Начало >Добруджа >Криминални

Добруджанец ще плати 1200 леи за съдебните разноски по водено срещу него дело в Румъния

18.06.2019 г. 13:58:00 ч.
/
Добруджанец ще плати 1200 леи за съдебните разноски по водено срещу него дело в Румъния
Мъж от община Тервел, ще плати 1200 леи за съдебните разноски по водено срещу него дело в Румъния. Това реши Окръжният съд в Добрич, след като разгледа изпратено от румънските власти удостоверение за прилагане на принципа за взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.
         В Румъния българският гражданин е осъден за шофиране без книжка и за употреба на фалшив документ. Той е признат за виновен в това, че на 5 май 2018г., на граничен пункт Ченад, е представил полско свидетелство за управление, издадено на негово име, за което е знаел, че е фалшиво. Органите на гранична полиция се усъмнили в автентичността на документа и извършили проверка. Установено било, че нито в България, нито в Полша на името на мъжа са издавани шофьорски книжки.
         Присъдата спрямо българския гражданин е постановена от съда в град Сънниколау Маре, област Тимиш и е влязла в сила от 23 април 2019 година. Мъжът е осъден на 1 година и 1 месец „лишаване от свобода” - условно, с 2-годишен изпитателен срок, в рамките на който му е наложено и наказание „пробация“. Той е бил осъден да плати и направените по делото разноски, като наложената му финансова санкция е изпратена за признаване и изпълнение от Окръжния съд в Добрич.
         След като се запозна с материалите по делото, състав на Окръжния съд прецени, че българският гражданин следва да плати 494.79 лв., равностойни на 1200 леи по курса на БНБ към датата на постановяване на решението за санкцията.
         Делото беше гледано в отсъствието на санкционирания, който не е бил открит на адреса му за призоваване. Справка на полицията показва, че той е напуснал страната през август миналата година и няма данни за завръщането му. Получена е информация, че мъжът се намира в чужбина заедно с цялото си семейство. В проведеното задочно производство срещу него той беше представляван от служебен защитник.
         Фактът, че осъденият български гражданин не живее в страната, доведе до прекратяване на друго производство в Окръжния съд - за признаване и изпълнение на постановената спрямо него присъда. Делото бе изпратено на Софийски градски съд, тъй като в случаите, когато осъденото лице не живее в страната, това е съдът, компетентен да разглежда исканията за признаване на влезли в сила съдебни решения по наказателни дела и решения за пробация, постановени в друга държава - членка на Европейския съюз.
Източник:Пресцентър Окръжен съд

Коментирайте
Подобни новини
Пътните полицаи задържаха мъж, шофирал под въздействие на  бензодиазепин
Пътните полицаи задържаха мъж, шофирал под въздействие на бензодиазепин
Челен сблъсък с пострадали в района на Пети километър
Челен сблъсък с пострадали в района на Пети километър
Трима водачи задържани в неделния ден заради употреба на алкохол
Трима водачи задържани в неделния ден заради употреба на алкохол
Пешеходка е била блъсната на пешеходна пътека в Добрич
Пешеходка е била блъсната на пешеходна пътека в Добрич



Яндекс.Метрика