Димитър Димитров - председател на Фондация „Международен балетен конкурс-Варна”: Балетът е изкуство, което се възприема директно от всеки по света

29.06.2017 г. 14:55:19 ч.
/
Димитър Димитров - председател   на Фондация „Международен балетен конкурс-Варна”: Балетът е изкуство, което се възприема директно от всеки по света
 18-ата Национална балетна среща „Анастас Петров”- Добрич 2017, вече е факт и част от историята на това невероятно културно събитие. Над 40 участници си оспорваха наградите на авторитетното жури с председател доц. Ясен Вълчанов и членове Сара - Нора Кръстева - ръководител на балета на Софийската опера и балет, Марта Петкова, Росен Канев - премиер солист на Софийската опера и балет, и Любомир  Кацаров - премиер солист, балетен педагог в НУИ " Добри Христов" - Варна. Тази година Голямата награда не бе присъдена.

 - Господин Димитров, защо не бе присъдена Голямата награда на Националната балетна среща в Добрич?
Един от основните принципи както на Международния балетен конкурс във Варна, така и на Националната среща на млади балетни изпълнители е наградите да се дават, когато има необходимото ниво. Годините са различни, претендентите за наградите – също. Но критериите на журито са постоянни и стриктни. И затова имаме много случаи, когато  не се връчват никакви награди. Независимо, че е имало много състезатели. Това дава една стабилност и реално една по-висока стойност на наградите, когато във времето  са подложени на едни и същи критерии. 
- Каква е Вашата оценка за 18-ото издание на Националната среща „Анастас Петров” ?
Срещата мина в много добри условия. Успяхме да надградим условията спрямо предходното издание. От гледна точка на самите състезатели - от някои градове като Бургас, нямаше такива. Някои от състезателите са се явявали и преди две години на конкурса и показаха  нов репертоар. Представиха се в една по-зряла възраст. Оценката ми е по-скоро добра.
- Как оценявате съдействието и подкрепата на Община Добрич?
Гостоприемството на Добрич е много добро. Базата е чудесна. Фактът, че сме в родния град на Анастас Петров, има своята тежест. Балетното изкуство се осланя на традициите и ние сме тук, за  да развиваме тези традиции.
- Балетът остава ли елитарно изкуство?
 Балетът е изкуство, което не се нуждае от превод. Възприема се директно от всеки един жител на света. Това, от което има нужда, е малко повече внимание в началото и подготовка, за да се навлезе в него и да се усети магията му. Но не бих казал, че е елитарно изкуство. Човек трябва да му даде шанс.
- Преди години Националната среща на млади балетни изпълнители и Международният балетен конкурс във Варна се редуваха в една година. От няколко години обаче това не е така. Сега са в последователни години. Какво наложи тази промяна?
През 2014 и 2015 година направихме последователно конкурса в Добрич, за да разменим датите на провеждане, да ги направим последователни в годините. Трябва да имаме  време за организацията на Националната среща в Добрич. Защото преди тя се падаше точно преди конкурса във Варна. Сега всички, които са взели награди в Добрич, имат възможност да се явят и във Варна без такса за участие. Сега те имат една година време да мислят и да се подготвят, и да решат дали биха приели предизвикателството във Варна. Безспорно всяко явяване на конкурс изисква от балетистите да подготвят репертоар и то на най-добро ниво. Сама по себе си, подготовката за един конкурс е доста работа и надграждане на възможности. Журито е специално подбрано. То трябва да вижда подрастващо поколение и има възможност да го насочва към различни трупи за  професионалното развитие.
- На какъв етап е подготовката на Международния балетен конкурс във Варна за 2018 г.?
Подготовката за Варна започва в момента, в който приключи всеки конкурс. Вече сме отправили покани към определени членове на журито. Надяваме се да започнем да получаваме положителни отговори. Имаме идеи за промени в регламента, които  все още не са гласувани. Но смятаме да запазим формата на конкурса във Варна.
-  Основите на балетния конкурс се поставят от Вашия баща - доц. Емил Димитров,  през 1964 година. Каква е отговорността да наследиш това дело?
Отговорността е морална и аз съм много доволен, че много хора от балетното съсловие ме подкрепят в тази мисия. Този балетен конкурс в света има едни от най-високите критерии и значително по-труден репертоар от много други балетни конкурси. Условията, при които се провежда - на открита сцена  в Летния театър във Варна, поставят допълнителни предизвикателства пред изпълнителите. За самите тях Варна е едно приключение и остава в тяхното съзнание за цял живот. За тези две седмици микроклиматът, който се образува от тази амалгама от участници от над 32 държави, е полезен и приятен. Много са елементите, които формират пълния образ на конкурса. Атмосферата, която се получава, е незабравима. Затова аз и сестра ми, и всички останали смятаме, че трябва да положим максимални  усилия, за да продължи този балет да съществува.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика