Начало >Добруджа >Регионални

Добруджанци защитиха земята си срещу проучванията за газ, екипът не успя да защити доклада си за ОВОС (ВИДЕО)

17.10.2017 г. 12:04:10 ч.
/ ИА Добруджа
Добруджанци защитиха земята си срещу проучванията за газ, екипът не успя да защити доклада си за ОВОС (ВИДЕО)
Добруджанци защитиха достойно най-плодородната земя в България срещу проучвания и добив на природен газ на първото обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), което се проведе снощи в село Рогозина.
Екипът, изготвил доклада, начело с проф. Йончо Пеловски, не успя да убеди присъстващите, че не съществуват рискове, а напротив – в доклада, който е с обем от около 900 страници, бяха открити доста неточности и неясноти, на които екипът не успя да даде отговор. Повече от 3 часа продължиха дебатите в читалището на село Рогозина, като в крайна сметка присъстващите бяха единодушни, че не приемат доклада за ОВОС.
Сред най-важните въпроси, които не получиха отговор, бяха как от фирмата смятат да заобиколят предписанието на Черноморска басейнова дирекция да не се подминава водния слой при сондирането и изследвано ли е, при изготвянето на доклада, дали сондите или вибрационните машини излъчват опасен за животните и хората инфразвук.
Д-р Чемширов, ветеринарен лекар с 40-годишна практика, представи тревожна тенденция, че откакто са започнали проучванията край Рогозина, масово измират пчелни семейства.
Той посъветва представителите на „Русгеоком” да не хвърлят излишни средства при евентуален местен референдум, защото „резултатът е ясен предварително”.
„Добруджа храни България. Не тровете най-плодородната земя. Не си мислете, че като сте в София, проблемът не ви засяга. След няколко години всички ще се чудим какво да ядем”, призова инж. Иванка Казакова. Тя показа, че познава обемния доклад доста по-добре от екипа, който го е изготвил, и посочи доста пропуски на екипа.
Думата взе и жителка на село Рогозина – Невяна, която е работила на площадката на „Русгеоком”. По думите й, все по-често в района на Рогозина водата е мътна, мирише и се утаява пясък. Когато занесла пробата на специалистите на работната площадка, отговорът бил „когато излезеш след бариерата, каквото е ставало тук, си остава между нас”.
На обсъждането в Рогозина присъства кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, заместник-кметът Деян Димитров, както и двама бивши председатели на общинския съвет Стелиян Стоянов и Владимир Начев.
Начев поиска от представителя на „Русгеоком” предишен опит в страната и чужбина, на което получи отговор, че край Рогозина ще бъдат първите проучвания на фирмата.
„След като нямате опит, вашата работа няма да стане. Земята в Добруджа не е мястото, където да се учите. От това, което разбрахме е, че имате опит само в писане на доклади по ОВОС, макар че и там имате доста пропуски”, посочи Начев.
Днес е второто публично обсъждане – от 17.00 часа в кметството на село Чернооково.
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на  младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“



Яндекс.Метрика