Начало >Добруджа >Общество

Евроизбори: Корупцията прави живота ни по-тежък, по-кратък и в по-неприятна среда, отчита Стефан Тафров

21.05.2019 г. 09:45:57 ч.
/
Евроизбори: Корупцията прави живота ни по-тежък, по-кратък и в по-неприятна среда, отчита Стефан Тафров
За съжаление, в момента България само формално е член на Европейския съюз. Реално не участваме във вземането на важните решения и това се дължи и на корупцията в България, която е твърде висока, особено по високите етажи на властта.
 
Искам да Ви уверя, че говоря за много сериозен проблем, дори когато става дума за апартаменти.
 
Апартаментите хич не са маловажни. Нашите европейски приятели всяка година ни помагат с милиарди евро, за да наваксаме изоставането си и да бъдем равноправни европейци. Всички искаме да живеем в развита държава с европейски доходи. Само че голяма част от тези пари, които нашите приятели отделят от данъците си, за да ни подкрепят, изчезват. А ние все не успяваме да ги догоним, защото парите се изпаряват и годините отлитат.
 
Колкото повече продължава това, толкова по-малък авторитет ще имаме и толкова по-слаб ще е гласът ни в Европейския съюз. Какъв авторитет може да има някой, който не само не прави усилия да се развива и продължава да злоупотребява с парите, които му давате, а политиката му е като ветропоказател?
 
С такива действия, при взимането на важни решения в Европейския съюз, България ще попадне не около масата на преговорите, а в менюто!
 
Напоследък говоря с хората непрекъснато за апартаменти, за къщи за гости, за какво ли не. Виждам че са отчаяни, че не виждат как нещата могат да се променят в България и непрекъснато ме заговарят по тия въпроси. Чувам ги да казват: „Вие, политиците, еди-какво си...“. И аз им отговарям: „Ние от „Демократична България“ не сме тия с апартаментите и с къщите. Тези с апартаментите и къщите са от партиите на статуквото, маскирани като власт и опозиция в Народното събрание. Това са БСП, ДПС, ГЕРБ и т.нар „патриоти“, с които ние се борим.”
 
Без действаща съдебна система няма как да се справим с този проблем и България ще си остане най-бедната страна в ЕС, ако продължаваме нищо да не правим. Защото без сериозно работеща съдебна система няма инвестиции, няма и доверие на гражданите към институциите. Така ще си кретаме, докато и младите хора напускат България, защото и те няма да и имат доверие.
 
Ние от „Демократична България“ искаме преди всичко да възстановим в пълна мяра върховенството на правото и смятаме, че Европейският съюз може още да помогне на България в това отношение. Имаше едно условие, когато ни приемаха в ЕС преди 12 години – че ще си оправим съдебната система. За съжаление, 12 години по-късно няма резултат, въпреки самохвалството на правителството по телевизията и в чужбина.
 
А защо разговорът за имотите на властта не е маловажен?! Ами непрекъснато излизат материали за апартаментите на българската власт, включително и в авторитетни международни издания. И „Економист“ писа за луксозните български жилищни кооперации за политици с надписи на глаголица по фасадите. Този детайл показва на много базово ниво кой има почтеност и кой няма, кой злоупотребява с доверието и кой – не. Партиите на статуквото, които изброих по-горе – ГЕРБ, БСП, ДПС, „патриоти“ и др., нямат изискваната в Европа базова почтеност и никой отвъд границите на България не им вярва, въпреки разни показни жестове, особено по избори.
 
Ето затова не ни приемат в Шенген и ето затова еврозоната за нас стои под въпрос. Точно тези, уж наглед маловажни, истории за тераси и имоти потвърждават стереотипа за България като за корумпирана, крадлива държава и като държава, в която хората нямат доверие в институциите.
 
България трябва да бъде опора на Европейския съюз, а не тежест. Да бъде в сърцето на Европа, а не в периферията и. Трябва да разберем, че живеем в свързан и прозрачен свят, където всичко се вижда и всичко си проличава, рано или късно.
 
В началото на 90-те години ние като демократична общност имахме задачата да възкресим българската държавност, да ликвидираме системата от привилегии и корупционни зависимости (които тогава наричахме „връзки“) и да изградим наново една европейска държава.
 
Бях заместник-министър по време на правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов – тогава представлявахме демократичната общност, която вкара България в ЕС. Тази общност съществува и има сили да продължи с реформите. Надяваме се ние, като представители на тази общност, да изпратим повече от един евродепутат в Брюксел и да отправим силно послание към Европа – ние съществуваме и сме готови да действаме.
 
Сега виждаме, че там, където навремето не успяхме да си довършим работата, точно там, където тя остана за други политици, там отново избуяват отровните бурени на шуробаджанащината, връзкарството и корупцията, които ни задушават като общество. Стига сме живели така. Можем много повече!
 
Имаме задача, ако ни изберат като евродепутати, да помогнем на европейските институции да разберат истинската ситуация в България с правовата държава. Така че с помощта на ЕС постепенно да работим по установяване на върховенството на правото.
 
С арх. Надежда Пампорова, която е от тук, често сме си говорили, че заради корупцията ще останем и без добра архитектура, и без околна среда – с грозни и замърсени градове. За хората няма да има място и в града, и извън него. В крайна сметка, корупцията краде както от нас днес, така и от нашите деца, и внуци утре. И не е добре да се правим, че не я забелязваме или да си казваме: „Да ги оставим тия да крадат, нали и нещо строят.“ Грозното, нефункционалното, несъобразеното с природата нанасят такива щети, че горният компромис е напълно неприемлив. Мръсният въздух ще ни отрови всички, и корупционерите, не само нас. Ама това не може да е никакво успокоение.
 
Ние в началото се чудехме какво прави при нас Надежда. Ами тя общуваше с хората като с потенциал за добри дела, а не като с политически съмишленици! Но ето, че и тя беше разбрала, че при настоящите условия е много трудно да бъдеш само добър гражданин на България и дейността ти да носи добри резултати! Спънките са толкова много, че човек губи мотивация!  А големите промени стават с политически средства!
 
Дори и тежките учебници, за които знам, че са кауза на Надежда, знаете колко обича децата тя, също са свързани с корупцията – нарочно се използва по-тежка хартия, за бъдат по-скъпи самите учебници. И отгоре на това ги променят и печатат всяка година. А това води до тежки чанти и изкривявания при децата, а и родителите плащат повече. А ние всичко това пак си го плащаме и го търпим, а няма никакъв смисъл да продължаваме така.
 
Една жена в Силистра ме попита: „То хубаво, господин Тафров, но как с тия айдуци да се преборим да ни чуят в Европа?“
 
Какво да Ви кажа. Всички имаме в ръцете си малък, но важен инструмент на промяна и това е нашият глас. Той е най-силното ни оръжие и трябва да го използваме.  
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в неделя
Прогноза за времето в неделя
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция



Яндекс.Метрика