Начало >Добруджа >Регионални

Фестивалът на лавандулата да стане международен от догодина, пожела кметът на Г.Тошево (ВИДЕО)

24.06.2019 г. 14:23:25 ч.
/
Фестивалът  на лавандулата да стане международен от догодина, пожела кметът на Г.Тошево (ВИДЕО)
Шестото издание на Националния фестивал на лавандулата се проведе в края на тази седмица в Генерал Тошево. Фестивалът бе открит от кмета Валентин Димитров.
В добруджанската община има засети почти 25 000 дка насаждения от общо 900 000 дка земеделска земя, има 11 дестилерии и нови четири, които са в процес на строеж, заяви в словото си кметът и допълни, че вече дори има производител на земеделска техника, свързана с прибирането на лавандулата, което прави цикълът почти затворен.  Ние помагаме този фестивал да става все по-голям, каза още Валентин Димитров и си пожела дори  да стане международен от догодина. Той обеща общината да инвестира все повече в този фестивал, за да бъде той все по-успешен.
От името на министъра на земеделието, директорът на Дирекция "Растениевъдство и биологично производство"  Слави Кралев припомни, че България има дългогодишни традиции в отглеждането на етерично-маслени култури и производството на продукти с богати аромати.
Оценявам, че всички вие, които се грижите да опазите тези традиции, полагате много усилия, защото всеки ден сте изправени пред предизвикателствата на променящите се климатични условия и на конкуренцията на пазара, заяви Слави Кралев. Той каза, че производството на лавандула е важен сектор в аграрния отрасъл на страната, поради което неговото настояще и бъдеще имат важно значение за развитието на земеделието като цяло. Площите с лавандула през последните години са нараснали значително и за цялата страна достигат над 12 000 хектара. МЗХГ провежда последователна политика, насочена към защита на интересите на земеделските стопани за подкрепа и засилване на пазарната ориентация и повишаване на конкурентноспособността  на българското производство.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Край на паркирането на дамбата в Балчик, ремонтът й приключва тази година (ВИДЕО)
Край на паркирането на дамбата в Балчик, ремонтът й приключва тази година (ВИДЕО)
Хотел в Албена отбеляза празника на Франция с Айфелова кула от лед
Хотел в Албена отбеляза празника на Франция с Айфелова кула от лед
Николай Ангелов: Сезонът в Балчик се очертава по-слаб от миналогодишния (ВИДЕО)
Николай Ангелов: Сезонът в Балчик се очертава по-слаб от миналогодишния (ВИДЕО)
За десети път „Дни на класиката в Балчик”
За десети път „Дни на класиката в Балчик”Яндекс.Метрика