Добри Стефанов: Община Крушари е малка, но е най-богата на археологически разкопки

06.12.2018 г. 15:43:44 ч.
/
Добри Стефанов: Община Крушари е малка, но е най-богата на археологически разкопки
Искаме хората да знаят, че работим по разкриването им и могат да идват, и да ги разглеждат, сподели за Медийна група „Добруджа” кметът Добри Стефанов
 
- Г-н Стефанов, каква година изпраща Община Крушари?
2018-а можем да я наречем напрегната година. Имахме много обекти, на които се работеше в общината. Част от тях вече са завършени. Имаме и такива, които се довършват, за следващата година ще има за реализиране. Въпреки много направеното, нашите граждани не са доволни. Искат още и още. И ние се стараем да подобрим живота в нашата община.
- Кое беше най-хубавото, което Ви се случи, най-големият успех?
Трудно мога да ги класирам. Аз обикновено и в малките неща намирам радост. Смятам, че местността Залдапа ще направи много известна нашата община. Успяхме да удължим срока за изграждането на покритието над криптите. Осигурени са средства от Министерството на финансите. Фирмата, която спечели търга, отказа да работи в последния момент. И докато подготвим документите на втория, само някои неща ще довършим. Затова получихме удължение на срока до 31 май  2019 година с писмо от министъра на културата от вчера. Така че покритието на криптите ще бъде факт. Залдапа е обект, който е от национално значение. Непосредствено до сградата на Общината изградихме лапидариум по проект “Трансграничен съюз в сянката на историята“ - Румъния –България, с продължителност 22 месеца. Направена е алеята с артефакти, разположени по съвети на специалисти от РИМ - Добрич. Стараем се разкопките в Залдапа и подредбата в лапидариума да стават само с тяхно съгласие.
- По какви проекти работи Общината през 2018 година?
Първо бих искал да говорим за тези, които са с наши бюджетни средства. Ремонт на общински път Крушари- Северци - граница с община Добричка за 370 хиляди лева. Другият път  - Добрин –Благовец, е за 238 хиляди лева. Ремонт на кметството в село Загорци,  Телериг,  Полковник Дяково, само едно - две кметства са останали неремонтирани и без енергийна ефективност. Ремонтирахме гробищния парк и специално ритуалната зала. Реализирахме и ремонт на изцяло обновената спортна зала към СУ “Христо Смирненски“ с 338 хиляди лева от национално финансиране. Изцяло нова външната спортна площадка за 116 000 лв. вече е готова, остава да получи Акт 16. Улици в Крушари и в село Лозенец също са подновени с национално предоставени средства. По проект “Трансграничен съюз в сянката на историята Румъния – България” сме партньори с музея в Хършова, Констанца и Добрич. Средствата, които са осигурени, са от евро програма - 349 000 лева, които в по-голямата част са усвоени. Остава  през следващата година да се закупят велосипеди за вело пътеките в региона по археологически маршрути. Добре се справяме с проектите в социалната сфера. Реализирахме проект "Топъл обяд - община Крушари". През месец март 2018 г. Община Крушари сключи договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Агенцията за социално подпомагане за изпълнение на проекта "Топъл обяд - община Крушари", финансиран по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Осигуряване на топъл обяд - 2016-2020" по  Oперативна програма за храни и основно материално подпомагане, Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Проектът стартира своето изпълнение на 1 март 2018 г. и е с обща продължителност 22 месеца. Общата стойност на договорираните средства е в размер на 48 180 лв. Целта на проекта е намаляване на бедността чрез осигуряване на топъл обяд на лица, живеещи във висока степен на бедност и социална изолация. Другият проект, с който можем да се похвалим, е „Социално предприятие – Крушари“ за 185 000 лева. Община Крушари сключи договор с Министерството на труда и социалната политика за изпълнение на проекта „Подкрепено детско развитие”, по който  бяха назначени специалисти – лекари, психолози, медицински сестри. Работи се с деца от целия район, като им се осигурява транспорт, храна, лектории - все неща, полезни за семействата от общината. Един голям обект тепърва ще работим. Това е сметището, което ще закрием  и рекултивираме. От години вече извозваме сметта на депото в Стожер. По национално финансиране имаме 760 000 лева и искаме по примера на това, което съм виждал в Солун, такова сметище, което беше превърнато в парк.
- Какво предстои през следващата година?
По решение на МС има отпуснати средства за ремонт на улици в четири населени места - Бакалово, Телериг, Полк. Дяково и Бистрец, за около 600 000 лева. Обществените поръчки са в ход, спира ни единствено зимата. Ремонтът вероятно ще стартира след 1 март 2019 г. Имаме сключен договор за подмяна на водопроводна мрежа за 3.5 милиона лева в няколко населени места. Програмата позволява подмяна на водопроводи, цялостно и частично асфалтиране, което сме съобразили с допустимите цифри. Отново след 1 март ще стартират дейностите и част от селищата ще изпаднат в положението на Добрич сега с работата по водния цикъл. Покритието на криптите на Залдапа също остава за 2019 г.
- Към кои обекти ще насочите туристи в община Крушари?
Имам идея, по неофициални данни до 20 декември, да открием пътя Добрич-Крушари-Северняк-Баняса. Търся възможности да поканя представители на КК “Албена“ и Михаил Стоев, който е главният инициатор за изграждане на този път. Да покажем на албенските представители Залдапа, лапидариума. И да подскажем, че наистина, както каза преди години Дияна Борисова като шеф на РИМ-Добрич, община Крушари е малка, но е най-богата на археологически разкопки. Искаме хората да знаят, че работим по разкриването им и могат да идват да ги разглеждат.
- Следващата година е изборна. За Вас предстои ли нов избор? Ще поискате ли доверие за още един мандат?
Моите мандати станаха много. Годините ми също са много и не съм решил твърдо дали да се кандидатирам. По-голям е процентът да не се кандидатирам, става все по-трудно. Основно при нас липсват хора, които да работят. Имаме свободни бройки и в общинска администрация - просто няма хора. Преди години бяхме настроени всички пенсионери да си отидат и други да дойдат да работят - по-млади. Но сега се оказа, че ако пенсионерите напуснат, няма кой да работи. В администрацията с всеки изминал ден броят на пенсионерите се увеличава и аз съм сред тях.
- Вие обаче сте партийна кандидатура. Ще позволи ли ДПС да се оттеглите?
Не сме водили разговори по тази тема. Има сентенция: всичко тече, всичко се променя. Но все още не се знае. По-голям тук е процентът за отказване. Убеден съм обаче, че кметът на Общината трябва да е местен човек. Повече са пътуващите кадри сега. Трябва да е местен и да живее тук  - в крушарска община. Проблемите изобилстват - днес за водата на няколко села. Има изключени помпи и нямат вода. Вчера - навявания по пътищата. Нямат вода Лозенец, Северци, Дяково, Габер, от дни нямат вода. Затова трябва да е местен човек, да среща проблемите още със събуждането си. И да припомня - аз съм първият демократично избран кмет на Община Крушари. И имам още три последователни мандата с листата на ДПС.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика