Начало >Добруджа >Регионални

Ефективна администрация, обърната към нуждите на местната общност цели проект на общините Балчик и Наводари (ВИДЕО)

16.02.2018 г. 14:11:49 ч.
/ ИА Добруджа
Ефективна администрация, обърната към нуждите на местната общност цели проект на общините Балчик и Наводари (ВИДЕО)
Проектът  „Мрежа за интелигентно сътрудничество на черноморските общности в трансграничния регион”, по Програма Interreg V-A Румъния-България бе представен на специална пресконференция днес в община Балчик. Проектът се изпълнява в  партньорство с община Наводари, област Констанца. Бюджетът на проекта възлиза на 427 222 евро, като средствата предвидени за община Балчик са 272 898 евро, а за община Наводари – 154 323 евро. Продължителността на изпълнение на проектните дейности е 2 години- от 22 август 2017 г. до 21 август 2019 г
Основната цел на проекта е да създаде условия за сътрудничеството между публичните администрации в трансграничния регион на черноморските общини в област Добрич – Балчик, Каварна и Шабла, и окръг Констанца –Наводари, Ефория, Мангалия, Констанца, Текиргиол и Костинещи, да подобри тяхната ефективност и да стимулира участието на частните заинтересовани страни в процеса на вземане на решения.
Едва 16 от 100 подадени проекта са одобрени по приоритетна ос „Ефективен район”, заяви Божанка Добрева, координатор на проекта.
Целта е да бъде постигната ефективна администрация, обърната към нуждите на местната общност, коопериране на местните и регионални власти от трансграничния район за подобряване на социалната сфера, опазване на Черноморската ивица и акватория, мобилност на работна ръка, иновации в местното управление за привличане на инвестиции и разкриване на работни места. За участие в мрежата ще бъдат привлечени минимум 20 участници- заинтересовани страни от област Добрич и минимум 30 от област Констанца. Предстои създаването на съвместна уеб платформа, на всеки член на мрежата ще бъде изготвен профил, ще се издава и месечен бюлетин с новини и добри практики. Членовете на мрежата ще участват в съвместни семинари и събития.
В рамките на проекта ще бъде въведена интегрирана информационна система за управление на община Балчик. Тя е разработена като единна платформа за управление на финансовите потоци, документооборота и обслужването на населението и фирмите в общината. Сходна интегрирана информационна система ще бъде създадена и в община Наводари.
Видео стена със сензорен екран  с карта на община Балчик предстои да бъде инсталирана в помещение – общинска собственост, която ще се ползва както от местните, така и от чуждестранните гости и туристи. В рамките на проекта предстои подобряване на кадастралната служба на двете общини. Иновация за Балчик ще е закупуването на Устройство за съхранение на информация (тип облак), което ще ускори работата и ще намали натоварването на общинската администрация.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика