Начало >Добруджа >Общество

Д-р Иван Маджаров: Протестите на сестрите трябва да са под прозореца на управителя (ВИДЕО)

26.03.2019 г. 17:14:19 ч.
/
Д-р Иван Маджаров: Протестите на сестрите трябва да са под прозореца на управителя (ВИДЕО)
Проблемът с медицинските сестри е тежък, той се задълбочава от години и се дължи на много фактори, заяви д-р Иван Маджаров – председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз. Той е на посещение в Добрич заедно с главния секретар на БЛС д-р Стоян Борисов. Те ще се срещнат с членовете и ръководството на Регионалната лекарска колегия и управителите на здравни заведения в града.
Има два различни начина на финансиране на специалистите по здравни грижи, отбеляза д-р Иван Маджаров. Работещите в РЗИ, НЗОК, детски ясли и др. получават заплатите си директно от Министерство на здравеопазването. За тях времето и мястото на тези протести не е сега, а когато се гласува бюджетът на здравното министерство и на здравната каса, заяви д-р Иван Маджаров.
В болниците заплащането се формира по съвсем различен начин. В тези, в които се работи добре и има достатъчно пациенти, се получават добри възнаграждения, заяви д-р Иван Маджаров. Затова според него протестите на сестрите трябва да са под прозорците на управителите на лечебните заведения.
„Като цяло възнагражденията в здравеопазването в България са ниски. Моите наблюдения са, че където са ниски заплатите на медицинските сестри, са ниски и на лекарите. Няма как да очакваме, че някой ще може да осигури 2 минимални заплати при положение, че лекари започват работа с под 1000 лева заплата“, коментира протестите на специалистите по здравни грижи д-р Иван Маджаров.
Той определи като странни част от исканията им – най-вече това за самостоятелни практики.
„Едно е общото между всички специалисти по здравни грижи – фелдшери, рехабилитатори, медицински асистенти, и то е, че те изпълняват назначения на лекар. В тази система лекарят носи отговорност за решенията за лечението и за всички дейности спрямо пациента“, обясни председателят на БЛС.
„Заплащането се формира от дейността на всички в лечебното заведение. Няма как да рекетираш всичките си колеги, че ще спреш да работиш 5 дни и да очакваш в края на месеца заплатата ти да е по-голяма“, завърши д-р Иван Маджаров.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
След седмица преминаваме към зимно часово време
След седмица преминаваме към зимно часово време
Поредно Първо място за ансамбъл „Добротица”
Поредно Първо място за ансамбъл „Добротица”
 Празнично фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“ в Добрич на  Димитровден
Празнично фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“ в Добрич на Димитровден
Прогноза за времето в неделя
Прогноза за времето в неделяЯндекс.Метрика