Димитър Радев е новият управител на БНБ

14.07.2015 г. 16:40:58 ч.
/
Димитър Радев е новият управител на БНБ
Предложеният от ГЕРБ финансист Димитър Радев бе избран за новия управител на БНБ. От 180 народни представители за неговата кандидатура гласуваха 130, 16 бяха против, а 34 се въздържаха. 81 от гласовете бяха на ГЕРБ, 22 на Реформаторския блок, от БДЦ го подкрепиха 12, от АБВ - 6, ПФ - 1, 7 от ДПС и 1 независим.
Решението е в сила от утре. Димитър Радев положи клетва пред Народното събрание. По-късно пред журналисти Радев обяви, че предлага за свой екип - настоящия подуправител и шеф на управление "Емисионно" Калин Христов, настоящият ръководител на управление "Банково" Димитър Костов да оглави банковия надзор, а Нина Стоянова да поеме управление "Банково".
За кандидата на Реформаторския блок Бисер Манолов гласуваха 37 депутати, 18 бяха против, а 118, от които един от ДПС, се въздържаха. 23 от гласовете на реформаторите бяха за него, 10 от ГЕРБ, 1 от БСП и 3 от АБВ.
Кандидатът на АБВ Димитър Йоцов получи 44 гласа подкрепа, 22 бяха против, а 104 се въздържаха. Издигнатият от Патриотичния фронт Григорий Вазов получи 43 гласа за, 12 против, а 116 депутати се въздържаха.
При отговорите на поставените от депутатите въпроси Димитър Радев обяви, че още утре сутринта може да предложи екипа, с който да работи. Той отрече да е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност - въпрос, на чийто отговор от всички кандидати настояваха от Реформаторския блок. Радев посочи, че за недопускане в бъдеще на случаи като този с КТБ вече е обявил при представянето си пред бюджетната комисия три групи мерки. Те включват укрепване на банковия надзор, създаване на рамка за разрешаване на проблеми в банковия сектор и извършване на оценка на активите на търговските банки.
Гаранциите за политическата независимост на управителя на БНБ са в закона, обяви още в отговор на депутатските питания Радев.
Още преди началото на дебатите ДПС напусна пленарната зала, макар че отделни депутати впоследствие участваха във вота. Мотивът им - не беше прието искането им номинираните да обявят екипите си и кого ще предложат за подуправител на централната банка - предложение на Реформаторския блок, което миналата седмица беше отхвърлено при обсъждането на правилата за избор на управител на БНБ, и от ДПС са гласували "против".
Снимка:clubz.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2  в1
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2 в1
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите



Яндекс.Метрика