Начало >Добруджа >Общество

Д-р Иван Маджаров: Протестите на сестрите трябва да са под прозореца на управителя (ВИДЕО)

26.03.2019 г. 17:14:19 ч.
/
Д-р Иван Маджаров: Протестите на сестрите трябва да са под прозореца на управителя (ВИДЕО)
Проблемът с медицинските сестри е тежък, той се задълбочава от години и се дължи на много фактори, заяви д-р Иван Маджаров – председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз. Той е на посещение в Добрич заедно с главния секретар на БЛС д-р Стоян Борисов. Те ще се срещнат с членовете и ръководството на Регионалната лекарска колегия и управителите на здравни заведения в града.
Има два различни начина на финансиране на специалистите по здравни грижи, отбеляза д-р Иван Маджаров. Работещите в РЗИ, НЗОК, детски ясли и др. получават заплатите си директно от Министерство на здравеопазването. За тях времето и мястото на тези протести не е сега, а когато се гласува бюджетът на здравното министерство и на здравната каса, заяви д-р Иван Маджаров.
В болниците заплащането се формира по съвсем различен начин. В тези, в които се работи добре и има достатъчно пациенти, се получават добри възнаграждения, заяви д-р Иван Маджаров. Затова според него протестите на сестрите трябва да са под прозорците на управителите на лечебните заведения.
„Като цяло възнагражденията в здравеопазването в България са ниски. Моите наблюдения са, че където са ниски заплатите на медицинските сестри, са ниски и на лекарите. Няма как да очакваме, че някой ще може да осигури 2 минимални заплати при положение, че лекари започват работа с под 1000 лева заплата“, коментира протестите на специалистите по здравни грижи д-р Иван Маджаров.
Той определи като странни част от исканията им – най-вече това за самостоятелни практики.
„Едно е общото между всички специалисти по здравни грижи – фелдшери, рехабилитатори, медицински асистенти, и то е, че те изпълняват назначения на лекар. В тази система лекарят носи отговорност за решенията за лечението и за всички дейности спрямо пациента“, обясни председателят на БЛС.
„Заплащането се формира от дейността на всички в лечебното заведение. Няма как да рекетираш всичките си колеги, че ще спреш да работиш 5 дни и да очакваш в края на месеца заплатата ти да е по-голяма“, завърши д-р Иван Маджаров.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 16 юни
Времето на 16 юни
Три години след първата, „Есетере България” откри втора дестилерия в завода си Добрич
Три години след първата, „Есетере България” откри втора дестилерия в завода си Добрич
Много забавления, детски смях и усмивки в центъра на Добрич (СНИМКИ)
Много забавления, детски смях и усмивки в центъра на Добрич (СНИМКИ)
Партньори от 9 държави по проект NETWORLD посетиха Военното гробище в Добрич
Партньори от 9 държави по проект NETWORLD посетиха Военното гробище в ДобричЯндекс.Метрика