Начало >Добруджа >Общество

Община Добрич изпраща сигнал до Европейската прокуратура за проекта за ремонт на центъра (ВИДЕО)

20.09.2021 г. 13:16:09 ч.
/
Община Добрич изпраща сигнал до Европейската прокуратура за проекта за ремонт на центъра (ВИДЕО)
Документацията относно изпълнения преди години проект за реконструкцията на центъра в Добрич, както и резултатите от последвалите обследвания пред годините, ще бъдат изпратени на Европейската прокуратура и по-конкретно на Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Ние събрахме подробна информация за процесите, свързани с заложените параметри в проекта и изпълнението му, няма да посочваме виновни, има компетентни органи, които да установят има ли нарушения и кой ги е извършил. Това съобщи днес на брифинг кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той добави, че за редовното заседание на Общинският съвет утре вече е внесена докладна записка за създаване на Временна комисия за изработване на Техническо задание за проектиране на „Нов градски център с обществени функции и пешеходни пространства“. Планирано е в комисията да влязат главният архитект, експерти от Общината, от Камарата и Съюза на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Йорданов заяви, че държи в комисията да има представители на политическите групи в местния парламент. Тези хора са избрани от гражданите и вярвам, че трябва да имат участие в процеса по създаването на нова визия на центъра ни, обясни той. Целта на комисията е в най-кратки срокове да бъде изготвеното техническо задание, след което да се обяви и конкурс. За финансирането на бъдещата нова реконструкция на центъра на Добрич ще  се търсят варианти по европейските програми и инструменти, уточни кметът.
Пред медиите в Добрич днес беше представена цялата открита документация за проекта, чието изпълнение започна през 2010 г. и приключи през 2011 г.
Оказва се, че за настилка на центъра първоначално са заложени плочи с по-голяма дебелина, като параметрите после са променени.
В одобрения през 2009 г. проект са предвидени клинкерни плочи с дебелина 6 см. (за най-натоварените пешеходни зони, където преминава и техника) и 4 см за останалата част от центъра, но е последвал отказ от този проект и последствие се реализира нов, в който са предвидени плочи с дебелина 2 см., а на места и 1,5 см. Тази промяна е отразена и в документацията, каза зам.-кметът инж. Пенчо Керванов.   
Фрапиращото е, че при изпълнението в натоварените зони от центъра са поставени плочи с дебелина 2 см. и 1,5 см., тъй като това са плочи, които се използват за стенно покритие, коментира инж. Керванов и припомня, че още тогава – в хода на ремонта специалисти са  алармирали за проблема.
Зам.-кметът е категоричен, че нито един производител  или проектант няма да даде гаранция за подобно покритие в натоварена пешеходна зона.
Зам.-кметът Росица Йорданова припомни, че договорът за изпълнение на реконструкцията е сключен през септември 2010 г. с „Добрич - градска среда“ ООД, като съдружници са „ДЪГА-АПОСТОЛ" ЕООД, "ПЪТНО СТРОИТЕЛСТВО" АД, "ПИ ЕС ПИ" ЕООД. „Добрич - градска среда“ ООД е с капитал 100 лв. Създадено е единствено, за да изпълни проекта за ремонт на центъра в Добрич, а през декември 2020 г. е и заличено, уточни Росица Йорданова.
Освен това при стандартна гаранция при подобен договор от 5%, в настоящият е заложена гаранция от 1% или малко над 41 хил. лв
Стойността на сключения договор за строителство е в размер на 4 935 840,26 лева, а  финансирането е по Оперативна програма „Регионално развитите“ 2007-2013.
За качеството на изпълнението говори факта, че още през 2012  г. е изпратено първото писмо с искане за отстраняването на дефекти по ремонтираната централна градска част, каза Йорданова.
Зам.-кметът Росица Йорданова посочи, че многократно през годините са изпращани констативни протоколи да предявяване на претенции към изпълнителя. От тези искания са подменени общо 419 кв. метра разрушени плочки. Последното искане от края на 2020 г. В отговора обаче се твърди, че гаранционният срок за СМР на плочките е изтекъл още през 2018 г. и не дължат тяхното ремонтиране.
 
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Времето на 20 април
Времето на 20 април
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика