще бъде през месец юни, каза зам.-кметът.
Д-р Баева апелира на второто класиране за прием на деца в детските градини и ясли, заявленията да се попълват с внимание, защото често има грешки и неточности поради недоглеждане. Нека родителите са коректни и с данните, за да се случват нещата както трябва, каза тя. 
С отпускането на мерките срещу разпространението на COVID-19 детските заведения отвориха врати за децата. В Добрич това се случи на 1 юни, при спазването на мерки, които са адаптирани към нашите условия, каза зам.-кметът.
Тя обясни, че където е възможно са осигурени отделни входове за всяка група. Това технически е по-лесно осъществено в по-старите сгради на ДГ. Родителите са били запознати предварително с условията, при които децата им ще могат да посещават детските заведения.
Като успешен определи приемът в детските градини на 1 юни зам.-кметът на Добрич. Изключение е само ДГ №23 по ул. Карвуна, където за около половин час се е създало известно напрежение заради проблем с термометъра, с който е измервана температурата на децата при приемането им в детското заведение. Но вече всичко е в нормалния си ритъм, при спазване на въведените правила, обобщи д-р Баева. Тя изказва благодарност на родителите за това, че са се информирали относно мерките и са се съобразили с тях, както и на персонала на детските заведения за перфектната организация.
По предварителните данни около 45% от децата се е очаквало да се върнат в ДГ от 1 юни. Заявленията са били за 973 деца, от тях 728 са били в ДГ в първия ден на този месец, при общо 2 200 деца, които са в списъците на  детските градини в Добрич.
В детските ясли по предварителни данни е трябвало от началото на месеца да се върнат около 55% от възпитаниците им. Това са 210 деца от общо 430 деца, които посещават яслените групи
Очаква се във времето броят на децата посещаващи ДГ да се увеличава и ние имаме готовност за това, заяви зам.-кметът на Добрич.
От години се работи изключително сериозно по подобряване на базата на детските заведения. Това каза още д-р Баева и уточни, че миналата година 590 000 лв. от капиталовата програма са отделени за детските градини и още 300 000 лв. за яслите. Направени бяха мащабни ремонти. Тази година около 320 000 лв. от Програмата за капиталови разходи са предвидени за детските градини и още 140 000 лв. – за яслите.
Изминалите месеци, в които детските заведения бяха затворени, са оползотворени с освежителни ремонти и дейности, които традиционно се извършват през лятото, когато в сградите няма деца. На места са направени  и по-мащабни ремонти. Предстоят още подобни дейности, уточни зам.-кметът.
Вече е ясно, че детските заведения в Добрич ще бъдат с отворени врати за децата през цялото лято и няма да има сборни групи, заяви тя.
Д-р Емилия Баева определи като успешно и отварянето на Детска млечна кухня, след извънредното положение. Вече работят и филиалите й в различните точки на града. Все по-голям е интересът към доставката на храната до адрес – услуга, която се предлага от 2017 г., отчете зам.-кметът.

Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Водните аварии днес
Водните аварии днес
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
Времето в сряда
Времето в сряда
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика