Начало >Добруджа >Общество

До края на месеца трябва да се справим с нерегистрираните прасета, заяви д-р Каменов, шеф на ОДБХ(ВИДЕО)

12.08.2019 г. 17:19:41 ч.
/
До края на месеца трябва да се справим с нерегистрираните прасета, заяви д-р Каменов, шеф на ОДБХ(ВИДЕО)
Постъпилата протестна нота от събирачите на трюфели и моментното състояние в областта вследствие на обявеното бедствено положение заради АЧС (Африканската чума по свинете) бяха двете теми, предложени за обсъждане по време на заседанието на Областната епизоотична  комисия днес.
Срещата започна с изявлението на Областния управител Красимир Кирилов, свързано с проведената в петък среща на всички областни управители с министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева, където е било договорено 26 август  да бъде краен срок за представяне на протоколите в министерството  за санитарното почистване на нерегистрираните прасета от т.н. "задни дворове" . До всички кметове на общини е изпратена справка, която те следва да попълнят и до 20 август да предадат в областните администрации. Справката съдържа информация за името на населеното място, регистрационен номер на обекта, ако има такъв и брой на закланите прасета. В противен случай собствениците на прасета няма да получат своето обезщетение.
От 5 август върви проверка по задните дворове за тези, които до сега не са предприели никакви мерки, заяви д-р Борислав Каменов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Още първия ден са били убити 103 прасета, отглеждани на бившето военно летище на Добрич в нерегистриран обект.
Поетапно всеки ден два екипа са проверявали  между 8 и 10 села в община Добричка, като днес последно са били заклани 12 прасета в Минково и работата в общината е приключила. Вече се проверяват стопанствата около свинекомплексите в Генерал Тошево, като информация от проверките ще бъде налична утре. По справка на кмета на Ген.Тошево към неделя е имало 30 броя прасета в цялата община, подлежащи на унищожение.
Освен в Ген.Тошево, през тази седмица ще бъде подложена на проверка и община Шабла. От там са заявили, че вече е приключило изколването на всичките 63 прасета. Подобна е и ситуацията в община Крушари. Така за следващата седмица остават общините Каварна и Тервел. Като бройка за цялата област остават да бъдат заколени около стотина прасета.
Той помоли журналистите да апелират към хората, че целта на всички предприети мерки е да се осигури бъдеще на свиневъдството и да се пресече тази много сериозна зараза. Д-р Каменов даде пример с Испания и Франция, където са се борили с чумата в продължение на 6 години.
Д-р изрази надежда до края на месеца да бъде приключено с унищожаване на прасетата от задните дворове и да не бъде допусната чумата в областта. Бедственото положение е обявено до 2 септември, но това е превантивна мярка, припомни Областният управител.
Стана ясно, че дивото прасе, убито пир катастрофа между Дуранкулак и Ваклино не е заразено.
Наети са хора на граждански договор, които помагат на служителите на ОДБХ на граничните пунктове в Дуранкулак и Кардам, където само в неделя са преминали 12 000 автомобила и в двете посоки. Дезинфекция се извършва и на КПП Северняк.
Другото притеснение на служителите на ОДБХ е месото, което се прекарва през границата с Румъния. За миналата седмица то е 158 кг.,най-вече от румънските туристи. Сега предстоят празници в Румъния и от четвъртък до неделя се очаква голям поток от хора в посока България, допълни д-р Каменов.
Д-р Караманов, директор на най-големия свинекомплекс в България  - Козлодуйци, където се отглеждат 90 000 прасета,  обърна внимание на присъстващите, че проблемът с АЧС е много сериозен. правителството на България ще обрече бранша на фалит, ако не се вземат адекватни мерки. 30 % от свиневъдството на страната вече е унищожено, заяви Караманов и апелира правилата да важат за всички.

Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Част от Добрич остава без вода тази вечер заради авария в рамките на ЛОТ 1 по водния цикъл
Част от Добрич остава без вода тази вечер заради авария в рамките на ЛОТ 1 по водния цикъл
Второ място в Конкурс за добри практики печели Община Добрич
Второ място в Конкурс за добри практики печели Община Добрич
Децата от Центъра за обществена подкрепа изработиха картички за благотворителния базар (ВИДЕО)
Децата от Центъра за обществена подкрепа изработиха картички за благотворителния базар (ВИДЕО)
Прогноза за времето в събота
Прогноза за времето в съботаЯндекс.Метрика