Едносменен режим в училищата до 2021 г. – цел на министерството

12.08.2017 г. 14:09:45 ч.
/
Едносменен режим в училищата до 2021 г. – цел на министерството
Имаме за цел въвеждането на едносменен режим в училищата до 2021 г. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред Нова телевизия.Той обаче призна, че в големите градове ще бъде трудно да го изпълнят.
„Но сме планирали с ръководствата на най-големите общини да направим преглед на цялата образователна инфраструктура. Където е възможно, това ще се случи в кратки срокове. Във Варна ще бъде построена нова училищна сграда на Математическата гимназия“, добави той.
Въвеждането на задължителна подготовка за децата на 4 години е една от важните ни мерки, заяви още Вълчев.
„Обхващането на децата в детска градина е ключово за тяхното бъдещо интегриране в образователната система. Всички изследвания показват, че тези деца имат по-високи резултати и прекарват повече време образователната система. Децата, чийто майчин език не е български език, успяват да се интегрират в образователната система, ако са посещавали детска градина”, подчерта той.
Според него детската градина и учителят са ключови фактори за преодоляване на проблема с ранното отпадане и с възпроизвеждането на неграмотността от поколение в поколение.
Министър Вълчев посочи, че образователната система трябва да позволява учене на различни скорости.
„Имаме известно закъснение за учебниците. Очакваме между 10 и 20 септември да бъдат доставени във всички училища. По-голямата част от тях ще имат учебници за 2, 6 и 8 клас към 15 септември“, добави Вълчев.
За учителските заплати той отново подчерта, че средната работна заплата на учителите трябва да бъде по-висока от тази за страната. „Тази година ще направим общо увеличение за всички, а догодина предвиждаме промяна в механизма на управление на средствата в системата, така че да предоставим повече на детските градини и училищата, които са в малки отдалечени места“, посочи Вълчев.
По думите му агресията в училищата е най-трудният проблем и е проекция на множество фактори. „Мерките са много. Аз вярвам във взаимодействието между учители и родители. Това е една от темите, върху които ще наблегна. Там може да се подобри най-много. Може би днес има повече недоверие между учителите и родителите, отколкото е имало преди. Ще има и повече психолози в училищата“, отбеляза Вълчев.
Според него критерият уседналост при избор на учебно заведение за децата в 1 клас е допълнителен и има за цел да минимизира възможността за злоупотреби.

 
Снимка:85.14.28.164
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Кризата с чумата по животните доведе до четири уволнения
Кризата с чумата по животните доведе до четири уволнения
На първо четене: Увеличиха акциза не само на бездимните цигари, но и на наливната бира
На първо четене: Увеличиха акциза не само на бездимните цигари, но и на наливната бира
ГЕРБ подава сигнал до прокуратурата срещу Елена Йончева
ГЕРБ подава сигнал до прокуратурата срещу Елена Йончева
Премиерът Борисов разпореди на министрите да вземат всички мерки за спиране на чумата по дребните животни
Премиерът Борисов разпореди на министрите да вземат всички мерки за спиране на чумата по дребните животниЯндекс.Метрика