Начало >Добруджа >Общество

Довършването на блок „Добрич” остава неясно. Искането за кредит не получи нужната подкрепа от Общинския съвет

15.01.2019 г. 10:58:01 ч.
/
Довършването на блок „Добрич” остава неясно. Искането за кредит не получи нужната подкрепа от Общинския съвет
Общинският съвет на Добрич не прие предложението за поемане дългосрочен дълг за довършването на блок Добрич, след като докладната не събра необходимата подкрепа в зала. След края на заседанието собствениците на жилища в  недостроения блок Добрич, който се строи 33 години, заявиха, че ще търсят обезщетения, завеждайки дела срещу общината.
На днешната извънредна сесия по темата, част от тях  бяха изслушани. Търпението ни се изчерпва. 33 години ние живеем в крайни квартали. През това време сградата се руши, заяви една от собственичките Дияна Йорданова. Не ми останаха нито нерви, нито сили, нито вяра, посочи Зевшан Мустафа. Галин Йорданов  се обърна с апел към съветниците да гласуват по съвест и човешки.
На вчерашните заседания на две от комисиите председателят на Общинския съвет Иво Пенчев е предложил част от средствата по кредита да се използват освен за блока, за инфраструктурата около него, което зам.-кметът Елка Димова заяви, че се приема от вносителя.
 При дебатите днес част от съветниците  от ГЕРБ изтъкнаха мотиви да не се пристъпва към кредит, тъй като общината има възможности да довърши блока със собствени средства, без да се натоварва допълнително.  Според Иван Колев общината е постигнала много добри резултати при събираемостта от данъци миналата година, освен това имало преходен остатък от над 3 милиона лева, което позволявало да отдели още тази година собствени средства за доизграждането на блока.
Атанас Атанасов заяви, че целта на сесията е се намери най-бързия начин за довършване на блок „Добрич”.  Той призна, че при такъв преходен остатък, вероятно в Програмата на кметския екип за 2019 явно са предвидени за инфраструктура и балгоустрояване  . Гюрсел Кърнак се изказа също в подкрепа на заема, като отбеляза, че излишъците могат да бъдат изразходвани за предсрочното му погасяване, за да не се плащат лихви.
Младен Матеев заяви, че най-бързият вариант за стартиране на строежа е със собствени средства. По думите му, ако има такъв финансов ресурс, трябва да се може да се пристъпи към процедури по старт на строителството.
Финансовият зам. кмет Елка Димова определи като „Празни приказки” посочения от съветници свободен паричен ресурс. Тя разясни, че голяма част от преходен остатък са целеви средства, които са предвидени за конкретни дейности, които са ангажирани с договори.  Това не са излишни 3 милиона, която ние не искаме да дадем за блок Добрич, заяви финансовият зам. кмет. По думите й най-доброто решение за този и за следващите бюджети е тегленето на заем, който няма да оказва сериозна тежест и в същото време ще осигури регулярно плащане на инвеститора, без да се пречи на нормалното функциониране на общината и на работата по други проекти.
Общинският съветник Герман Германов заяви, че е видно как се е справила до момента общината със собствени средства
Парите сега отиват единство и само за изграждането на блока. Ако наистина имаме такива големи остатъци, с тях наистина ние ще се погасим кредита, каза Германов. Той подчерта, че въпросните 36 процента, които се връщат от Министерството на финансите, се изплащат след завършването на блока. Не виждам защо се притеснявате от това, че общината ще изтегли един кредит. Далеч сме от линията от 15% за общинския дълг. Преди 3 години бяхме много по-близо. За тези три година кметският екип успя да намали задлъжнялостта на общината наполовина.  Въпросът не е само до пари, а да се възстанови една справедливост, която тези хора чакат над 30 години, заяви Германов.
Кметът Йордан Йорданов заяви, че за последните 3 година екипът му е направил много за решаване на този проблем и допълни, че в момента предлагат цялостното му решение. Това е важно решение не само за хората, които ще живеят в блока, защото целият район е потърпевш вече 30 години.  Йорданов посочи, че никой не знае какво ще е преизпълнението на бюджета в края на годината. Ако преизпълнението  е 10 процента, то цялото може да отиде за погасяване на кредита, а през първата година е гратисен период и не се начисляват лихви. Затова и общината няма да усети някаква тежест, изтъкна  Йорданов. Надяваме се обединени да покажем на този град че можем да вземем така важното решени за довършването на блок „Добрич”, добави кметът.
В крайна сметка при гласуването първоначално докладната получи подкрепата на 19 съветници, 1 гласува „Против”, а останалите 11 – „Въздържал се”. Михаел Игнатов поиска прегласуване с мотива, че не е отчетен вотът на председателя на общинския съвет. При второто гласуване – 20 съветници бяха „За”, а 14 – „въздържал се”. За да бъде прието решението обаче бе нужно 21 съветници да го подкрепят. И при повторното гласуване председателят Иво Пенчев не упражни правото си на вот.
След гласуването Герман Германов напомни на председателя на ОбС Иво Пенчев, че именно той е направил вчера предложението за допълнение на докладната. Вие правите предложение и не сте съгласен с него. И се връщаме пак към това, което си говорихме и на предната сесия: Искаме да се построи блок „Добрич”, но нямаме желание, каза Герман Германов.
Г-н Германов, искаме да се построи блок „Добрич”, но явно не с дългосрочен кредит, отговори Иво Пенчев.
След края на заседанието собствениците на жилища в  недостроения блок Добрич заявиха, че започват да завеждат  дела, настоявайки за обезщетение.

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 30 март
Времето на 30 март
Виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ бе открита в пресклуба на БТА в Добрич
Виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ бе открита в пресклуба на БТА в Добрич
НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.
НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.
Приеха инвестиционната програма на ВиК - Добрич за периода 2024-2026 г.
Приеха инвестиционната програма на ВиК - Добрич за периода 2024-2026 г.



Яндекс.Метрика