Държавната администрация пак започна да се рои

21.05.2018 г. 09:20:16 ч.
/
Държавната администрация пак започна да се рои
Държавната администрация пак започна да се рои. След като през 2016 г. щатните бройки на чиновниците у нас бяха орязани с около 5000, през миналата година те са скочили със 7017. Така в края на 2017 г. щатовете в държавните и общинските ведомства са нараснали до 139 665, въпреки обявените правителствени планове за оптимизация, ускоряване на електронното управление и намаляване на бюрокрацията.
Това показва публикуваният през миналата седмица доклад на Министерския съвет за състоянието на държавната администрация през 2017 г. Увеличение на щатовете през миналата година има както за централната администрация, така и в териториалните звена. Незаети обаче са останали 10 760 позиции, от които вакантни повече от 6 месеца са 6316.
Две нови структури са се появили през 2017 г. към общо 580 държавни ведомства - Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС и Изпълнителната агенция "Оперативна програма Наука и образование".
Продължава практиката държавните ведомства да заобикалят задължителното изискване за провеждане на конкурс при назначаване на чиновници. Само една трета от назначените през миналата година 10 654 служители са влезли в системата след конкурс. Най-често служители се преназначават на друга длъжност (25% от всички назначения), наемат се по заместване (7.5%) или на непълно работно време. През изминалата година повишение в работата са получили 1927 служители. Броят на висшистите е 76 744.
Средно с 2.5% са нараснали заплатите на служителите в централната администрация. Увеличението е основно резултат от вдигането на минималната работна заплата до 460 лв., се посочва в доклада. Текучеството в държавната администрация също е довело до по-високи месечни възнаграждения на новоназначените, както и повишението в длъжност. Не става ясно обаче как годишните оценки за работата на чиновниците са се отразили на техните заплати.
Снимка:www.chrdri.net
Източник:Segabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Адвокат Кокинов: Ако продължи със самопризнанията, Северин ще получи 30 г. затвор
Адвокат Кокинов: Ако продължи със самопризнанията, Северин ще получи 30 г. затвор
Мусала побеля за първи път, снегът идва
Мусала побеля за първи път, снегът идва
За Борисов санкциите на САЩ срещу Китай са прът в колелата на бизнеса
За Борисов санкциите на САЩ срещу Китай са прът в колелата на бизнеса
НФСБ определя за позор използването на деца с увреждания за политически цели
НФСБ определя за позор използването на деца с увреждания за политически целиЯндекс.Метрика