Начало >Добруджа >Култура

Деница Христова преоткри себе си в изкуството

22.11.2019 г. 11:09:54 ч.
/
Деница Христова преоткри себе си в изкуството
Родената в Добрич Деница Христова, която от няколко години се занимава с изобразително изкуство бе поканена за участие в годишния Алманах „Нарисувай ми стих“. В изданието Христова дебютира и със стиховете си. Алманахът „Нарисувай ми стих“ е по идея на Таня Иванова, която е писател и художник от София. Идеята я сполетява след  успеха на представянето на двуезичен алманах на български поети по време на откриването на втората колективна изложба на испански и латиноамерикански художници "Пъстър свят", проведена  на 19 април в София. На събитието, някои от поетите й споделят, че понякога обичат да рисуват.  На нея веднага й хрумва, да даде възможност на повече творци да изразят изкуството си в следващия алманах "Нарисувай ми стих". Предизвикателство към поети и художници да разгърнат въображението си, да отключат още едно умение у себе си и да добавят картина към думите или слово към рисунката... Събирайки четки и платна, масло и акварел, листове и химикалки, чрез авторите  се ражда пъстрият свят на мисли и образи, които ще живеят неразделно в тази стихосбирка.
 
 Една от най-големите заблуди на детството е, че правилната посока ще ни бъде посочена с големи, светещи букви. Това рядко се случва и много хора се отказват от търсенето, забравят за онази скрита искрица, която ражда живот. Деница не е от тях…. Коя  е всъщност Деница Христова?
Родена на 19 март 1983 г. в семейство на спортисти, тя посвещава 15 години от живота си на волейбола и завършва Националната Спортна Академия с  профил „Треньор по волейбол“. След години съдбата я насочва към банковата сфера. Деница записва Магистратура „Бизнес финанси“ в МВБУ и се изкачва по професионалната стълбица успешно, само за да осъзнае, че това не е върхът, който я зове.
Един ден се събужда и осъзнава, че за да живее истински трябва да се върне към това, което винаги е обичала и все е оставало на заден план. Така отново започва да рисува и изкуството става неизменна част от живота й.
Като творец обича да експериментира с различни техники и видове бои, а основната тема в творчеството й е себепознанието и дългият, понякога труден път към него.
Родена в Добрич, израснала между София и Каварна - Деница носи духа на морето, обширните Добруджански полета и Витоша планина винаги със себе си, твори с любов към родината и природата. Вдъхновява се от любимите си хора, от устоялия на времето български дух и от онази искрица вътре в нас, която има силата да запали най-силния огън.
Осъществява своята мечта за първа самостоятелна изложба на 27 септември 2018г. в НДК, под надслов „ Денят, в който разбереш, защо…“
През септември тази година, получава покана да участва в проекта „Нарисувай ми стих“. Деница, приема с охота предизвикателството, да обгърне с думи две от картините си. А именно „Карма“ и Преображение Господне“.
Художничката, споделя, че на представянето, най-вълнуващият момент е бил, когато произнасят името й и града , в които е родена и всички гости, сред които са поети, артисти и художници от цяла България я  посрещат с бурни аплодисменти и думите: „ООО,браво ! От Добрич…“    
         


 

Коментирайте
Подобни новини
Седмицата на камерната музика в Добрич ще се проведе от 23 до 26 април (ВИДЕО)
Седмицата на камерната музика в Добрич ще се проведе от 23 до 26 април (ВИДЕО)
Петя Минчева от Студио „Зонели“ спечели второ място в конкурса “E-FEST ”
Петя Минчева от Студио „Зонели“ спечели второ място в конкурса “E-FEST ”
Изложба и концерт на Випуск 2024 на СУ „Св. Климент Охридски“ тази вечер в зала „Добрич” (ВИДЕО)
Изложба и концерт на Випуск 2024 на СУ „Св. Климент Охридски“ тази вечер в зала „Добрич” (ВИДЕО)
Владо Михайлов идва с "Аз и ти, преди ние" на 31 май
Владо Михайлов идва с "Аз и ти, преди ние" на 31 май



Яндекс.Метрика