Начало >Добруджа >Общество

Добричките червенокръстци с отлична атестация на национално ниво

21.02.2020 г. 11:07:26 ч.
/
Добричките червенокръстци с отлична атестация на национално ниво
66-oто отчетно събрание проведе вчера Областният съвет на БЧК - Добрич. Василка Каменова - заместник-генерален директор на БЧК, бе гост на форума. Отлична оценка е получила добричката организация от проверяващата група експерти и от НС на БЧК, посочи в отчета за 2019 година зам.-председателят на червенокръстците Соня Георгиева. 8508 са подпомогнатите от БЧК през 2019 година или с 141 души повече от предходната, сочат данните от доклада. От фонд „Милосърдие“ са подпомогнати 42 лица за обща стойност 3035  лева. Червенокръстката организация изпълнява и проект „Топъл обяд“ за деца от социално слаби и многодетни семейства, които получават безплатна топла храна в  училищните трапезарии. 40 деца от две добрички училища са се възползвали от проекта, а БЧК са участвали с 1000 лева в общата сума от 6000 лв.

Една друга традиционна кампания за червенокръстците е „Купи и дари“, съвместно с Била България. През 2019 година са раздадени  продукти на 93-ма социално-слаби граждани и възрастни хора. От кампанията е подпомогнат и ЦПЗ “Д-р Петър Станчев“ с 20 потребители.

Австрийският червен кръст в продължение на 20 години подпомага и оказва морална подкрепа на „Центъра за обществена подкрепа“. Годишното финансиране на центъра е 23 400 лева. Сред дарителите на дома е и Медийна група „Добруджа“, се посочва в доклада поднесен от Соня Георгиева.

Чрез оперативна програма за храни  са подпомогнати  общо 5797 лица, от които 483 обхванати в 23 социални услуги. Раздадени са 157 577 кг на обща стойност над 343 хиляди лева. Това е по план 2017, а в края на 2019 година стартира и плав2018 чийто етап обхваща началото на тази година. Три социални институции са подкрепени през изтеклата година от БЧК. Потребителите в тях са 215, а помощта в размер на 17 577лв. В навечерието на Коледните празници с финансиране от НС на БЧК са закупени хранителни продукти за 200 деца лишени от родителски грижи на стойност 2000 лв. Тази социално помощна дейност е сред приоритетните за организацията.

Под прага на бедност в област Добрич са 32 хиляди души, което е 18% от населението ,сочат данните от отчета. Затова в БЧК много разчитат на доброволчеството и се стремят да го развиват. През отчетния период активните доброволци са 376, като една част от тях са обхванати в  програми и проекти.

По превенция на водния травматизъм са работили 22 доброволци.190 са се включили в програмата за раздаване на храни. Добричката червенокръстка организация запазва позициите си в групата с високи резултати на национално ниво по обхват на членове и доброволци. Стабилност отбелязва организацията с 4500 членове в 102 дружества на осемте общини.

Коментирайте
Подобни новини
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС
Председателят на НАЗ: Добрата новина е, че парите са осигурени и няма да има редукция на плащането
Председателят на НАЗ: Добрата новина е, че парите са осигурени и няма да има редукция на плащането
ЕК прие препоръки за по-добра защита на децата от насилие
ЕК прие препоръки за по-добра защита на децата от насилие
Великденски базар ще предшества благотворителния театрален спектакъл в подкрепа на Станислава Петрова
Великденски базар ще предшества благотворителния театрален спектакъл в подкрепа на Станислава Петрова



Яндекс.Метрика