ДПС следвало дивия популизъм на ГЕРБ

13.06.2019 г. 09:18:21 ч.
/
ДПС следвало дивия популизъм на ГЕРБ
"В случая 1 е равно на 0. Всяко намаляване на парите за партиите под 11 лв. означава, че партиите няма да могат да изпълняват функциите си, няма да могат да организират предизборни кампании, няма да могат да издържат структурите си. Затова ще подкрепим 0 - за да последваме дивия популизъм на вносителите (вносителите от ГЕРБ - бел. ред.)." Това коментира пред bTV заместник-председателят на ДПС и народен представител Хамид Хамид.
По думите му намаляването на партийните субсидии на 1 лев означава политическите сили да станат зависими от олигарсите и бизнеса.Хамид е на мнение, че на избирателите не е обяснено защо субсидиите са нужни на партиите и за какво се харчат парите, което било и причината на референдума през 2016 година хората да подкрепят предложението за намаляване на субсидиите.
"Най-голямото перо на всяка партия е медийното присъствие. От това намаляване най-много ще бъдат засегнати медиите", посочи Хамид и допълни, че депутатите не се страхуват от намаляване на заплатите, а от присъствие на олигарси в партиите.
Според депутата фиксирането на субсидиите на 11 лева за глас всъщност е изяснило финансирането на политическите сили у нас.
"Целия Европейски съюз и Европа, без Швейцария - държавата финансира партиите. Другият модел е американският с 0 лева, но при регламентирани и проверени пари с дарения от физически и юридически лица", каза още Хамид.На въпрос защо депутатът Делян Пеевски се забелязва по-често в парламента напоследък Хамид обясни, че Пеевски работил, независимо дали посещава НС. По думите му Пеевски идва по-често през последните седмици, защото така се наложило заради Програмата за ускорено и догонващо развитие на България на ДПС.
"Искаме да започнем да предлагаме тази Програма на останалите партии, да я превръщаме в конкретни законопроекти и г-н Пеевски е активен участник в екипа, естествено е да е Народното събрание. Той има огромен принос към Програмата", каза още зам.-председателят на ДПС.
Според Хамид Хамид предложението на ДПС за намаляване на ДДС-то върху хляба и лекарствата не е популистско, защото от партията обявили предложението си след изборите.
"Ние търсим механизми, които да гарантират, че това намаляване ще се отрази на джоба на потребителя, а не на фирмите търговци, затова правим консултации с браншовите организации", допълни депутатът.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Сблъсъци в Нант по време на съботния протест на „жълтите жилетки“
Сблъсъци в Нант по време на съботния протест на „жълтите жилетки“
Дейвид Камерън: Джонсън не вярваше в Брекзит по време на референдума
Дейвид Камерън: Джонсън не вярваше в Брекзит по време на референдума
Две силни земетресения разтърсиха Турция тази сутрин
Две силни земетресения разтърсиха Турция тази сутрин
САЩ и Бразилия дават $100 млн за Амазония
САЩ и Бразилия дават $100 млн за АмазонияЯндекс.Метрика