Начало >Добруджа >Общество

ДоброЖънци украсяват наблюдателната кула в ЦЗПЖ (ВИДЕО)

01.06.2020 г. 14:34:59 ч.
/
ДоброЖънци украсяват наблюдателната кула в ЦЗПЖ (ВИДЕО)
Изненада за децата на града подготвят членовете на ДоброЖънци. За това научихме днес от арх. Надежда Пампорова, която заедно с двама художници бе в Центъра за защита на природата и животните. Те са се заели да украсят и оцветят наблюдателната кула в центъра, наречена "Птичият поглед на парка". Кулата е издигната още при създаването на центъра и е проектирана от нейния съпруг арх. Пампоров. Подръжката на кулата обаче не е била на ниво, тя има нужда от реновиране и именно с това са се заели ДоброЖънци. За жалост днес няма как да се приключи с изненадата, защото има доста работа по подготовката на плоскостите, за да бъдат те изографисвани. От два дни се работи с шкурка и шлайфмашина, а днес художникът Радослав Рудачев и неговият помощник Павел Николаев, който е от Варна, вече са започнали работа.
Кулата ще изглежда като дърво. За целта са подбрани с  намесата на директора на ЦЗПЖ Християн Христов типични за България видове птици, които ще бъдат нарисувани и окачени по конструкцията й. Това ще помогне и за нейното съхраняване.
Радослав Рудачев допълва, че днес ще се опитат да направят основата, а във времето ще довършват. Докато на нас не ни хареса няма да приключим работа тук, заканва се младият мъж и обещава до 2-3 дни да е готова. Варненецът Павел Николаев е ученик на Радослав Рудачев и от известно време работят заедно по различни проекти.
ДоброЖънци са известни с това, че имат много идеи и искат да ги осъществяват съвместно с гражданите на Добрич. Съвсем наскоро те се заеха с почистване на покрайнините на Добрич по идея на Бояна Драгоева, като целта е тази инициатива да стане постоянна и да се осъществява всеки месец.  Това, за което се готвят доброволците обаче е свързано с ДоброЖънци фест, който предстои да се проведе през септември. За два дни този център трябва да се оживи много, разказва арх. Пампорова. Ще бъдат обособени 5 различни зони там - едната е свързана с рециклирането, друга, свързана с почивка на душата- физически и духовни практики, третата зона ще е музикална, ще има много работилници за работа с децата, но най-интересно ще е преспиването в палатка, предполага Надежда Пампорова.
Все още добруджанци не приличат на доброЖънци, тъй като продължават да гледат отстрани, но с всяка нова инициатива се вижда увеличение на групата хора, която се включва в  доброволчеството. Вече е отправено предложение към община Добрич за учредяване на Център за взаимно сътрудничество на всички доброволчески организации и на неправителствените такива, които работят в обществена полза.

Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев  

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в неделя
Прогноза за времето в неделя
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция



Яндекс.Метрика