Едносменен режим в училищата до 2021 г. – цел на министерството

12.08.2017 г. 14:09:45 ч.
/
Едносменен режим в училищата до 2021 г. – цел на министерството
Имаме за цел въвеждането на едносменен режим в училищата до 2021 г. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред Нова телевизия.Той обаче призна, че в големите градове ще бъде трудно да го изпълнят.
„Но сме планирали с ръководствата на най-големите общини да направим преглед на цялата образователна инфраструктура. Където е възможно, това ще се случи в кратки срокове. Във Варна ще бъде построена нова училищна сграда на Математическата гимназия“, добави той.
Въвеждането на задължителна подготовка за децата на 4 години е една от важните ни мерки, заяви още Вълчев.
„Обхващането на децата в детска градина е ключово за тяхното бъдещо интегриране в образователната система. Всички изследвания показват, че тези деца имат по-високи резултати и прекарват повече време образователната система. Децата, чийто майчин език не е български език, успяват да се интегрират в образователната система, ако са посещавали детска градина”, подчерта той.
Според него детската градина и учителят са ключови фактори за преодоляване на проблема с ранното отпадане и с възпроизвеждането на неграмотността от поколение в поколение.
Министър Вълчев посочи, че образователната система трябва да позволява учене на различни скорости.
„Имаме известно закъснение за учебниците. Очакваме между 10 и 20 септември да бъдат доставени във всички училища. По-голямата част от тях ще имат учебници за 2, 6 и 8 клас към 15 септември“, добави Вълчев.
За учителските заплати той отново подчерта, че средната работна заплата на учителите трябва да бъде по-висока от тази за страната. „Тази година ще направим общо увеличение за всички, а догодина предвиждаме промяна в механизма на управление на средствата в системата, така че да предоставим повече на детските градини и училищата, които са в малки отдалечени места“, посочи Вълчев.
По думите му агресията в училищата е най-трудният проблем и е проекция на множество фактори. „Мерките са много. Аз вярвам във взаимодействието между учители и родители. Това е една от темите, върху които ще наблегна. Там може да се подобри най-много. Може би днес има повече недоверие между учителите и родителите, отколкото е имало преди. Ще има и повече психолози в училищата“, отбеляза Вълчев.
Според него критерият уседналост при избор на учебно заведение за децата в 1 клас е допълнителен и има за цел да минимизира възможността за злоупотреби.

 
Снимка:85.14.28.164
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна
ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна



Яндекс.Метрика