Д-р Камелия Кирчева, дерматолог: Когато видя силно гримирана жена, знам, че е бъдещ мой пациент

23.11.2017 г. 10:30:41 ч.
/
Д-р Камелия Кирчева, дерматолог: Когато видя силно гримирана жена, знам, че е бъдещ мой пациент
Д-р Камелия Кирчева е завършила „Mедицина” в МУ - Варна, през 1983 година. Има две специалности и богат опит на управленски позиции в сферата на здравеопазването. През  2009 година отваря първия в Добрич частен кабинет по клинична и естетична дерматология.
Според нея, човек трябва да бъде гъвкав и е съвсем нормално да се работи в държавни структури, както и да се рискува в частна практика.
”Здравето не е стока и здравеопазването не е бизнес, но в сферата на естетиката се излиза от рамките на чистото значение на думата „здраве” и се навлиза  в областта на красотата и естетиката. Именно там има много възможности за изява, защото всеки желае да изглежда добре”, твърди тя. Според д-р Кирчева, българските дерматолози достойно мерят успехи и възможности със своите колеги по света.Естетичната дерматология определено не е запазена територия само за жени, твърди тя.


- Д-р Кирчева, защо избрахте дерматологията за Ваша специалност?
Това беше моята голяма мечта. Когато завърших, нямах възможност да започна веднага да специализирам това. Но по-късно се срещнах с проф. Цанков и ми беше даден шанс  да взема тази специалност, за което никак не съжалявам.
- Имате опит в държавни медицински структури. Как се стигна до частния кабинет?
Човек трябва да бъде гъвкав и да пробва на всички възможни пазари - както на държавния, така и на частния. Може би, работата ми като управител и ръководител ще бъде временна, докато медицинската професия е за цял живот.
- Кога открихте частния си кабинет?
Кабинетът е открит на 25 октомври 2009 година. Това е първият частен кабинет в Добрич по дерматология и естетична дерматология. Имам доста пациенти, които продължават да ме търсят, както и много нови такива. И това ми доставя много голямо удоволствие.
- Как се вписват здравето и здравеопазването в бизнес рамка?
Здравето не е стока и не би трябвало здравеопазването да бъде бизнес, но в областта на естетиката тези неща се съчетават. В тази област малко излизаме от рамките на думата „здраве” и се насочваме към една друга дума – естетика или красота. Именно там  има много голяма възможност за изява. Всеки иска да изглежда добре, защото визията продава. Защото за самочувствието на човека е важно той първо да се хареса и после да се хареса на останалите. Затова има  клинична дерматология и естетична дерматология. Трябва да се знае, че  двете са свързани. Има пациенти, които страдат от акне, розацея, а те са естетичен проблем и влияят на визията и самочувствието, на физическото и психическото  здраве. Именно затова се прибягва  до  дерматолога - за консултация, за лечение, с цел решаване на проблема.
- Как се поддържа нивото на един добър дерматолог?
В естетиката и дерматологията непрекъснато излизат нови продукти. За да бъдеш адекватен, да знаеш как да постъпиш и да подходиш към диагнозата и терапията, и каква манипулация да направиш, трябва да познаваш новостите. В това отношение  аз съм много щастлива, защото дерматологията е специалност, в която непрекъснато се организират много национални, европейски и световни форуми. Аз имам  участие  във всички научни конференции на дерматологичното дружество. Участвала съм в много конгреси на Европейската академия по венерология и дерматология. Изключително интересно е, изключително много нови неща се научават. Нови запознанства и размяна на мнения се случват по време на тези форуми..
- Къде е мястото на българския дерматолог в сравнение с колегите му от Европа?
Мисля, че ние не отстъпваме на световното ниво. Ние сме гилдия, която присъства на всички научни и практични форуми и сме добре приемани. Има много чужденци у нас, които ни търсят, за да получат  помощ. Има много българи, които са в чужбина, но идват в България, за да се срещнат с нас, за лекарска намеса или естетична процедура. Което говори за нивото на нашата компетентност, знания, възможности и умения.
- Как жените в Добрич се отнасят към естетичната дерматология?
В Добрич има много жени, които не са водени от суетата, а от желанието да изглеждат добре, да имат самочувствие. Когато говорим за естетика, трябва да отбележа, че има една много тънка граница между това да изглеждаме добре и това да изглеждаме смешно. Не мога да възприема тези огромни устни, тези чела, които са без никаква мимика. Мисля, че естетиката затова е естетика, за да изглеждаме естествено. Да пипнем там, където се налага, толкова, колкото трябва. Да има разлика, но тя да не бъде фрапантна, грозна и отблъскваща.
- Какво правите, когато в кабинета Ви дойде пациентка с желание за корекция,  която не кореспондира с Вашите разбирания за естетика?
Отказвам. Всеки има право на избор. Манипулации, с които не съм съгласна, не ги правя. Много хора ще си помислят, че, когато пациентът е в кабинета, то ние трябва да му вземем парите. Колкото и невероятно да звучи, аз не мисля така. Не трябва да правя компромис с критериите си за естетичност.
- Кога настъпва моментът за намесата на дерматолога?
Аз мисля, че този момент е всеки ден. Всеки ден идват пациенти. С естетика се занимавам по-рядко - само тогава, когато човек иска да направи някаква корекция във външния си вид. Хората непрекъснато имат някакъв кожен проблем. Прави впечатление, че в последно време се увеличават алергиите, екземите, розацеите. За жалост и злокачествените новообразувания на кожата също зачестяват. Това е свързано със средата, в която живеем, с прекаляване на излагането на кожата на слънчевите лъчи, прекаляване със солариумите. Всичко това се отразява върху нашата кожа. Аз съм преди всичко лекар и после естетичен дерматолог.
- Връзката между клиничната и естетичната дерматология?
При много дерматологични проблеми се налага намесата и на естетиката. Пример в това отношение е акнето. След проведено лечение  остават белези и се налага  намесата на естетическия дерматолог.  
- Естетичната дерматология запазена територия само за жени ли е?
Не мисля, че това е така. В последно време има доста мъже, които също обръщат голямо внимание на визията си и в това няма нищо лошо. Те също търсят естетични процедури. Не мога да кажа, че са голям процент, но ¼ от моите пациенти са мъже.
- Какви процедури са подходящи за отделните възрасти?
Добре е преди всичко да се направи консултация със специалист, за да се преценят видът на кожата и нейните проблеми. Да се уточни желанието на пациента. Младите кожи искат повече хидратация, поддържане на тургора  на кожата. Докато при  по-възрастните се налагат лифтинг процедури, корекция на бръчки, които трябва да се правят по-често, за да има ефект.
- Какво си мислите, когато видите  силно гримирани млади момичета и жени?
Мисля, че са мои бъдещи пациенти. Много е вредно. Те искат да прикрият някои недостатъци на кожата, но не това е начинът. Впоследствие проблемите се задълбочават.
- Каква е Вашата формула за успех?
На първо място е коректността, следвана от много добро обяснение на това какво и как трябва да бъде направено. Как ще се дозира и какъв ще бъде резултатът. Изслушване на пациента и неговото мнение. Чуване на всички негови желания. Необходими са абсолютно доверие и коректност от двете страни.
- За какво мечтаете в професионален план?
Да отида във френска клиника по дерматология и да видя как работят колегите.
- Това ли е най-високото ниво?
Не, но там опредено има какво да се види и научи. Има много добри практики в много страни, но във Франция наистина е различно. Мечтая да изпълнявам всички разумни желания на моите пациенти.

Коментирайте
Подобни новини
Герман Германов: Основният проблем днес е, че физически няма хора, които да желаят да работят
Герман Германов: Основният проблем днес е, че физически няма хора, които да желаят да работят
Йордан Йорданов: Това, което правим сега, след години ще се разбере и ще се оцени
Йордан Йорданов: Това, което правим сега, след години ще се разбере и ще се оцени
Д-р Валери Веселинов: Медицина не се работи само в София, нито само в университетските болници, нито само в големите центрове
Д-р Валери Веселинов: Медицина не се работи само в София, нито само в университетските болници, нито само в големите центрове
Нина Ставрева: Обликът на курортната зона и резултатите от туристическия сезон - големите успехи на 2018-а
Нина Ставрева: Обликът на курортната зона и резултатите от туристическия сезон - големите успехи на 2018-аЯндекс.Метрика