Днес Гърция няма да плати на МВФ и прави решителна крачка към фалит

30.06.2015 г. 11:28:40 ч.
/
Днес Гърция няма да плати на МВФ и прави решителна крачка към фалит
В 1 часа тази нощ ще изтече срокът, в който Гърция трябва да изплати 1.55 млрд евро на МВФ, но правителството няма намерение да изпълни ангажимента си, заяви в понеделник вечерта пред "Фаненшъл таймс" министърът на икономиката, инфраструктурата, морските дела и туризма Георгиос Статакис.

Гърция можеше да пропусне плащане още в понеделник, но изпрати в последния момент нищожната сума от 50 000 евро на Европейския фонд за финансова стабилност, съобщи германският делови всекидневник "Ханделблат".

Управителят на фонда Кристин Лагарад вече обяви, че ако няма превод към МВФ, това би ознавало фалит, какъвто не се е случвал в историята на институцията никога с развита държава.

В действителност дори и да не преведе дължимите почти 1.6 млрд. евро, Гърция няма автоматично да изпадне във фалит, а ще се превърне в неизряден платец подобно на Зимбабве, Судан и Сомалия.

Процедурите на МВФ предвиждат предупредително писмо до гуверньора на гръцката национална банка две седмици след падежа на плащането и предупреждение на Лагард до членовете на управителния съвет още две седмици по-късно.

Ако Гърция продължава да не погасява задълженията си, до две години тя може да бъде изключена от МВФ. Затова по-непосредствените страхове са от това дали трите големи агенции за кредитен рейтинг ще сметнат на 1 юли, че страната е във фактически фалит. Това ще я изключи от финансовите пазари, където тя трябва да пласира другата седмица 26-седмични облигации.

Още по-важно е дали ЕЦБ ще продължи подкрепата за ликвидността на гръцките банки и утре, когато вече няма да действа помощната програма на МВФ, ЕЦБ и ЕС. В сряда ще има заседание на 19-те централни банкери от еврозоната и управителя на ЕЦБ Марио Драги по този въпрос. Източници на "Ройтерс" съобщиха, че планът е да се запази механизмът за спешна ликвидност за гръцките банки, контролиран от ЕЦБ, до референдума в неделя, 5 юли. Това решение може да бъде отменено във всеки един момент и акоко блокира и този механизъм, Гърция остава без пари и ще трябва да въведе валута, паралелна или различна от еврото.

Бързо допитване на "Ройтерс" сред над 70 брокери и анализатори в понеделник показа, че те дават средно 90% шанс Атина да пропусне днешното плащане към МВФ. Но в оценката си дали страната ще напусне еврозоната, те се разделят на два почти еднакво големи лагера. Според 45% има такава вероятност (преди седмица бяха 30%), но също толкова са противното мнение.

"Преговорите за гръцкия дълг ще продължат отвъд крайния срок и все още е допустимо на финала да намерят решение в последната минута. В противен случай ще има катастрофа", казва Кит Юкерс от "Сосиете Женерал". Негов колега отказва да прави каквито и да е прогнози, "защото в момента всичко е спекулации".

Спекулации или не, но в понеделник за пръв път член на борда на ЕЦБ допусна официално, че Гърция може да напусне еврозоната. Не го желаем, но това, което досега бе само теоретичен въпрос, за съжаление вече не може да се изключва", каза Леноа Кьор в интервю за френския финансов всекидневник Les Echos.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток
Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток



Яндекс.Метрика