Д-р Светозар Байчев: Във всички отделения в МБАЛ-Добрич имаме нужда от нови кадри

28.09.2018 г. 14:08:40 ч.
/
Д-р Светозар Байчев: Във всички отделения в МБАЛ-Добрич имаме нужда от нови кадри
Общо събрание на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич се проведе на 28 септември. В дневния ред бе предвидена смяна на председателя на Борда на директорите поради лични причини. Венда Николова Зидарова - магистър фармацевт от Министерството на здравеопазването освобождава поста. На нейно място  Министерството предлага  Милена Георгиева Гюрова-Гунчева. Председателят е представител на Министерството на здравеопазването, но в случая не е негов служител.
Единствено представителят на Община Добрич в Общото събрание гласува „против” смяната, както бе решено на последната сесия на общинския съвет. Тъй като Гунчева, не е служител на Министерството на здравеопазването, тя ще получава заплата. Именно това беше мотивът за взетото решение от добричките съветници. В телефонен разговор Милена Гюрова-Гунчева сподели за Медийна група „Добруджа”, че е специалист „Управление развитие на човешките ресурси”. Досега е работила като медиатор, учител. Била е и член на Съвета на директорите на областната болница в Силистра.
Останалите членове в борда на директорите на акционерното дружество са д-р Светозар Байчев и д-р Димитър Мартинов.
Припомняме, че на среща в Областна администрация преди седмица изпълнителният директор д-р Светозар Байчев обяви, че добричката болница е в тежко състояние. За сериозната ситуация, в която се намира болницата, и настъпващите промени разговаряме с д-р Байчев.

 
- Д-р Байчев, неведнъж сме говорили за тежкото финансово състояние на ръководената от Вас болница. На този етап има повече конкретика. Какво означават орязаните от РЗОК клинични пътеки?
На дневен ред не е тежкото финансово състояние, то открай време е такова. Нашата политика е такава, че искаме да запознаем хората с проблемите на болницата, а не да я рисуваме в неподходящи краски и бои. Реалността сочи, че областната болница е в затруднено състояние и причината е основно и единствено в кадрите, с които тя разполага. На този етап са много малко начинаещите лекари-специализанти, които започват  при нас работа. Има особени отношения между нас и РЗОК. Това са отношения между извършител на здравни грижи и помощ и заплащащ здравните услуги,  и като такъв иска да провери къде точно отиват парите му. Дали са по предназначение и спазени ли са всички условия. По тази причина от много време насам за редица наши неизпълнения, дребни и не само дребни неточности, промени и неспазване на условия, произтичащи от Националния рамков договор, имаме спрени пътеки. Това продължава с години. Искаме оттук насетне да се научим как да работим и да изпълняваме всичко според указанията, за да можем да задържим средствата, които сме заработили, а не да ни бъдат отнемани.
- Как така пет клинични пътеки са спрени само за месец август - в кои отделения и защо?
По ред причини. Практиката е такава, че като имаме протокол от РЗОК, извършваме проверка, изискваме становище от началниците на отделения. Става въпрос действително за пет клинични пътеки - двете са в „Детско отделение”, една  - в „Хирургия”, в „Ортопедия” и една - в АГО. Всички те са на стойност 3280 лева. Освен текущ контрол, Касата провежда и контрол във времето. И са ни спрени още четири клинични пътеки. Те са платени надлежно за периода, но понеже има проверки и са открити недостатъци, те ще ни бъдат спрени. Става въпрос за още една амбулаторна процедура за 900 лв. Общата сума от спрени пътеки е близо 7 600 лева.
- Има ли лишени от възнаграждение лекари?
Няма спрени възнаграждения, всичко е за сметка на болницата. На този етап колегите си получават заплатите, но обмисляме какви мерки да вземем, за да не допуснем това в бъдеще.
- Д-р Байчев, останах с впечатление, че след срещата със здравния министър Кирил Ананиев бяхте по-скоро оптимист за дейностите в болницата…
Да, така беше след срещата с министър Ананиев. Като получихме уверението, че болницата ще изпълнява и функции за областта и евентуално обезпечение с вноски, но такива реално не са обещани. Имаме уверение, че ще направят всичко възможно за следващата бюджетна година да получим сумата като капиталови разходи. На този етап не сме стигнали до краен резултат и до окончателна информация.
- Имате ли неразплатени сметки за деветмесечието и кое от отделенията Ви има нужда от кадри?
Не, по принцип се разплащаме с нашите контрагенти в срок, съгласно сключените договори. Просрочени задължения нямаме към никого.
Във всички отделения имаме нужда от нови кадри и свежи попълнения. Няма отделение, което да е обезпечено с човешки ресурси напълно, в „Неврологично отделение”, „Патоанатомично” се търсят лекари. Кардиолози, реаниматори, неонатолози, хирурзи, педиатри могат да кандидатстват за работа. Навсякъде има нужда от специалисти. Животът е такъв, че завършени специалисти при нас трудно могат да започнат. По-скоро даваме възможност за специализанти.
- Има ли нови желаещи да ползват средства от Общински здравен фонд?
Има такива договори. Информацията е стигнала до всички в МБАЛ. От фонд „Здраве“ се възползват двама специалисти - рентгенов лаборант и кинезитерапевт. От 1 октомври назначаваме нова специализантка в Акушеро- гинекологично отделение /АГО/, тя подаде документи да ползва и услугите на фонда.
- Имате ли проблеми с техниката на този етап?
С техника сме обезпечени. Големият проблем остава неработещият скенер. Сключили сме договор с общинската болница в Балчик, там пращаме нашите пациенти, нуждаещи се от скенер. Задействали  сме обществена процедура на фаза приемане на оферти. И очакваме да можем да закупим необходимия консуматив за дефектиралата рентгенова тръба, която трябва да бъде заменена с нова.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика