Начало >Добруджа >Общество

До края на месеца трябва да се справим с нерегистрираните прасета, заяви д-р Каменов, шеф на ОДБХ(ВИДЕО)

12.08.2019 г. 17:19:41 ч.
/
До края на месеца трябва да се справим с нерегистрираните прасета, заяви д-р Каменов, шеф на ОДБХ(ВИДЕО)
Постъпилата протестна нота от събирачите на трюфели и моментното състояние в областта вследствие на обявеното бедствено положение заради АЧС (Африканската чума по свинете) бяха двете теми, предложени за обсъждане по време на заседанието на Областната епизоотична  комисия днес.
Срещата започна с изявлението на Областния управител Красимир Кирилов, свързано с проведената в петък среща на всички областни управители с министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева, където е било договорено 26 август  да бъде краен срок за представяне на протоколите в министерството  за санитарното почистване на нерегистрираните прасета от т.н. "задни дворове" . До всички кметове на общини е изпратена справка, която те следва да попълнят и до 20 август да предадат в областните администрации. Справката съдържа информация за името на населеното място, регистрационен номер на обекта, ако има такъв и брой на закланите прасета. В противен случай собствениците на прасета няма да получат своето обезщетение.
От 5 август върви проверка по задните дворове за тези, които до сега не са предприели никакви мерки, заяви д-р Борислав Каменов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Още първия ден са били убити 103 прасета, отглеждани на бившето военно летище на Добрич в нерегистриран обект.
Поетапно всеки ден два екипа са проверявали  между 8 и 10 села в община Добричка, като днес последно са били заклани 12 прасета в Минково и работата в общината е приключила. Вече се проверяват стопанствата около свинекомплексите в Генерал Тошево, като информация от проверките ще бъде налична утре. По справка на кмета на Ген.Тошево към неделя е имало 30 броя прасета в цялата община, подлежащи на унищожение.
Освен в Ген.Тошево, през тази седмица ще бъде подложена на проверка и община Шабла. От там са заявили, че вече е приключило изколването на всичките 63 прасета. Подобна е и ситуацията в община Крушари. Така за следващата седмица остават общините Каварна и Тервел. Като бройка за цялата област остават да бъдат заколени около стотина прасета.
Той помоли журналистите да апелират към хората, че целта на всички предприети мерки е да се осигури бъдеще на свиневъдството и да се пресече тази много сериозна зараза. Д-р Каменов даде пример с Испания и Франция, където са се борили с чумата в продължение на 6 години.
Д-р изрази надежда до края на месеца да бъде приключено с унищожаване на прасетата от задните дворове и да не бъде допусната чумата в областта. Бедственото положение е обявено до 2 септември, но това е превантивна мярка, припомни Областният управител.
Стана ясно, че дивото прасе, убито пир катастрофа между Дуранкулак и Ваклино не е заразено.
Наети са хора на граждански договор, които помагат на служителите на ОДБХ на граничните пунктове в Дуранкулак и Кардам, където само в неделя са преминали 12 000 автомобила и в двете посоки. Дезинфекция се извършва и на КПП Северняк.
Другото притеснение на служителите на ОДБХ е месото, което се прекарва през границата с Румъния. За миналата седмица то е 158 кг.,най-вече от румънските туристи. Сега предстоят празници в Румъния и от четвъртък до неделя се очаква голям поток от хора в посока България, допълни д-р Каменов.
Д-р Караманов, директор на най-големия свинекомплекс в България  - Козлодуйци, където се отглеждат 90 000 прасета,  обърна внимание на присъстващите, че проблемът с АЧС е много сериозен. правителството на България ще обрече бранша на фалит, ако не се вземат адекватни мерки. 30 % от свиневъдството на страната вече е унищожено, заяви Караманов и апелира правилата да важат за всички.

Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето в петък
Времето в петък
Моят град: Павел Павлов: Градското развитие изисква дългосрочно планиране и приоритизиране (ВИДЕО)
Моят град: Павел Павлов: Градското развитие изисква дългосрочно планиране и приоритизиране (ВИДЕО)
През 2022 г. в област Добрич са генерирани 80 000 т. битови отпадъци
През 2022 г. в област Добрич са генерирани 80 000 т. битови отпадъци
Отборът на СУ „Любен Каравелов” в Добрич - първи в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“
Отборът на СУ „Любен Каравелов” в Добрич - първи в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“



Яндекс.Метрика