Начало >Добруджа >Култура

Фестивал на дигиталните форми в Двореца

26.09.2013 г. 14:56:00 ч.
/ ИА Добруджа
Фестивал на дигиталните форми в Двореца
Изложба "Зона за съвременно изкуство. Код: Диджитал", в рамките на която ще бъдат представени творбите на близо 100 млади творци от общо девет държави – България, Йордания, Грузия, Латвия, Полша, Русия, Хърватия, Чехия и Унгария ще се открие в Каменната зала на комплекс "Двореца" на 28 септември от 16.00 часа.
ЗОНА ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО . Код: Диджитал представлява интердисциплинарен фестивал на изкуствата, представящ творчеството на близо 100 млади автори с изявен интерес към дигиталните форми и тенденции в съвременното изкуство. Събитието се провежда за трети път в ДКИ КЦ "Двореца", като към организацията му се присъединиха и 30 доброволци от чужбина.
Интердисциплинарната програма цели да позволи на участниците да придобият нови практически умения, да се възползват от възможността за работа в екип, интернационалната и междукултурната работа в мрежа и сравнителен анализ с други млади хора от общо девет държави – България, Йордания, Грузия, Латвия, Полша, Русия, Хърватия, Чехия и Унгария.
Тематиката на събитието е мощното и нарастващо въздействие на дигиталните средства за комуникация и творческо изразяване върху младите автори. Особен акцент е поставен върху ролята на цифровите технологии в съвременните приложни и изобразителни изкуства.
Целта на тази съвременна арт интервенция е да улесни възприемането на вече утвърдените класически форми на изкуството така, че то да бъде по-лесно възприемано и по-лесно достъпно от нови и млади публики.
Освен това, инициативата цели да допринесе за междукултурния обмен в Европа чрез улесняване на преките контакти между млади автори от различни сфери на изкуството, с различен национален произход, но сходни интереси и цели, давайки им възможност за дискусия върху въпроси, представляващи интерес за цялата европейска младеж.
Събитието съчетава обучителни сесии с практически опит, придобит чрез професионално организирани уъркшоп секции, пленерни дискусии и полеви творчески лаборатории в областта на съвременните приложни и изобразителни изкуства (аудиовизуални пърформанси, обемни инсталации, фотография, графичен дизайн, кино и телевизия, др.)


Коментирайте
Подобни новини
На 3 март – Ден на отворени врати в обектите на Регионалния исторически музей
На 3 март – Ден на отворени врати в обектите на Регионалния исторически музей
Маестро Иван Янакиев получи докторска степен по музикознание
Маестро Иван Янакиев получи докторска степен по музикознание
Михаил Билалов ще гостува в Добрич с моноспектакъла „Бум-бум“
Михаил Билалов ще гостува в Добрич с моноспектакъла „Бум-бум“
Моят град: Занаятите в Добрич, снимка от миналото или добре отглеждана съвременност (ВИДЕО)
Моят град: Занаятите в Добрич, снимка от миналото или добре отглеждана съвременност (ВИДЕО)Яндекс.Метрика