Начало >Добруджа >Регионални

До Филиповата кръчма може да има музей на виното и хляба (ВИДЕО)

11.07.2019 г. 16:59:34 ч.
/
До Филиповата кръчма може да има музей на виното и хляба (ВИДЕО)
Не може да посетиш село Красен община Ген.Тошево и да не се впечатлиш от една сграда край пътя- Филиповата кръчма. Строена е през 1901 година от  Филип Сивков. През  2006 година започва възстановяването и по Проект „Красива България“, припомня кметът на Красен Тошко Тачев. Сградата е в оригиналния си вид от времето, когато в нея през 1907 година е живял шест месеца и писал Йордан Йовков. Тогава кръчмата имала и хан с 10 стаи. В една от тях живял певецът на Добруджа. Често засядал с гостите в хана и селяните и много обичал да ги черпи с вино, разказва сладкодумеца Тачев. Землячеството свързвало собственикът на кръчмата  и писателят.Йовков е от Жеравна, а Филип Сивков от Стралджа.По снимка от 1911 година е възстановен вътрешният интериор,  стълбите и балкона. Тогава от балкона в кръчмата директно влизали само богатите, кметът и чорбаджиите. Долу се настанявало простолюдието. На вторият етаж се намирала спалнята на писателя.Разказите „Другоселец“, „Жетварят“ „Летен дъжд“ са почерпени като атмосфера и преживявания във Филиповата кръчма. Не било лесно община Ген.Тошево и село Красен да се сдобият с правото на собственост  за емблематичната сграда. Появили се собственици,които искали да им бъде заплатен имотът и започнало „ходенето по мъките“. Съгласно закона за реституцията 1992 година сградата била върната на собствениците. Наследниците на Филип Сивков, които живеели в Букурещ, отказвали да я дадат на общината като дарение. Снежина Желева –нотариус от Ген.Тошево обаче открива, че през 1981 година наследниците са получили пари за имота. Така останалите съсобственици направили добро и дарили кръчмата.
 Филиповата кръчма е Национален паметник на културата и няма как да функционира като пивница каквато е била. Имаме идея обаче да се възстанови хамбара в непосредствена близост  до кръчмата, посочва Тошко Тачев.Точно там стопанинът Филип Сивков съхранявал виното и ракията с които се снабдявал от Силистра. Хамбарът според кмета може да стане музей на виното и хляба и да отвори още пътеки към миналото и към културния туризъм в селото. Тошко Тачев е кмет седми мандат и  ако е рекъл господ и избирателят може да вмести идеята си за осмият мандат.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Спортната зала на СУ „Никола Вапцаров“ в Генерал Тошево с нов облик
Спортната зала на СУ „Никола Вапцаров“ в Генерал Тошево с нов облик
Каварненското ОУ „Йордан Йовков” спечели проект за интеграция на етническите малцинства
Каварненското ОУ „Йордан Йовков” спечели проект за интеграция на етническите малцинства
Седмица на предприемачеството се провежда в СУ „Стефан Караджа” в Каварна
Седмица на предприемачеството се провежда в СУ „Стефан Караджа” в Каварна
Общинският съвет на Община Добричка гласува състава на постоянните комисии, които ще работят към него (ВИДЕО)
Общинският съвет на Община Добричка гласува състава на постоянните комисии, които ще работят към него (ВИДЕО)Яндекс.Метрика