Начало >Добруджа >Общество

Дървесните пелети – предпочитано гориво – защо?

11.12.2018 г. 10:05:01 ч.
/
Дървесните пелети – предпочитано гориво – защо?
Има няколко важни причини, поради които дървесните пелети са все по-предпочитано гориво. Удобствата, които предлагат те, така и уредите, работещи с тях като гориво, са очевидни. Нека разгледаме основните предимства на този съвременен и екологичен вид гориво.
Цената на дървесните пелети
Цената на това гориво, като се има предвид калорийността му, е сравнително ниска. Причината е, че за да се произвеждат дървесни пелети, не е необходимо специални изсичане на гори. Използва се остатъчен материал, отпадъци, които се получават от рязане и рендосване при дървообработването. След подходяща преработка този дървесен материал се превръща в пелетно гориво, удобно пакетирано, с висока калорийност. Ефективността на пелетите като гориво е много по-висока от тази на изкопаемите горива, така че общата цена на отоплениетое сравнително ниска.
Екологичността на дървесните пелети
Екологичността на горивата е един от основните критерии при избора им, за да се избегне по-сериозно замърсяване на околната среда. В това отношение пелетите са несъмнено с огромно предимство. Ако дървесният материал, който е отпадъчен от обработването на дървесина за различни цели, се остави да изгние, това би довело до отделянето на такова количество въглероден диоксид, колкото се отделя при изгарянето на същото количество пелетно гориво. На практика пелетите не влияят отрицателно на глобалното замърсяване.
Екологичността се дължи и на характера на преработването им и на слепването на частиците само чрез намиращия се в дървесината лигнин. Не се използват химични лепила, така че и в това отношение пелетите не замърсяват околната среда при горене.
Малкият обем на пелетното гориво
Тъй като се състоят от малки частици, опаковките с пелети или контейнерите, или складовете, в които се съхраняват в насипно състояние, са без неуплътнено пространство между пелетите. Затова за съхраняването е необходимо много малко място, в сравнение с мястото, необходимо за складиране на същите количества изкопаеми горива. Например в сравнение с дървата за огрев те заемат две трети по-малко място при едно и също тегло на дървата и пелетите.
Лесно зареждане и използване на пелетните уреди
Зареждането на пелетните уреди е лесно, поради лесното боравене с дървесно пелетно гориво. Ако уредът за отопление с пелети е с възможност за автоматично подаване на горивото и в съседство се монтира бункер, от който горивото да се подава към уреда, улеснението е още по-голямо.
Съвременните уреди са автоматизирани. Това означава, че след задаването на желаната температура за поддържане автоматиката на уреда ще поеме контрола и няма да е необходимо той да се контролира непрекъснато или много често.
Самото почистване на пелетните уреди е много лесно, също поради автоматизацията на пелетните отоплителни уреди, а също така и поради факта, че пелетите са с много ниско пепелно съдържание. Обикновено е необходимо едно почистване на уреда на седмица, което е несравнимо удобство. Още подробна информация може да намерите насайта peleti.xyz
Пелетното гориво е със стабилна цена, не се влияе от колебанията на цените на горивата на световните пазари
Поради това, че се произвежда от отпадъчна дървесна суровина, пелетното гориво не се влияе от колебания на цените, както например нефтът. Затова цените на пелетите от дърво са стабилни, което дава възможност за домакинствата да разчитат на отопление и комфорт на стабилни цени, без ценови изненади.

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Коментирайте
Подобни новини
Д-р Катя Ганова: Необходим е контрол върху изписването на антибиотици и начинът за това е електронната рецепта (Аудио)
Д-р Катя Ганова: Необходим е контрол върху изписването на антибиотици и начинът за това е електронната рецепта (Аудио)
Работилница за дърворезба за деца организираха Европа Директно - Добрич и Младежкия център (ВИДЕО)
Работилница за дърворезба за деца организираха Европа Директно - Добрич и Младежкия център (ВИДЕО)
Времето на 30 март
Времето на 30 март
Виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ бе открита в пресклуба на БТА в Добрич
Виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ бе открита в пресклуба на БТА в Добрич



Яндекс.Метрика