Димитър Тачев: Албена е положителен контрапункт на случващото се в туризма у нас

22.08.2019 г. 11:16:57 ч.
/
Димитър Тачев: Албена е положителен контрапункт на случващото се в туризма у нас
- Г-н Тачев, в навечерието сме на големия празник – 50 години от създаването на Перлата на Черноморието ни. Как ще отбележите този половинвековен юбилей?
Събитията, посветени на 50-годишнината, се провеждат през цялата година. Ще продължат и през есенно - зимния период, а дори и през следващата година. Ние тепърва започваме да празнуваме. Самият рожден ден – датата 24 август, е една своеобразна кулминация на всички тържества. Като сме предвидили две основни събития.
Първото е откриването на единствената по рода си уникална мултифункционална зала – „Перуника Хол“.
След откриването на залата всички гости на комплекса ще имат възможността да се насладят на спектакъла „Mamma Mia“ на Софийската опера и балет на откритата лятна сцена до хотел „Добруджа“.
В края на вечерта небето над комплекса ще озарят безброй празнични фойерверки.
 
- С какво е уникална новата мултифункционална зала?
Залата действително е уникална по рода си за региона, а и за България. Залата е напълно реновирана, намира се в сградата на бившия боулинг, в самия център на Албена. Капацитетът е 1000 места, с най-висок клас оборудване и всичко необходимо за протичането на различни конгреси, конференции, презентации, сватби, тиймбилдинги и други форуми. Залата е проектирана от арх. Владимир Попов, а интериорният дизайн е дело на френската дизайнерка Кристин Борела, която проектира интериора и на 5-звездното бижу "Маритим Хотел Парадайс Блу Албена".
 
- В началото на лятото говорихме, че очакванията са за слаб сезон. Каква е ситуацията в момента? Какво е Лято 2019 в юбилейната за Албена година?
За съжаление, приповдигнатият дух в празничната година е леко помрачен от не толкова добрите резултати за туризма. И към този момент спадът остава между 8 и 10 процента спрямо същия период на миналата година. И това, което виждаме, е, че този спад вече трудно би могъл да бъде наваксан. Все пак се намираме в края на активния сезон. Август беше по-положителен. Но това, което загубихме през юли, за съжаление, няма как да бъде компенсирано. Така че спадът от 8-10 процента ще го има. А оттук нататък правим своите планове и стратегии за следващата година, за да не допуснем подобна ситуация. Или поне да посрещнем 2020 година по-оптимистично и на ниво финансови резултати.

- През тази година открихте нов петзвезден хотел – „Парадайс Блу”. Да очакваме ли още подобни перли в Албена?
Да, хотел „Парадайс Блу” е първият в Източна Европа, част от престижната немска верига „Маритим“. За нас е чест и гордост, че хотел „Парадайс Блу“ отговаря на високите стандарти за обслужване и хотелско настаняване, станали емблематични за веригата „Маритим“. Хотел „Парадайс Блу“ е още едно петзвездно бижу във ваканционно селище „Албена“. Но през следващата година предстои да открием още един нов петзвезден хотел, на първа линия, който ще бъде още една перла в нашето портфолио.
 
- Успяхте ли да се справите с недостига на работна ръка?
В края на сезона ще получим информация от колегите, които са пряко ангажирани с експлоатацията на обектите. Но моите наблюдения са, че се справихме за пореден сезон. Трудно, но се справихме и не допуснахме сериозни пробиви в качеството, което винаги е било наша основна цел.
 
- В началото на месец юни представихте една съвместна инициатива с Община Добрич – добричлии да посещават Албена на преференциални цени. Получихте ли очакваните резултати?
Бих казал, че тази инициатива е успешна. Разбира се, като за първа година не мога да отчета някакви огромни резултати. Но за нас беше важно да инициираме тази кампания, да се доближим малко повече до хората от Добрич и региона, да чуем какво те биха искали. Припомням, че в началото започнахме с дните неделя и понеделник, след което добавихме и съботата – това, което получихме като обратна връзка от хората. Така че за мен това е една успешна инициатива, която можем да развиваме и през следващите години. 
Ако все пак трябва да отчета и някаква грешка, тя е, че, може би, представихме сравнително късно тази кампания и не успяхме да достигнем до повече хора. Но през следващата година ще коригираме всичко това и ще излезем по-отрано с повече конкретика, за да може повече хора да се възползват от предоставените от нас отстъпки.
Конкретни цифри нямам пред себе си, но със сигурност стотици добричлии са си закупили от тези книжки и са се възползвали от нашите отстъпки.
 
- Г-н Тачев, едно от най-големите предимства и достойнства на Албена през тези вече 50 години, е, че запази облика си, успя да съхрани природата, зеленината, като в същото време обновявате хотелската си база... 
Така е. Всеки път, когато съм с гости от Западна Европа или когато представям Албена в чужбина, виждам каква е реакцията на хората за нещата, които правим – изцяло сто процента положителна. Дори преди два дни по една немска национална телевизия бе излъчен негативен репортаж за България и туризма в нашата страна като цяло, в който Албена бе представена като положителен контрапункт на всичко, което се случва в България на ниво туризъм.
Не само озеленяването и природата, но и чистотата, сигурността, спокойствието – това са големите предимства, които ни отличават и ни правят предпочитан семеен курорт. Това е нашият път и ние няма да отстъпим от него.
 

Коментирайте
Подобни новини
Проф. Енчо Калчев: Щастието ми дойде с тази велика професия - лекар
Проф. Енчо Калчев: Щастието ми дойде с тази велика професия - лекар
Милица Мирчева: 2020-а беше успешна за мен, бях готова да покрия норматив за Олимпиадата
Милица Мирчева: 2020-а беше успешна за мен, бях готова да покрия норматив за Олимпиадата
Инж. Тодор Гикински: ВиК-Добрич никога не е било толкова стабилно финансово
Инж. Тодор Гикински: ВиК-Добрич никога не е било толкова стабилно финансово
Илхан Мюстеджеб, кмет на Крушари: Вложени са 3 млн. лв. във водопроводи и 1,5 млн. лв. в ремонт на улици
Илхан Мюстеджеб, кмет на Крушари: Вложени са 3 млн. лв. във водопроводи и 1,5 млн. лв. в ремонт на улициЯндекс.Метрика