Гейтс си призна най-голямата грешка – жертвата на 20-те

24.06.2019 г. 14:48:44 ч.
/
Гейтс си призна най-голямата грешка – жертвата на 20-те
Основателят на Microsoft Бил Гейтс е на мнение, че ако някой иска да е печеливш предприемач, ще трябва да се лиши от свободното си време в началната фаза на компанията си. По време на събитие за стартъпи и основатели Гейтс говори за началото на Microsoft и разкри, че не е имал нито отпуска, нито почивни дни в ранните си години като предприемач. И дори е изисквал подобно чувство за дълг от своите служители.
„Имам доста твърдолинейно мнение, че трябва да се направи сериозна жертва в тези ранни години“, каза той. 
„След като влязох в 30-те си години, едва ли можех да си представя как съм го правил. Защото тогава се появиха някои естествени желания и аз започнах да обичам почивните дни. И, знаете ли, моята приятелка харесваше почивките. И това се оказа нещо готино. Сега вземам много почивка. Моето 20-годишно аз е толкова отвратено от сегашното ми аз. Знаете ли, аз бях напълно сигурен, че никога няма да летя с нищо, а сега имам самолет. Така че това е много противно на очакванията и се случи бързо“, пояснява Гейтс, цитиран от Techcrunch.
Според него „най-голямата му грешка" не е била в това, че е имал твърде малко почивка, а че Google е разработила Android, „стандартната платформа за телефони, които не са на Apple".
„Знаете, че в света на софтуера, по-специално за платформите, има пазари, в които победителят взема всичко. Така че най-голямата грешка, която някога направих, е, че не насочих Microsoft да бъде това, което Android е - стандартната платформа за телефони, които не са Apple. Това беше нещо естествено, което Microsoft трябваше да спечели“, допълва той.
„Там наистина победителят взема всичко. Ако сте там с наполовина по-малко приложения, сте напът да загинете. Има място за точно една операционна система, която не е на Apple, и какво струва това? 400 млн. долара, които ще бъдат прехвърлени от компанията G [Google] на компания M [Microsoft]“, добавя още Гейтс.
За него е удивително, че въпреки тази „най-голяма грешка на всички времена“, въпреки антитръстовите дела и други проблеми другите активи на компанията - Windows, Office, все още се представят много силно. „Ако не бяхме сбъркали тогава, сега щяхме да сме Компанията“ с главно К, добавя той.

 
Снимка:img-cdn.dnes.bg
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Сноудън с разрешително за безсрочно пребиваване в Русия
Сноудън с разрешително за безсрочно пребиваване в Русия
Ирландия затвори магазините, контакти само в семейството
Ирландия затвори магазините, контакти само в семейството
ЕС планира реформиране на Световната здравна организация
ЕС планира реформиране на Световната здравна организация
Почина доброволец, тествал ваксина срещу коронавирус
Почина доброволец, тествал ваксина срещу коронавирусЯндекс.Метрика