ЕС обмисля санкции срещу Турция заради сондажите за газ край Кипър

11.07.2019 г. 10:31:26 ч.
/
ЕС обмисля санкции срещу Турция заради сондажите за газ край Кипър
Страните членки на ЕС обсъдиха вчера възможни действия срещу Турция в отговор на сондажните дейности на Анкара край бреговете на Кипър, смятани от блока за незаконни, съобщава ДПА. Членката на ЕС Република Кипър призова блока да предприеме действиясрещу Турция, която неотдавна изпрати два сондажни кораба в район, който според Никозия е част от нейната изключителна икономическа зона и е богат на газови залежи.
Турция твърди, че действията й в Източното Средиземноморие са законни от гледна точка на международното право. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу подчерта отново вчера, че кипърските турци са дали лиценз на турската държава за проучвания за природен газ.
Представители на 28-те членки на ЕС обсъдиха списък от възможни мерки, заявиха европейски дипломати, цитирани от ДПА. Тези мерки включват замразяване на някои дипломатически канали с Анкара, орязване на еврофондове или санкции за отделни лица или отделни сектори на икономиката.

Външните министри на ЕС може да се върнат към този въпрос на срещата си в понеделник, заяви източник от ЕС, пожелал да остане анонимен, съобщава ДПА.
"Няма да помогне, ако ЕС направи стъпка против нас. Ще предизвика обратна реакция", заяви Чавушоглу пред репортери в Анкара. По думите му Турция има суверенно право да извършва сондажи.
Турският външен министър каза, че Анкара е отворена за решение чрез диалог и "конструктивен подход", и предложи създаване на международна комисия за разрешаване на спора за разпределението на кипърските енергийни запаси.
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Днес е Световният ден без тютюнопушене
Днес е Световният ден без тютюнопушене
В историята - НАСА и SpaceX пратиха астронавти в Космоса
В историята - НАСА и SpaceX пратиха астронавти в Космоса
Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара
Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара
Меркел отказа участие в Г-7 във Вашингтон
Меркел отказа участие в Г-7 във ВашингтонЯндекс.Метрика