Доброволци в БЧК Добрич: Добрите хора са движещата сила в света

05.12.2016 г. 09:56:47 ч.
/
Доброволци в БЧК Добрич: Добрите хора са движещата сила в света
5 декември е Международен ден на доброволците, обявен официално от ООН през 2000 г. За първи път той се чества през 1985 г. Световната организация кани правителствата и неправителствените организации от всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците, и да дадат по-голяма гласност на дейността им.
Доброволността е в самата същност на Червения кръст и Червения полумесец. Доброволците са стожерът на всички дейности на световната мрежа и помагат на националните дружества да изпълняват успешно своите програми, както и на милиони хора в нужда. 
 5 декември е поводът да разговаряме с трима доброволци от младежката организация на Българския червен кръст в Добрич.

 
Айлин Ахмедова е доброволец в младежката организация на БЧК-Добрич, от 5 години. Вече студент втори курс в Икономическия университет- Варна, тя остава вярна на добротворчеството в МБЧК - Добрич.
Деница Дюлгерова е на 16 години. Три от тях е посветила на младежката организация на БЧК в Добрич. Тя е вдъхновена да стане доброволец от Айлин.
Михаил Иванов е в дести клас в Езикова гимназия. От една година е доброволец в БЧК. Много от приятелите му също са доброволци. Именно те са го довели в организацията.
Вдъхновени от доброто
Айлин: Да си доброволец означава да не очакваш благодарност или по-специално признание за това, че правиш добро.
В БЧК-Добрич, усетих първите трепети на доброволчеството и затова съм отдадена на организацията тук. Обичам това, което правя.
Михаил: И за мен доброволчеството трябва да е безвъзмездно. Самите срещи с хората в нужда са вдъхновяващи. Чувстваш, че си полезен не само на обществото, но и на себе си. Защото се научаваш да бъдеш по-отговорен, по-активен, по-самостоятелен. Доброволчеството те промяна из основи. Смея да твърдя, че за тази една година аз станах напълно нов човек, който е с далеч по-отворено сърце, отколкото бях преди. Сега не мога да си представя живота си, без да бъда доброволец.
Деница: През тези три години се промених коренно. Удовлетворението при мен е във всяко посещение на хора, които имат нужда от помощ. Всяка една акция, дори всяка сбирка в БЧК, ми носи удовлетворение. Защото виждам, че хората около мен са щастливи от това, че правят безвъзмездно добро.
Да си доброволец означава да си готов да помогнеш на всеки по всяко време, без да очакваш нещо в замяна.
БЧК много помага и на самите нас, защото ни прави по-отговорни, по-сигурни в постъпките си и въобще променя коренно цялостното ни развитие като личности.
Смея да твърдя, че най-добрите приятелства съм ги създала именно в БЧК.
Екипът
Михаил: В момента младежкият екип на БЧК наброява 20 души. Броят се промяна всяка година, тъй като някои завършват средното си образование и се местят в друг град. Но в същото време към нас се присъединяват и нови членове.
Хубавото е, че на всяка сбирка имаме нови доброволци, поне по един човек. Аз самият бях много изненадан преди една година колко много хора са склонни да отделят от свободното си време, за да правят добро.
Посрещаме всички нови доброволци изключително радушно. Готови сме да им помагаме, да ги обучим и най-важното - да създаваме нови приятелства.
Айлин: Доброволците са фундаментът на Български червен кръст и именно благодарение на тях организацията има толкова силна връзка с обществото, и достига до повече хора.
Деница: Както вече казах, всички сме в Червения кръст най-вече, за да помагаме на хората. Но също така и за да израстваме като личности. Има много хора, които идват първо с мисълта за личностно развитие, в което няма нищо лошо. И с течение на времето, участвайки в различни инициативи и кампании, променят мисленето си в посока добротворчество за хората.
5 декември
Деница: Искам да поздравя всички хора с отворени сърца, които правят добро, и да им пожелая да не се променят. Защото именно добрите хора са движещата сила в света.
Бъдете здрави, бъдете все така ентусиазирани и търсете усмивките на хората, като правите добро!
Айлин: Българският червен кръст винаги има нужда от още доброволци. Всеки, който иска да се докосне до магията на Червения кръст, може да заповяда в секретариата на Областния съвет на БЧК.
Работим в много насоки - оказване на първа помощ, социално-помощна дейност, превенция на наркомании, превенция на ХИВ/СПИН, здравословно хранене, репродуктивно здраве, кръводаряване и др. Има по нещичко за всеки.  

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика