ДПС пак иска законова промяна, за да си осигурява по-лесно гласове от Турция

17.01.2019 г. 10:45:42 ч.
/
ДПС пак иска законова промяна, за да си осигурява по-лесно гласове от Турция
ДПС винаги е настоявало всички български граждани, независимо от това къде се намират, да упражнят правото си на вот. Не става въпрос за автобуси и за европейските избори, защото за евровотът има изискване да се гласува в съответната държава. Искаме промяна на уседналостта. Така депутатът от ДПС Йордан Цонев призна, че Движението иска отново промяна на Изборния кодекс и връщане на старото положение – когато не трябваше поне 6 месеца да имаш адресна регистрация в дадена община, за да гласуваш там. Според Цонев, въпреки че някой живее например в Истанбул, той имал имот в България, имал роднини и не му било безразлично кой управлява общината. Те се връщат, каза депутатът и даде пример, че хора се връщали и от други държави, не само Турция. Ще настояваме, макар да знаем, че сме сами, заяви Цонев, който не призна, че мотивът е привличане на гласове от Турция в полза на ДПС за местните избори през есента и подчерта, че ДПС ще предложи и да отпадне забраната за агитация на чужд език. Като дойде сега Макс Вебер (бел. ред. – кандидатът на ЕНП за председател на ЕК), ГЕРБ какво е правят, попита народният представител. Той отрече да имало случай на митинг на ДПС да не се превежда на български език.

Същевременно Цонев порица Красимир Каракачанов заради думите му, че "циганите са много нагли" и етническият въпрос е много опасен. И попита – кои цигани са престъпници – тези, които чистят София, Варна, Бургас на минус 20 градуса? Защо премиерът мълчи, защо президентът мълчи? Затова ще поискаме прокуратурата да каже дали думите на Каракачанов представляват подбуждане към етническа омраза, обобщи депутатът на ДПС. Той обаче избегна да коментира как се получава така, че масово на ромите им се позволява да имат незаконни жилища, а някои от тях покрай избори се сдобиват с луксозни незаконни къщи, като попита къде било задължението на обществото да приобщи ромската общност. Специално за случая "Войводиново" Йордан Цонев беше категоричен, че там кметът е на ВМРО и обяви, че трябва да има наказани, но не цял етнос. Той добави и друго – накрая всички партии щели да дойдат на позицията на ДПС, че България трябва да си изработи национални приоритети и да ги следва.
Пред Нова телевизия Цонев не видя нищо неудобно, че ДПС и ВМРО са на едно мнение за преговорите за F-16. Неудобна е за всички останали партии, обяви народният представител и не пропусна да каже как през цялата си история ДПС следвало пронатовски курс. Трябваше да се мине към директни преговори от самото начало, не да се канят големи европейски корпорации да харчат пари за конкурс и да се обиждат сега, е тезата на Цонев. На питане дали такива важни въпроси се решават на срещи като тази между Ахмед Доган и американския посланик Ерик Рубин, Цонев отговори, че на тази среща не се бил обсъждал въпросът за F-16 и отрече, че такива срещи се превръщат в един вид пазарлък – на нас това, на вас онова.

 
Снимка:i1.actualno.com
Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката



Яндекс.Метрика