Дияна Илиева: Денят на независимостта е натоварен със символика, затова избрахме тази дата да се преклоним пред кан Тервел

14.09.2018 г. 14:03:35 ч.
/
Дияна Илиева: Денят на независимостта е натоварен със символика, затова избрахме тази дата да се преклоним пред кан Тервел
- Г-жо Илиева, в навечерието сме на празника на Тервел. Как ще протекат тържествата? 2018 година е по-специална за Вашата община...
На 22 септември, през всяка четна година, в Тервел се провежда събор-надпяване – „Добруджански събор - Тервел“. Този събор води началото си от месец септември 1960 година, когато се е състояло неговото първо издание, организирано от Българското национално радио и читалище “Димитър Дончев” – Тервел. Съборът в Тервел е  вторият по хронология в България събор на народното творчество. Целта на събора е била да бъде проучен и записан добруджанският фолклор, за да бъде съхранен за поколенията. Емблемата на събора представлява стилизирана добруджанска шевица в характерните за района жълто-зелени тонове.
- Акцентът ще бъде годишнината от победата на кан Тервел над арабите...
Да, тази година съборът в Тервел има специален акцент – честването на 1300-годишнината от победата на кан Тервел над арабските нашественици при Константинопол и спасяването на Европа. Подготовката за тази годишнина започна още през 2016 година с разработване на технически проекти за основен ремонт на градския музей и площада с паметника на кан Тервел. Тези две места са център на тържествата и първата грижа на общинското ръководство бе те да бъдат обновени. Вложени бяха много усилия.
- Голяма част от тези усилия бе насочена към общинския музей и резултатът ще бъде една много приятна изненада…
За музея бе осигурено финансиране от три източника – от републикански бюджет, от Проект “Красива България“ и от общинския бюджет. Площадното пространство изпълнихме със средства от републиканския бюджет. Имахме подкрепата на Министерския съвет. Много бяха хората, предимно от село Кочмар, които направиха дарения на вещи за обогатяване на етнографската експозиция. Други наши съграждани участваха в работата по създаване на експозиционни кътове с автентични материали. Експерти от Регионалния исторически музей – Добрич, ни оказаха методическа подкрепа в раздел „Археология“ и ни предоставиха артефакти за археологическата сбирка, намерени при проучвания на РИМ през годините в Тервелско. Големите музейни зали са три – „Археология”, „Кан Тервел” и „Етнография”.
И така, обновихме площада и паметника на кан Тервел. Създадохме изцяло нов общински музей – с нова концепция, с много интерактивни решения. И, разбира се – със специална зала „Кан Тервел“, за която считаме, че си заслужава да бъде видяна от повече хора. Най-малкото, защото е атрактивна – с холограмна атракция и с восъчна фигура, с макет – възстановка на двореца в Плиска, с възстановки на облекла на знатни прабългари – съвременници на кан Тервел. В нея събрахме на едно място цялата известна информация за кан Тервел от историческите извори и от трудовете на именити историци. Когато говорим за тервелския нов музей, трябва да споменем и факта, че във всяка от трите музейни зали има тематичен кът за деца. Отделно за тях ще работи и кабинет за работа с деца в музея. Разполагаме и с кабинет за големите ученици. Във всяка от залите могат да бъдат провеждани учебни часове, а в зала „Етнография” – и занятия за деца от детски градини. Подготвили сме и малки зали-експозиции – „Местни занаяти“, „Духовно наследство“, „Памет за войните“, „Галерия”.
Музеят ще бъде открит за посетители в 14:00 часа в празничния 22 септември и до края на 2018 година входът ще бъде свободен, без такса.
- Освен откриването на обновения музей, какво друго включва празничната програма?
Другите неща, които адресираме към нашите съграждани и гости в празничния ден, също са подбрани с мисълта за юбилейното честване. В 10.00 ч. ще бъде открито изложение „Средновековният български бит“ с демонстрация на традиционни жилища, облекло, оръжия, кухня, занаяти. То ще бъде разположено в градинката пред читалището.
В 19.30 ч. на открита сцена  на площада  с паметник на кан Тервел ще започне тържествен юбилеен концерт с участието на Представителен духов оркестър на Военноморските сили на Република България и огнено шоу .
А иначе, любителите на фолклора ще имат възможност да участват и да бъдат зрители на традиционния Добруджански събор, организиран на две сцени – открита лятна сцена в центъра и сцена при Общината.
- Ако излезем извън празничната атмосфера, какви са актуалните проблеми пред жителите на община Тервел, а и пред Вас като общинско ръководство?
Разбира се, градът живее със своите проблеми. От гледна точка на нас - хората, които работим в местната власт, сезонът е един от най-натоварените. Все още имаме строителни обекти, които трябва да бъдат завършени до началото на зимния сезон. Тече подготовка за новата учебна година, работи се по възлагане на нови обекти и по проекти за 2019 година. Общините имат много широк спектър на действие, включително и активна колаборация с неправителствения сектор (най-интензивна тя е по отношение на МИГ Тервел-Крушари). И в този смисъл е трудно да се обхванат в изчерпателен списък нещата, които общините вършат. Тази година Тервел ще посрещне гостите си в работен порядък. Главната улица „Хан Аспарух“ е строителна площадка за нов транзитен водопровод, финансиран от ПУДООС, а по улиците в града тече работа по асфалтиране по проект по ПРСР.
Положихме много усилия и се надяваме нашите гости и техните домакини да се чувстват добре в празничния 22 септември в Тервел. Денят, в който е обявена независимостта на страната ни, е натоварен със символика – за държавност, за нация, за народ. Затова избрахме този ден, в който да се преклоним и пред кан Тервел – един от най-тачените и в Европа български държавници.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика