Д-р Москова: Липсата на достатъчно педиатри е в основата на проблемите с пациентите

07.08.2018 г. 11:05:38 ч.
/
Д-р Москова: Липсата на достатъчно педиатри е в основата на проблемите с пациентите
Нов случай на нападнат лекар е регистриран в МБАЛ - Добрич, съобщиха от лечебното заведение. На 5 август  около 23.00 часа по време на дежурство в „Детско отделение” д-р Марияна Москова приема от „Спешно отделение” за консулт 6-годишно дете, което е с хронично заболяване. В продължение на три дни детето е лекувано в дома си по преценка на майката, без да е водено на лекар. След като състоянието му не се подобрило, родителите го водят в болницата.
Д-р Москова предлага на родителите да му постави инжекция, за да спре повръщането и да изпише лекарства за лечение вкъщи. Родителите настояли то да бъде прието и лекарката позвънила на дежурния инфекционист.
Тъй като детето плаче много силно, д-р Москова не чува какво казва колегата й по телефона, затова моли родителите да излязат във фоайето. Това предизвиква агресия у родителите - майката, особено бащата, който е във видимо нетрезво състояние. Той я заплашва, че „ще я убие, че лекарите са некадърни…”.  Посяга към д-р Москова, за да я удари. Само намесата на млад мъж по време на инцидента предотвратява по-тежки последици. Подаден е сигнал до дежурния в полицията и агресивният баща е задържан. Мъжът е нанесъл материални щети в отделението – блъскал по стените и вратите, счупил стъклото на асансьора. Това е поредният случай на агресия от страна на пациент към лекар, което прави работата на специалистите в болницата още по-трудна и рискована.  


- Д-р Москова, как се стигна до този неприятен инцидент?
 
Детето имаше хронично заболяване, заради което беше по-добре да не го стресираме допълнително, като го настаним в „Детско отделение”. Предложих на родителите да направя медикамент за спиране на повръщането и да им изпиша лекарства за вкъщи. Те се съгласиха, даже, бих казала, че с радост приеха идеята. Отидох да приготвя медикамента и когато се върнах при тях, те вече настояваха детето да бъде прието в болница. Отговорих, че няма проблем, но трябва първо да проведа разговор с дежурния инфекционист, който е на повикване. Докато говорихме, детето плачеше много силно и помолих родителите да ме изчакат във фоайето, защото не чувах нищо. Може би, това отключи агресията у родителите, а, може би, и това, че трябваше да изчакат 2-3 минути. Може би, и това, че детето нямаше да бъде прието в „Детско отделение”, където е лежало многократно, а трябваше да бъде прието в „Инфекциозно отделение”. Това предизвика гнева на бащата, на майката. Бащата започна да ме обижда, да заплашва, приближи се към мен, посегна да ме удари.
 
- В предварителния ни разговор признахте, че това не е първият случай да Ви посягат пациенти. Защо, според Вас, се стига до подобна агресия?
 
Заради липсата на всякаква толерантност. Когато някой има проблем, разбира се, че е притеснен, че е нетърпелив, но, освен него, има още пациенти или родители, които също чакат и са също толкова притеснени и изнервени. Просто трябва да се научат да бъдат толерантни и да изчакват спокойно реда си. За да бъде прегледан един пациент или едно дете, се изисква време – да се събере анамнеза, да се направи адекватна преценка и в крайна сметка да получи адекватна помощ. 
 
- Натоварен ли е в момента Детският спешен кабинет?
 
Изключително натоварен. И тази натовареност произлиза от това, че не достигат педиатри. Когато в Детския спешен кабинет няма лекар педиатър, се налага децата да бъдат изпращани за консулт в „Детско отделение”. Тоест, родителите чакат един път в Спешното , след това чакат още един път. Аз разбирам, че това ги изнервя, но трябва да погледнат и от наша страна – ние работим с двойно натоварване. А основната ни задача е да лекуваме децата, които са настанени в „Детско отделение”, да наблюдаваме тяхното състояние. Затова са там, защото са тежко болни. И се получава така, че докато ние обгрижваме децата от „Спешно отделение”, не успяваме да обърнем достатъчно внимание на децата, които са в „Детско отделение” и това е много рисково.
 
- Идвате ли със страх на работа?
 
Не. Обичам професията си и няма да се откажа от нея. Но определено не ми е приятно, когато се случват подобни инциденти. Довечера отново съм дежурна. По същия начин ще бъда горе в „Детско отделение”, но ще консултирам и деца от Спешното.
 
- Ако Вие трябва да предприемете някаква мярка, какво бихте направили?

Щях да осигуря достатъчно кадри, за да има в Детския спешен кабинет 24 часа дежурен педиатър и да не се налага родителите и болните деца да бъдат разхождани нагоре-надолу из болницата.
Задължително трябва да има охрана и то тук – във фоайето на „Спешно отделение”. Защото такива инциденти се случват не само с родители на деца, случват се и с колеги от терапевтичната част. Това са задължителните мерки, но на първо място и най-важно е да има колеги педиатри.

Коментирайте
Подобни новини
Стопанска академия „Димитър А. Ценов” откри Локален офис за дистанционно и продължаващо обучение в гр. Добрич
Стопанска академия „Димитър А. Ценов” откри Локален офис за дистанционно и продължаващо обучение в гр. Добрич
Актьорът Стефан Киров на 85 години, 200 роли и 5000 представления: Да спрем да се оплакваме и да намираме силата в себе си
Актьорът Стефан Киров на 85 години, 200 роли и 5000 представления: Да спрем да се оплакваме и да намираме силата в себе си
Мариян Жечев: Спадът в приходите на Община Шабла е с 10-15% за последните 2 месеца
Мариян Жечев: Спадът в приходите на Община Шабла е с 10-15% за последните 2 месеца
Д-р Светозар Байчев: Близо 330 000 лв. дариха добруджанци на МБАЛ-Добрич
Д-р Светозар Байчев: Близо 330 000 лв. дариха добруджанци на МБАЛ-ДобричЯндекс.Метрика