ДПС: Изборите са въпрос на месец-два

25.09.2020 г. 14:09:24 ч.
/
ДПС: Изборите са въпрос на месец-два
Изборите са въпрос на месец или два. Това предрече депутатът от ДПС Халил Летифов в сутрешния блок на БНТ. По график редовните парламентарни избори трябва да са в края на март следващата година. Повече от два месеца не затихват протестите с искане за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА[Цветанов: Министрите уволняваха в полза на ДПС] 09:53 ч.  Цветанов: Министрите уволняваха в полза на ДПС[ДПС предлага експертен кабинет с премиер от ГЕРБ и вице от БСП]ДПС предлага експертен кабинет с премиер от ГЕРБ и вице от БСП

"Ако трябва да бъде точни, ние вече сме в състояние на кампания, на избори. "Кога" е въпрос на месец или два", каза депутатът. Той припомни, че движението се е обявило против идеята на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция, което е идеята на управляващите за излизане от политическата криза.

Въпреки очакванията за скорошни избори, Летифов прогнозира, че ще има достатъчно време за приемане на промени в Изборния кодекс. ДПС иска да се ореже възможността за преференциално гласуване. ГЕРБ пък настояват за промени при машинното гласуване - според тях в секциите с над 300 избиратели не трябва да се гласува само машинно, а и с бюлетини.

В същото време ДПС предлагат съставянето на експертен кабинет, като кой да го оглави е въпрос на преговори. Предложението на ДПС е експертният кабинет да бъде оглавен от човек предложен от ГЕРБ, а вицепремиерът да е от втората по големина партия. БСП обаче са против такъв сценарий. Вицепремиерът Красимир Каракачанов също заговори за експертен кабинет. Според ДПС този експертен кабинет трябва да се заеме с кризата, договаряне на средствата от ЕС за коронавируса, следващия програмен период и Зелената сделка и да осигурят честни избори.

Летифов, коментирайки отношенията между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, каза, че в момента има война между институциите, от която следва колективна безотговорност. Това обаче трябвало да се промени, но, за да се случи това, трябвало да се загърби популизмът. "Очевидно е този нарушен диалог между тях, очевидна е тази война срещу институциите. Затова и ние поискахме оставките както на Министерския съвет, така и на президента. Това ще е крачка назад, с която смятаме, че всъщност диалогът ще стане възможен", заяви депутатът.
Снимка:i2.offnews.bg
Източник:OFFNEWS

Коментирайте
Подобни новини
Задържаха пожарникар за серия въоръжени грабежи в Пловдив
Задържаха пожарникар за серия въоръжени грабежи в Пловдив
Затварят нощните заведения в София, Фандъкова призова за работа и обучение онлайн
Затварят нощните заведения в София, Фандъкова призова за работа и обучение онлайн
В Шумен затварят дискотеките и нощните заведения до 16 ноември
В Шумен затварят дискотеките и нощните заведения до 16 ноември
Велико Търново чества 835 години от въстанието на Петър и Асен
Велико Търново чества 835 години от въстанието на Петър и АсенЯндекс.Метрика