Начало >Добруджа >Общество

Галина Дурмушлийска стана "отличник" и откри за себе си нова мисия

12.06.2019 г. 15:31:05 ч.
/
Галина Дурмушлийска стана "отличник" и откри за себе си нова мисия
Народната певица Галина Дурмушлийска  ще изнесе концерт на 29 юни в Добрич, в залата на Общински младежки център "Захари Стоянов",  заедно с оркестър "Родолюбие" от Тараклия, Молдова. Това съобщи самата тя в ефира на радио Добруджа. Потърсихме я, за да разкаже за личния си празник-юбилей, който тя реши да сподели  именно с приятелите си бесарабски  българи в Чийшия, днешното Огородное. Както самата певица се изрази, тя вече е пълна отличничка, след появата на шестицата в низа на годините й. Затова оттук насетне ще върши само добри дела, без право на поправки и спадове. Основните организатори са били семейство Цоневи, преподаватели в българския колеж в Твърдица, Молдова, които също така свирят в ансамбъл "Родолюбие". Там, в Твърдица, Галя Дурмушлийска научила, че ансамбълът изпълнява нейни песни. Те са научени от тях при предишните й  посещения в Бесарабия.
На въпрос кой е най-ценният подарък, който е получила преди седмица, защото тя навърши 60 години на 5 юни, отговорът бе: Ценното е когато те изненадат истински. Юбилейният концер  е бил организиран на много високо ниво, но много топло. Дълго време Галина Дурмушлийска умувала къде точно да посрещне своята кръгла годишнина, дали това да е родният Добрич, дали да е Холандия, където живя достатъчно дълго време, но в крайна сметка надделява силата на усещането, което е изпитвала по време на нееднократните си посещения при  нашите сънародници в Украйна и Молдова. И не сбъркала, защото й устроили такова незабравимо тържество, за което тя дълго ще си спомня с удоволствие. Лично кметът на Чийшия я посрещнал, за да й засвидетелства своето уважение, заявявайки, че трудно повярвал, че народна артистка от България ще избере тяхното село, за да си отпразнува юбилея.
По време на концерта, седейки на сцената на препълнения летен театър,  Галя на шест пъти получавала по десет червени мъниста, които нанизвала,  докато другите я поздравявали, за да си направи собственоръчно гердан.
Много отдавна не се бях чувствала между толкова истински българи на сцена, признава Галина Дурмушлийска. Съвсем съзнателно тя не поканила роден оркестър със себе си, а пяла под съпровода на местните музиканти. Много искала техните песни да ги свири техен оркестър. Разликата е малка, но много съществена, казва певицата и пояснява, че те там съхраняват фолклора такъв, какъвто са го наследили, докато при нас тук се правят разработки, песните се развиват, модернизират. Така тя показала на сцената техните песни, по техния начин, а сега е убедена, че новата й мисия е да се върне и да научи техните деца да пеят по същия начин.  
Преди юбилея бях решила малко да свия крилата и други работи да правя, признава Галина Дурмушлийска, но посещението в Чийшия е едно ново предизвикателство, което тя несъмнено ще приеме.
Тук, в България, за да се добереш до български ученик трябва да имаш висше образование , а аз го нямам и затова на българчетата в България не мога да преподавам пеене, но мога да уча холандците на български фолклор, мога да уча и бесарабските българи да си съхранят песните, казва  откровено, но с малко болка  Галя Дурмушлийска.
Сега тя чака с нетърпение датата 29 юни, за да излезе с ансамбъл "Родолюбие" на сцената на Младежки център и да се потопи в най-приятната за нея атмосфера- тази на народната песен.  

Коментирайте
Подобни новини
612 зрелостници се явиха на втора матура днес (ВИДЕО)
612 зрелостници се явиха на втора матура днес (ВИДЕО)
Обучение за безработни по различни професии стартира Бюрото по труда в Добрич
Обучение за безработни по различни професии стартира Бюрото по труда в Добрич
Времето на 4 юни
Времето на 4 юни
Безработните ще запазят социалните си помощи, ако се включат в сезонна селскостопанска работа
Безработните ще запазят социалните си помощи, ако се включат в сезонна селскостопанска работаЯндекс.Метрика