ЕС се превърна в ключов търговски партньор на Западните Балкани през последните десет години

17.05.2018 г. 13:24:04 ч.
/
ЕС се превърна в ключов търговски партньор на Западните Балкани през последните десет години
По повод срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани, която се провежда на 17-и май в София, Евростат публикува данни за търговията между ЕС и Западните Балкани. Западните Балкани обхващат Албания, Босна и Херцеговина, бивша югославска република Македония, Косово, Черна гора и Сърбия.

Според тези данни Европейският съюз е основен търговски партньор за Западните Балкани. През 2017-а година бившата югославска република Македония е изнесла над 80% от целия си експорт в посока ЕС (износа за 4,0 млрд. евро, или 81%). следвана от Албания (1,6 млрд. евро, или 77%), Босна и Херцеговина (4,0 млрд. евро, или 71%), Сърбия (9,7 млрд. евро, или 68%), Черна гора (500 млн. евро, или 35%) и Косово (94 млн. евро, или 25%).

ЕС също така е внесъл в Западните Балкани огромен дял от техния общ внос, като отново лидер е бившата югославска република Македония (с внесени от ЕС стоки за 4,3 млрд. евро, или  63% от общия внос на страната), Албания (2,9 млрд. евро, или 62%), Босна и Херцеговина (5,7 млрд. евро, или 61%) и Сърбия (10,3 млрд. евро, или 59%). ЕС е осигурил и поти половината от общия вноса на Черна гора (за 1,1 млрд. евро, или 47%) и Косово (за 1,3 млрд. евро, или 43%).

През 2017-а година балансът при търговията със стоки на ЕС със Западните Балкани регистрира излишък от 9 млрд. евро, увеличавайки се с 10% в сравнение с 2016-а година. Двадесет и две държави - членки на ЕС са отчели излишък, водени от Унгария, Гърция и Хърватия, с излишък от над 1,1 млрд. евро за всяка една от тях. За разлика от тях, най-големият търговски дефицит със Западните Балкани е наблюдаван в Швеция (дефицит за 66,4 млн. евро). 

В рамките на последните десет години вносът от Западните Балкани в Европейския съюз се е удвоил от 9 млрд. евро през 2007-а до 20 млрд. евро през 2017-а година. Износът на ЕС към Западните Балкани също се е увеличил от 18 млрд. евро през 2007-а до 29 млрд. евро през миналата година, показват данните на Евростат.

Сред страните - членки на ЕС, най-големите износители за Западните Балкани през 2017-а година са били Германия (16% от износа на стоки от ЕС за Западните Балкани) и Италия (14%), като заедно те съставляват над една трета от целия износ за този европейски регион. Германия и Италия са последвани от Словения (10% от износа на ЕС за Западните Балкани), Унгария (9%) и Република Хърватска (8%).

В същото време Германия и Италия са били и най-големите вносители на стоки от Западните Балкани, формирайки съответно 23% и 18% от общия европейски внос от балканските страни. Те са следвани от Словения (с 9%), Унгария (със 7%) и Република Хърватска (също с 7%).
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Повече от 100 лейбъристи искат втори референдум за Брекзит
Повече от 100 лейбъристи искат втори референдум за Брекзит
Лавров пита легитимна ли е промяната на името на Македония
Лавров пита легитимна ли е промяната на името на Македония
Спешна среща в Страсбург за Брекзит
Спешна среща в Страсбург за Брекзит
Британският парламент отхвърли сделката на Мей за Брекзит
Британският парламент отхвърли сделката на Мей за БрекзитЯндекс.Метрика