Д-р Хасан Ефраимов: Просто не мога да живея в чужбина, никога не бих отишъл никъде

22.06.2017 г. 14:50:11 ч.
/
Д-р Хасан Ефраимов: Просто не мога да живея в чужбина, никога не бих отишъл никъде
Д-р Хасан Ефраимов е роден на 15 януари 1966 г. в с.Трем, Шуменско. Завършил е „Медицина” през 1993 г. във Варна. През 1997 г. придобива специалност „Акушерство и гинекология“ в Медицинския университет в София.Работи като лекар в Добрич. Проявява  активна гражданска позиция по наболели в ежедневието ни проблеми. Д-р Ефраимов направи свое лично разследване за наводнението, което сполетя града ни през 2014 година. Според него, Добрич все още е под опасност от наводнение, ако не се вземат спешни мерки.
Макар че е акушер-гинеколог по професия, той е невероятен разказвач на истории. Ефраимов написа разказ и го посвети на жертвите от Хитрино часове след трагедията в родния му край.
Хасан Ефраимов е автор на четири книги – романа „Метаморфоза“ и сборниците с разкази „Дервишки караконджул“, „Събирачът на болка“ и „Паралелен свят“. Предстои издаването и на още няколко. В творчеството му се преплитат мистика и реалност, исторически и автобиографични моменти, лично преживяно и чуто от дядо му, и баща му. В повечето от произведенията му присъстват истории от Делиормана, родния край, човешките тегоби и мечти, битието на емигранта. Въпреки драматичното „заминаване“ през 1989 г.  на родителите и сестра му за Турция, лекарят остава тук, защото всеки месец го тегли към родния край.Тежестта на емигрантския живот най-ярко е пресъздадена именно в „Джанки в Манхатън“.
Снощи на сцената на Младежкия център в Добрич се състоя премиерният спектакъл „Джанки в Манхатън”, в изпълнение на актьора Красимир Демиров. Постановката е по произведенията  на д-р Хасан Ефраимов  "Дервишки караконджул", "Събирачът на болка", "Паралелен свят" и "Метаморфоза".

 
Спектакълът „Джанки в Манхатън” ще обиколи сцените на България, казва авторът на драматургичния материал д-р Хасан Ефраимов. След премиерата в Добрич, ще тръгне на турне в малките градчета. Ще обходи Делиормана и Добруджа – Генерал Тошево, Каварна, Дулово, Исперих, Тутракан, Силистра.
„Рядко се случва спектакъл да тръгне от периферията към центъра, но с „Джанки в Манхатън” ще се случи”, обещава писателят. Той носи заглавие от култовия разказ, но вътре се вписват „Дервишки караконджул” и откъси от „Събирачът на болка”.
„Сам избрах за ролята Красимир Демиров – той се вписа идеално в образите от моите разкази”, подчертава д-р Ефраимов.
„Не исках да представям книгите си традиционно. Исках да се получи спектакъл и от там дойде идеята”, разкрива авторът.
Емигранти
„Почти няма семейство в България, в което да няма емигрант. В „Джанки в Манхатън” споделям личните си впечатления от Турция, защото моите близки са там. Просто замених Истанбул с Манхатън. Но разлика няма – съдбата на емигрантите навсякъде е една и съща”, споделя авторът.
Той също се е опитвал да заживее в чужбина, но не му се получава. „Най-дългият ми престой беше от няколко месеца и буквално сънувах магарешките бодили пред блока, където живеех тогава. Описал съм това в разказа „Корона от магарешки бодили”. Просто не мога да живея в чужбина - такъв човек съм. Никога не бих отишъл никъде. Който е решил – да заминава, аз оставам”, категоричен е д-р Хасан Ефраимов.
Заявка
Той не е имал съмнения дали спектакълът ще се получи. „Няма човек, който е прочел „Джанки в Манхатън” и не се е разчувствал. Решил съм твърдо да присъствам в културния живот на страната. Дал съм заявка за това, имам над 160 разказа”, посочва Ефраимов.
Сега докторът пише нова книга - „Шейтаните от тавана на гара Хитрино”. По думите му – най-доброто, върхът в творчеството му. Повестта „Шейтан” той  сам чете и препрочита, и определено си харесва най-много.
Предложенията от издателствата буквално валят. Но д-р Ефраимов е категоричен, че ще продължи да продава книгите си сам. От това печелят и читателите, защото книгите са значително по-евтини.
Професията
„И тук се връщаме към проблема с емигрантството. Защото почти не останаха лекари у нас. Но няма и млади хора, които да раждат деца”, казва с тъжна усмивка д-р Хасан Ефраимов. „Нашата работа от ден на ден намалява. Ето примерът е съвсем пресен – закриха урологичното отделение в МБАЛ-Добрич”, посочва той.
„Имаме епизодична активност по големите празници и през лятото, когато емигрантите се завръщат у нас. Защото те държат да се прегледат тук. Продължавам да си практикувам професията”, призна д-р Ефраимов.
Наводнението
Д-р Хасан Ефраимов държи на категоричната си позиция, че виновник за наводнението през юни 2014 година в Добрич е Общината. Той проведе собствено разследване и има свое обяснение за „потопа”. По думите му – прокуратура, Община, държава играят заедно, „тяхната цел е да не се покаже виновникът”.
„Ако сега падне такъв дъжд, задължително ще има ново наводнение”, прогнозира авторът на „Шейтаните от дерето на Добрич”. „Понеже трябва да се платят щетите, които са причинили на хората, в момента прикриват случая”, коментира д-р Ефраимов. „Градът ще бъде удавен при следващия голям дъжд. Максимумът, който може да поеме дерето, е 60 литра на кв.м. Ако са повече, градът ще бъде потопен. Не се прави нищо. Само повтарят, че нямат пари и не кандидатстват за европейски”, разсъждава писателят. „Не може, когато в коритото на реката е изградена язовирна напречна стена /мостът по ул. „Поп Богомил”/ и реката е преградена, да тръгнат да говорят глупости от рода, че метеоролозите  са виновни за наводнението от 19-20 юни 2014 г. Не може да се говорят безсмислици. След като са разрушили буфер Сердика, който е задържал огромни количества вода, без да влизат в града”, обяснява още д-р Ефраимов.
Хитрино
Потърсихме д-р Хасан Ефраимов ден след трагедията в Хитрино на 10 декември 2016 година, при която взривена влакова композиция причини смъртта на 7 души и рани други 29. А десетки къщи бяха разрушени или засегнати от взривилите се цистерни.
Родното му село Трем е само на 10 километра от Хитрино и голяма част от детството му е минала край гарата, която бе превърната в руини. Затова, още щом научил за инцидента, докторът седнал пред компютъра и за час-два написал разказа „Шейтаните от тавана на гара Хитрино” в памет на загиналите.
Припомняме част от казаното от д-р Хасан Ефраимов на 12 декември в студиото на Медийна група „Добруджа”.
„Гарата не издържа на болката. Именно от гарата в Хитрино хиляди хора напуснаха родината. Хиляди съдби и семейства се промениха. Делиормана се обезлюди, България се обезлюди. Затова, може и пресилено да е, но така усещам нещата. Познавам този край. Знам как изглеждаше и как е сега. Вече няма хора и продължават да заминават. Не издържа на болката гарата. Там е плакал целият Делиорман и то по няколко пъти. Още от началото на 50-те години хората са започнали да се изселват от Делиормана. В Хитрино това трябваше да се случи рано или късно. Самата гара е много опасна. Селото е създадено около жп линията и къщите са много близо до нея. В района на прелеза и гарата има не един, а четири коловоза. Има и два опасни завоя, и високата скорост на влака  най-вероятно е предпоставката за катастрофата. Рано или късно, щеше да се случи”, каза тогава д-р Ефраимов. 
 „Мир на праха на България!”, така завършва разказът „Шейтаните от тавана на гара Хитрино”.
 


Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика