ЕС не може да се присъедини към Истанбулската конвенция заради България

09.11.2018 г. 12:36:25 ч.
/
ЕС не може да се присъедини към Истанбулската конвенция заради България
Може да се каже, че България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага Истанбулската конвенция. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол. Въпросът към нея беше зададен от депутата от БСП Иво Христов, който попита "дали има предприети действия за оттегляне на подписа под документа и каква позиция ще изрази българската държава при обсъждането на предложението за ратификация на конвенцията от ЕС".
"Нашият съвет по европейските въпроси е одобрил следната позиция – няма как да подкрепим решението на Съвета на Европа за включването от името на ЕС в конвенцията за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие поради решение на българския Конституционен съд", каза Захариева.
Заседанието на съвета, който изготвя националните становища на България за Европейските съвети, е било на 1 ноември. "Във връзка с това може да се каже, че България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага Истанбулската конвенция", добави вицепремиерът.
"След като една от държавите изрази такова несъгласие и няма единодушие, няма как ЕС да я прилага. Разбира се, това не означава, че различни държави, които вече са я ратифицирали, не може да я прилагат. Така че това ще бъде позицията, която България ще изрази на съвета, и което по процедура означава, че ще се спре присъединяването на целия ЕС към конвенцията", каза още Захариева.
Всички останали 27 държави, членки на ЕС, са подписали Истанбулската конвенция. Разследване на "Дневник" установи, че международният документ, който цели да изгради гръбнака на законодателство и превенция срещу насилието на жени, се оказа обединяваща кауза за националисти (включително партньорите в управляващата коалиция), "правозащитни" организации, свързани с десни консерватори в САЩ, крайни евангелисти, както и свързани с руската хибридна машина "патриоти" и БСП.
След успешната им пропагандна кампания от ГЕРБ поискаха тълкувание от Конституционният съд, който реши през юли, че конвенцията противоречи на българската конституция.
Снимка:webnews.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Парламентът даде мандат на правителството да преговаря за Ф-16 със САЩ
Парламентът даде мандат на правителството да преговаря за Ф-16 със САЩ
Съдът окончателно отмени правителствените промени в плана за Пирин
Съдът окончателно отмени правителствените промени в плана за Пирин
7 арестувани след масов бой между българи и англичани в Банско
7 арестувани след масов бой между българи и англичани в Банско
Народното събрание отхвърли закон на БСП срещу двойния стандарт при храните
Народното събрание отхвърли закон на БСП срещу двойния стандарт при хранитеЯндекс.Метрика