Даниела Горчева: Ако интелектуалният елит, журналистите са си на мястото, по друг начин ще се живее

15.11.2018 г. 10:38:31 ч.
/
Даниела Горчева: Ако интелектуалният елит, журналистите са си на мястото, по друг начин ще се живее
Даниела Горчева е магистър по българска филология и история на СУ "Св.Климент Охридски". Журналист, публицист, историк, филолог.
 От 1990 г. живее в Холандия. От 2003 г. е издател и главен редактор на "Диалог" - списание за политика, култура и история, което излиза на български в Холандия и има читатели в цял свят. Събеседници и автори в изданието са личности от България и Европа. През 2012 г. е победител за България на престижната награда за журналистика на Европейската комисия "Заедно срещу дискриминацията". През май 2016 г. на Световната медийна среща в Прага издаваното от нея списание "Диалог" получава наградата на НДФ "13 века България" за популяризиране на българската култура в чужбина.
Даниела Горчева за втори път тази година посети Добрич. Тя беше сред поканените  докладчици в Националната научна конференция „Добруджа  в края на Първата световна война“, организирана от РИМ-Добрич. Думите на Горчева за паметта или по-скоро за липсата на памет провокираха част от научната мисъл на конференцията.

 
- Г-жо Горчева, зададоха Ви един въпрос на Националната научна конференция, който касае образованието и паметта… Знаят ли кой е Йовков в Холандия?
Несъмнено образованието е бъдещето на една нация. Днешните деца са утрешните граждани на страната. Това, че образованието в България е толкова занемарено, е не само скандално, не безотговорно, а дори престъпно. Ние знаем, аз така и отговорих, че през тоталитарния комунистически режим паметта беше не просто заличавана, тя беше подменяна - с лъжи, с пропагандни клишета. Сега, когато предстои много важна работа, много отговорна, за жалост, голяма част от историците са жертва на онова идеологизирано образование, което, за съжаление, продължава, защото се възпроизвежда. Преподавателите комунисти произвеждат клишета. Малко са хората, които при едно идеологизирано образование могат да се научат да си задават въпроси и да търсят отговорите, а не да търсят просто да повтарят чужди тези. И на тази конференция имаше сблъсък между комунистически възпитаници и хора, които разсъждават по-обективно. Всъщност на проф.Кузманова отговорих какво знаят холандците за Йовков. Йовков го има в  холандските библиотеки – например, в Лайденската библиотека. Надявам се и в други. Има и преводи на Йовков на други езици, на френски - превод на Мари Врина - Николов. И на английски има преведени разкази. Българската държава обаче е голям длъжник на обществото и на българската култура, защото всяка една държава спонсорира преводи на чужд език на свои писатели и автори, а България не го прави.
- Какво е мнението Ви за протестите в България? В момента ври и кипи. Дори в Добрич, който рядко се надига, има протести. В капан ли сме на протести? Протестиращите ли са в капан, или управленците?
Аз не ги разбирам тези протестиращи против какво протестират. Против свободния пазар ли, против монополите ли протестират? Слушам едни риторики от петдесетте години, абсурдни неща. Абсурдни за 2018 година и за държава - членка на ЕС. В същото време за много сериозни неща, за които правителството би трябвало да бъде атакувано, се мълчи по медии от протестиращи, от опозицията в лицето на БСП. Не чух г-жа Нинова да се възмути от този скандален закон, който предлага промяна на НК, че ако някой бъде арестуван 48 часа, може да не бъде обявено, да не уведомяват близките му. Това е абсурдно. Това е сталинизъм в действие и отвличане се нарича. Абсолютно забранено е да се действа така и по този въпрос медиите мълчат, опозицията мълчи. В същото време гърмят за цените на горивата, а не се казва каква е истинската причина. А това  е монополът на Русия. Имам усещането, че тези протестиращи са добре организирани от БСП. Въпросите, които повдигат, не са принципни, не са важни за обществото. И затова обществото не ги подкрепя, независимо, че са добре организирани. Хората са скептично настроени и от Демократична България не ги подкрепят. Хората, които са против ГЕРБ, също не ги подкрепят. Има едно желание да се отиде на избори с идеята, че БСП ще ги спечели.
- Тук възниква въпросът - могат ли действително да доведат до сваляне от власт на Кабинета Борисов 3?
Не знам, всичко е възможно. Но само да не стане като в Русия през 1917 година, когато недоволните от царизма с основание, си докараха болшевишка политика, още по-зле. Човек трябва като протестира, да мисли какво точно иска и какво ще получи накрая. Дали има възможност да направи нещо по-добро, или ще се забатачат нещата. Според мене, протестите трябва да са винаги конкретни, с конкретни искания. А не така: ние искаме повече пари или не искаме високи цени, или за всичко.
- Много обсъждан сега е мониторинговият доклад на ЕК. Отбелязват прогрес в съдебната система и регрес в медийната…
Не съм имала възможност още да го прочета. Но това, че България е корумпирана държава, е ясно. Че има шуробаджанащина и назначаване по партийни линии, особено в провинцията, се вижда много ясно. Аз пътувам доста често и познавам много хора от най-различни кръгове. Знам за корупционни монополни практики. Примерно, как общински съветници издават само тридесет разрешения за таксиметрови шофьори и всичките са на една и съща фирма, тоест няма конкуренция  и това е безобразие.
- В доклада отчитат постижения в разкриването на организираната престъпност и в реформата в съдебната система…
Гърмят с някакви показни арести. Но в случая с Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова има драстични нарушения на закона. Има нарушение на презумпция за невиновност, нарушение на международната конвенция за забрана на изтезанията. Държат ги абсолютно незаконно и това е престъпно -  отнемане на правото на свобода на хора, които не са осъдени, и изобщо не е доказано. Законът казва да има доказателства, за да те държат под стража, не предположения, а доказателства. Ако имаш доказателства, че лицето може да се укрие, тогава се прилага тази мярка. Но това е специалитет на Цацаров открай време, още когато беше председател на Окръжен съд в Пловдив.  Това са така наречените престъпления по служба и това е скандално. Аз исках да чуя интелектуалния елит на България, да скочи като един срещу това престъпление. Исках да чуя българските медии, но няма. На такива драстични нарушения няма реакция, а популистки приказки като тези от сорта на г-жа Нинова, с реторика от петдесетте години, ги чуваме. Те са смешни, за съжаление. Едни такива неща за безпросветност, когато липсва демократична и елементарна  правна култура. Така вървят нещата. Хората не си дават сметка, че това, което се случва на  тези две жени, утре може да се случи на тях самите. Ето за такова нещо правителството заслужаваше да падне, както и за тази абсолютно незаконна комисия КОНПИ, която действа противоконституционно.
- Исках да засегнем този въпрос по отношение на председателя на ВКС Лозан Панов. Ако с него се действа така, какво остава за другите?
 Не само към Лозан Панов… Това, което се прави със собственика и издател на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев, е същото, което навремето правеше Никола Филчев, абсолютно същото. Тогава те бяха публикували в „Дневник“ едни разкрития, свързани с брата на Филчев. И той стовари цялата прокурорска машина върху тях. По същия начин сега действа и Цацаров. Самият Цацаров е незаконно избран и това мога да го докажа. И беше избран с протекцията на ГЕРБ. От една страна аз мога да кажа и добри неща, които от ГЕРБ са свършили, не са само целите в черно. Вярно е, че Цветанов беше човекът, който предаде документите от МВР на Комисията по досиетата. Защитавал е винаги тази Комисия от мераците на БСП да бъде закрита. Цветанов беше този, който помогна за влизане в учебниците на периода на комунистическия режим. Направиха и една конференция, много интересна, във връзка с 29-ата годишнина от падането на комунизма. Това са все положителни неща. Това, че милиционерщината се връща, че по места директорите на училища дори се избират с натиск от ГЕРБ, е очевадно. Това го прави и БСП. И трябва да се коментира не кой го прави, а че е недопустимо да се прави, независимо от кого, независимо от партия. Ако интелектуалният елит си е на мястото или журналистите са си на мястото и реагират на тези безобразия, по друг начин ще се живее. В България, за да живеем добре, трябва да имаме завидна средна класа. За да имаме заможна средна класа, трябва да има бизнес, не монополи, не шуробаджанащина, не мафиоти, които перат пари и се пишат за бизнесмени. Не и довчерашните борци против капитализма, които за една нощ станаха капиталисти с откраднатите от нас пари. Докато тези неща изглеждат и са така, няма да има живот за нормалните хора. И те ще бягат навън, на Запад. И страната ще се обезлюдява.
- Имате ли проблем с това, че казвате истината?
Аз не, но живея в Холандия, с холандско гражданство съм, пък и съпругът ми работи в Министерството на правосъдието в Холандия. Та не вярвам да посмеят да ме задържат за 48 часа, без да уведомят никого. Но знае ли човек… Винаги имам едно наум… /Смее се/ Винаги е възможно да ти спретнат нещо, но не може човек да си слага спирачки на устата. Истината трябва да се казва, без истина не може да се живее, а страхът е лош съветник.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика