Начало >Добруджа >Общество

Фотоси на деца от Добрич – част от изложбата „Различните“ деца на България“ в Чикаго

28.10.2020 г. 17:18:14 ч.
/
Фотоси на деца от Добрич – част от изложбата „Различните“ деца на България“ в Чикаго
Фотоизложба „Различните“ деца на България“, в която са включени снимки и на 4 деца със специални образователни потребности от Добрич се открива на 7 ноември в Чикаго. Тя в е рамките на проект на Анна Йончева от София. Фотосесията в Добрич, в която са участвали общо 9 деца, е дело на фотографката от Добрич Ангелина Иванова.
Проектът в Добрич се реализира с активното участие на сдружение „Ние 2020”, с председател на УС Камелия Тодорова, а 4-те деца чиито усмивки ще видят посетителите на изложбата в Чикаго са от клуба за деца със специални потребности към сдружение ‚Ние 2020“.
Как е възникнала идеята и какво е послание на тази изложба разказа за медийна група „Добруджа“  Анна Йончева.
Проектът стартира преди около година и половина. Целта бе да разкажа и покажа историите на тези деца, които обществото приема за различни. За да стане видима другата им страна – на усмихнати и щастливи подрастващи. Целта е хората да могат да надникнат отвъд различията им.
С времето проектът се развива и се включват фотографи от цялата страна. От Добрич това бе Ангелина Иванова. Чрез социалните мрежи пък със Анна Йончева се свързва Камелия Тодорова от сдружение „2020“ в Добрич – неправителствена организация, която оказва голяма подкрепа за реализирането на фотосесията. Така в крайна сметка във фотосесията се включват 9 деца. В изложбата в Чикаго са снимките на четири от тях, тъй като е било ограничено времето за организирането на тази експозиция, обясни Йончева, но добави че в бъдеще се планира експонирането на изложба „Различните“ деца на  България“ и в Добрич, където ще бъдат включени фотографиите на всички местни деца.  
Вдъхновението за този фотографски проект идва спонтанно след неприятна случка на детска площадка, разказа Йончева. Там се поява дете в инвалидна количка, което се приближава към група деца, в която е и дъщерята на Анна Йончева. В същия момент съученик на дъщеря й започва да я убеждава да не контактува с „различното“ дете, защото можело да я зарази, а тя после да пренесе заразата в училище.
Неприятната сцена се оказва катализатор за Йончева.
Освен фотоизложбите проекта, стартиран от младата жена, майка на две деца от София, включва и кампания за събиране на средства за люлки (комбинирани съоръжения), пригодени за деца в инвалидни колички. Благодарение на тази част от проекта вече са произведени 15 подобни съоръжения, 11 от които са монтирани в различни населени места в страната.

Коментирайте
Подобни новини
Осем потребители в Дома за стари хора в с. Полк. Савово са с положителни резултати за Covid-19
Осем потребители в Дома за стари хора в с. Полк. Савово са с положителни резултати за Covid-19
Времето на 2 декември
Времето на 2 декември
Технически джипитата вече могат да издават е-направления за PCR тестове, неясен е пътят на пациента след това
Технически джипитата вече могат да издават е-направления за PCR тестове, неясен е пътят на пациента след това
Ледена утрин ни очаква на 2 декември  (ВИДЕО)
Ледена утрин ни очаква на 2 декември (ВИДЕО)Яндекс.Метрика