Джипитата против НАП да има достъп до здравните досиета на пациенти

15.03.2019 г. 12:50:55 ч.
/
Джипитата против НАП да има достъп до здравните досиета на пациенти
Личните лекари са категорично против НАП да има достъп до здравните досиета на пациентите. Това се посочва в становище от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, изпратено до премиера, до парламентарната комисия по здравеопазване, до министрите на финансите и на здравеопазването, до НЗОК, БЛС. Повод за становището е Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.
Текстовете в наредбата, според лекарите, "многократно превишават целите на фискалния контрол" и в системата на здравеопазването могат да засегнат здравето, правата и интересите на гражданите, предаде БТА.
В становището си от сдружението изразяват безпокойство от приравняването на лекарските им кабинети към търговските обекти.
Медицинският софтуер се използва за формиране на здравно досие, съдържащо подробна информация за здравното състояние на всеки пациент. Третирането на медицинския софтуер като Софтуер за управление на продажбите в търговски обекти по смисъла на наредбата ще предостави "чувствителни данни" на НАП, подчертават от сдружението. Лекарите отбелязват, че за НАП не е необходимо да има достъп до такава информация, за да може да осъществява функциите си по фискален контрол, особено при липса на законово уредени гаранции, отговорност и процедури за сигурността на тази информация.
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Красимир Вълчев: Имаме една фиксираност върху изпитите след 7-ми клас
Красимир Вълчев: Имаме една фиксираност върху изпитите след 7-ми клас
На какво е празник 24 май
На какво е празник 24 май
А, Б, В, Г...
А, Б, В, Г...
Кампанията подсказва на Каракачанов, че е възможен Костинброд 2
Кампанията подсказва на Каракачанов, че е възможен Костинброд 2Яндекс.Метрика