Френският посланик у нас: Ние не сме в ситуация на Трета световна война

15.04.2018 г. 11:42:08 ч.
/
Френският посланик у нас: Ние не сме в ситуация на Трета световна война
Нашата цел беше да избегнем всеки риск от ескалация. Понякога в коментарите има тенденцията да се преувеличават нещата – ние не сме в ситуация на Трета световна война или поемане на някакви рискове, заяви пред bTV френският посланик у нас Ерик Льобедел.Той показа разсекретен доклад на френските специални служби, който потвърждава заключението, че режимът на Башар Асад е извършил химическата атака в сирийския град Дума.Това е консолидиран доклад, който изразява мнението на френските разузнавателни служби. Вътре има и политически, и военни становища. В доклада има много улики, които съвпадат и които ни отвеждат към заключението, че няма никакво съмнение: именно режимът на Асад е извършил химическата атака срещу град Дума. По този въпрос няма никакво съмнение, коментира посланик Льобедел.
В събота, 7 април 2018, в Дума, десетки мъже, жени и деца бяха избити в резултат на употребата на химическо оръжие, в пълно нарушение на международното право и на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Обстоятелствата и отговорността на сирийския режим са вън от всякакво съмнение, заяви и в комюникето си вчера президентът на Франция Еманюел Макрон.
Френският посланик у нас Ерик Льобедел определя въздушните удари в отговор на употребата на химическо оръжие в Сирия като „необходими, целенасочени и напълно законни”.
Франция непрекъснато се бори срещу употребата на химическо оръжие в Сирия и през юли 2013 г. беше готова да нанесе удари, но за съжаление по това време нашите съюзници – САЩ и Великобритания, не бяха готови, коментира още френският посланик.
От една страна, ударите вчера бяха достатъчно мощни и целенасочени, за да унищожат една голяма част от това, което оставаше от химическите запаси на режима. От друга страна, тази проява, тази заявка на воля, на решителност от страна на САЩ, Великобритания и Франция ще окаже влияние на сирийския режим и особено върху Русия, каза Ерик Льобедел.
Снимка:bg.ambafrance.org
Източник:OFFNEWS

Коментирайте
Подобни новини
1700 места по-малко в университетите. Кои са засегнатите?
1700 места по-малко в университетите. Кои са засегнатите?
Нова ТВ официално е на Домусчиеви, КЗК одобри сделката
Нова ТВ официално е на Домусчиеви, КЗК одобри сделката
Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева
Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева
Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.
Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.Яндекс.Метрика