Начало >Добруджа >Общество

Георги Казанджиев: Не може да има улица в Добрич на името на човек, подписал 18 смъртни присъди

21.02.2020 г. 14:41:17 ч.
/
Георги Казанджиев: Не може да има улица в Добрич на името на човек, подписал 18 смъртни присъди
Георги Казанджиев представя днес в Добрич три от книгите си. Презентацията е от 17.30  часа в залата на община Добрич. Книгите, които предлага авторът на вниманието на нашата общественост, носят заглавия „Народният съд в град Добрич“, „Попечителят на бесарабските българи“ и „Войните  между руската и турската  империя на територията на Добруджа“.

За книгата „Народният съд в град Добрич“, Георги Казанджиев се е потопил изцяло в държавен архив Добрич и архива на Държавна сигурност. Преснетите документи авторът е предал за съхранение и четене и на РБ “Дора Габе“. По думите на автора сред архива няма оригинални документи, всичко е преписи  и под показанията на подсъдимите няма подписи. По думите му архивът е много добре „обработен“. „Документите разкриват, че разпитващите едва ли не  с паунови пера са галели арестуваните и те си казвали каквото искат. Няма нито един оригинален документ, подписан от самите арестувани. 86 са задържаните, 18 смъртни присъди са издадени, а шестима не се явяват пред съда, припомня събитията от 1945 година Казанджиев.  Разпитвани са тези шестима, но не се явяват пред съда, което показва, че са предварително екзекутирани. Мнението му за т.нар. Народен съд е категорично: “Не може да се нарече  Народен съд. Съдебният състав се състои само от един юрист - председателят. Член-съдиите са един дърводелец, един обущар, един каруцар и една плетачка“. В плетачката Казанджииев разпознава тогавашният кмет на Добрич Вида Димитрова, по известна като баба Вида. “Фактически тя води целия процес, пред тях има предварителен списък с имената на тези, които трябва да бъдат осъдени на смърт, кои на 20 години и 15 години затвор. При явяването на всеки смъртен тя ставала на крака и крещяла: „Смърт!Смърт! Смърт!", разказва Георги Казанджиев. Той е на мнение, че няма покритие за доброто име, което са и изградили старите добричлии за строежа на Добрич. Вида Димитрова е изпълнявала решения на тогавашния Общински съвет. “Не признавам това име. За убийството давност няма.“, категоричен е авторът. Според него не може улица в Добрич да носи името на човек подписал 18 смъртни присъди. Той е предложил ул.“Вида Димитрова“ да бъде преименувана.

За да напише другата книга „Попечителят на бесарабските българи“,  авторът е работил в архивите в Измаил и  Болград. Попечител на българите според изследванията му се явява втория син на Екатерина Велика. Като военен той  е сред освободителите на Хаджиоглу Пазарджик пред 1806-1812 година.
Георги Казанджиев има зад гърба си над 60 книги ,  12 са за бесарабски българи, 13 книги за добруджанските села, за манастири от околността, за духовни лица. Основната му тема остава за българската войска.

На снимката: Добричкият "Народен съд", част от Трети варненски съд

Коментирайте
Подобни новини
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
Времето в сряда
Времето в сряда
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич



Яндекс.Метрика